ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Стела Николова, ДБ за ФАКТИ: Надявам се ИТН да разберат, че българският народ е много по-важен от тяхното его

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
„ Проблемът в България от много време е, че никоя партия няма парламентарно болшинство, което независимо да може да избере препоръчаните от него министри. След като никой няма 121 мандата, с цел да може независимо да гласоподава държавно управление, се постанова да има съдружно такова. Коалиционното държавно управление - минимум, не може да бъде бъде препоръчано под диктат. Това няма по какъв начин да се случи, в случай, че всяка една от партиите в Парламента има своите гласоподаватели и те чакат политиките, които са заложени в стратегиите на тези партии, да намерят израз в бъдещото ръководство “.

Това сподели в изявление за ФАКТИ националният представител от парламентарната група на „ Демократична България “ адв. Стела Николова.

Както стана ясно по-рано през днешния ден, „ Демократична България “ няма да поддържа препоръчаното от „ ИТН “ държавно управление при гласуването му на следващия ден. Същото обявиха и от „ Изправи се.БГ! Ние идваме! " през вчерашния ден. След реакциите на Демократична България и ИБГНИ Слави Трифонов пък разгласи, че Има Такъв Народ отдръпват гласуването на оферти от тях състав на Министерски съвет.

„ Не може хората, препоръчани за министри, да не влязат в диалог с другите политически партии, от които се желае поддръжка. Тази поддръжка в действителност не се и желае – тя се постанова . Според мен точно това беше главен проблем. Не е обикновено една партия, на която не доближават гласове, с цел да гласоподава независимо кабинет, да постанова на другите политически сили своя дневен ред и да не търси поддръжка, а силово да ги назовава предатели, да споделя, че ще заведат страната на нови избори, че единствено нейният кабинет може да бъде сбъднат и нищо друго “, безапелационна беше Стела Николова.

Тя акцентира, че решението кабинетът, препоръчан от Има Такъв Народ, да не бъде подсилен е взето единомислещо сред трите партии в обединеннието „ Демократична България “ – „ Да, България “, „ Демократи за мощна България “ и „ Зелено придвижване “.

„ Конституцията е планувала опция за три мандата. Знаем, че вторият няма да се реализира, тъй като няма кой да поддържа ГЕРБ. Има обаче трети мандат. „ Демократична България “ предлага да има по-нормални договаряния за реализиране на кабинет на единодушието, с цел да се създадат няколко неща и то в доста незабавен порядък. Става дума за приемането на актуализация на бюджета, за внасяне на Плана за възобновяване и резистентност към институциите на Европейския съюз, за правосъдна промяна, доколкото е допустимо. Мисля, че в границите на 6 месеца би могла да бъде направена стратегия, която да дава отговор на упованията на жителите, да бъде най-малко минимумът от това, което би трябвало да се извърши до края на годината. Господата от „ ИТН “ би трябвало да схванат, и най-много тяхното управление, че гласоподавателите надали желаят нови избори, без да сме свършили безусловно нищо потребно в 46-тото Народно събрание “, сподели още тя.

„ Смятам, че не е нито демократично, нито националноотговорно да задаваш звук за нови избори, пробвайки се да наложиш своя кабинет . Предвид, че хората, препоръчани за министри не са ни познати и че някои от тях нямат даже изразени цивилен позиции, по какъв начин можем да преценим да подкрепим тези хора? Само на мъжката дума на господин Трифонов и господин Йорданов не можем да разчитаме нито ние, нито нашите гласоподаватели, нито гласоподавателите на „ ИТН “. В края на краищата, когато внесеш нещо в Народното събрание, би трябвало да е знае кой ще те поддържа. Ако не знаеш кой ще те поддържа, това значи, че отваряш вратата на задкулисието. Няма по какъв начин „ Демократична България “ да поддържа такова нещо “, безапелационна беше Стела Николова.

„ Гражданите на България стачкуваха една година. Площадите скандираха за оставката на Борисов и оставката на Гешев. Ние не може да се съгласим на държавно управление, което по никакъв метод не артикулира това, с министри, които не са споделили и една дума за това. Гражданите на България пожелаха смяна. Няма по какъв начин да удовлетворим тяхното предпочитание, в случай че подкрепим кабинет, който не се ангажира с главните им претенции “, сподели още тя.

„ Няма по какъв начин да се постанова някакво решение на всички останали политически сили. „ ИТН “ по едно и също време авансово артикулираха чия поддръжка желаят, а в това време изговориха в ефира на разнообразни медии всевъзможни обиди към тези партии, от които се желае поддръжка, а също и персонално към обособени хора от тях. Това не наподобява съществено. За мен остана чувството, че „ ИТН “ сами не желаят да има държавно управление . Не мога да си обясня по различен метод държанието на управлението на партията и на народните представители. Те не поставиха даже минимално изпитание. Напротив – по всякакъв начин бе предизвиквано и обществото, и всички политически сили, с цел да не се получи тази поддръжка “, счита Стела Николова.

На въпроса дали съгласно нея държавно управление може да се сформира с третия мандат, поради обстоятелството, че „ ИТН “ обявиха, че няма да поддържат такова, както съобщи Трифонов, тя отговори: „ Призовавам депутатите от „ ИТН “ да помислят по какъв начин ще се върнат в своите изборни региони и ще кажат на жителите по какъв начин нищо не са свършили, тъй като има едни неприятни хора в Парламента, които не са дали своят вот тяхното държавно управление, и поради това те не желаят повече да водят никакви договаряния с никого . Такова държание не отива на хора, които са тръгнали да ръководят страната и да имат искания да го вършат “.

Категорично би трябвало да има договаряния и да се беседва с един естествен звук – без обиди, без порции, без експанзия, с цел да се изяснят главните точки, които би трябвало да бъдат свършени. Нужен е консенсус сред политическите сили, които ще поддържат едно държавно управление. Нужно е и тези политически сили да бъдат ясни авансово, да бъде ясно какво ще се прави, по какъв начин ще се прави и кой ще го прави, само че посредством единодушие, а не посредством силово налагане на избори – „ или е това, или друго няма “. Няма по какъв начин да няма друго! “ безапелационна е Стела Николова.

„ Демократична България " по никакъв метод не се плаши от избори . Нашите симпатизанти, гласоподаватели и деятели през цялата седмица, откогато са оповестени кандидат-министрите на „ ИТН “, ни засипаха с информация по всевъзможни канали. Включително бяхме заплашвани, че в случай че гласуваме за това нещо, ще бъдем предатели по отношение на нашите гласоподаватели, тъй като по този начин не се прави. Ние не можем още веднъж да пуснем задкулисието в парламентарната зала. Хората са ни избрали и са ни дали своят вот доверие, с цел да бъде всичко на показ. Допускайки едно държавно управление, което би трябвало непрекъснато да търси плаващи болшинства, ние пускаме още веднъж духа от бутилката “, разяснява още тя.

В края на диалога адв. Стела Николова изрази съмнение, че договарянията за сформиране на държавно управление с третия мандат, евентуално ще се случват обществено. „ Надявам се от „ ИТН “ да схванат, че българският народ - неговото здраве и финансово оцеляване, е доста по-голям от тяхното его. Трябва да схванат това. Смятам, че им би трябвало примирение и трезва преценка дали жителите на България би трябвало да бъдат оставени без постоянно държавно управление още веднъж единствено тъй като те се сърдят, че не е станало тяхното “, приключи тя.

Бел.ред.
И двете партии, и, дадоха обещание на гласоподавателите си мажоритарен избор и получиха общо 128 депутата. Сега ще изпълнят ли обещанието си?
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР