ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Аламанов: Гласуваш за месия, получаваш пореден диктатор

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Хората разпореждаха едни очаквания на ”Има подобен народ”. Получава се нещо леко друго. Но въпреки това това по прелестен метод демонстрира на хората, че избирайки следващия избавител, ще получат следващия деспот. Това извади за всеобщата аудитория и различен скъп урок - няма по какъв начин да избягаме от личната си отговорност за личните си решения. Истинската народна власт не значи да изберем някого и 4 години да му гледаме сеира. Значи всеки ден всеки един от нас да взема решения и да носи отговорност за тях. Това кара и политиците да схванат, че в същинската народна власт могат да бъдат свалени когато и да е.

Това съобщи в изявление за ФрогНюз информационният специалист Любомир Аламанов.

Думите му идват на фона на бурните събития от обществено-политическия живот у нас през последните 10-тина дни. След като изборите на 11-ти юли бяха извоювани от " ИТН " и стана ясно, че ерата " ГЕРБ " е завършила, очакванията за съставянето на порядъчен кабинет бяха огромни. В момента обаче по този начин наречените партии на митинга са в прочут спор, а " счупеният " разговор разклаща тези очаквания.

Господин Аламанов, вчерашното " изявление " на Слави Трифонов, оповестено във Фейсбук, провокира много бурни реакции. Бяха направени и някои паралели с държанието на някогашния министър председател Бойко Борисов, който използваше обществената мрежа като единствен канал за връзка. Вие какво видяхте в това изявление?

Факт е, че изявлението на Слави Трифонов доста приличаше на тези режисирани полу монолози на Бойко Борисов, на които се нагледахме и наслушахме за последните 12 години. Господин Трифонов може би не схваща задоволително добре за какво е получил толкоз мощна поддръжка. Хората просто не желаят този модел на полубожества, които да им спускат нещо от горната страна, да ги ръководят като безмълвни кукли на конци.

Факт е, че на младите обединения би трябвало да се дава някакъв късмет. Но " ИТН " поставя всички старания тези шансове да бъдат опропастени много бързо с блуждаене, клатушкане, високо самочувствие, самомнение. Не се прави по този начин.

В случаи на рецесия човек би трябвало да търси съдружници. Да търси какво сближава хората, не какво ги разделя.

В този смисъл - сгрешиха ли в връзката си от " ИТН "? И за какво мислите, че го вършат?

Нямам концепция, мога единствено да допускам. Политическата връзка не е елементарен развой и изисква учене. Изисква човек да се откаже от персоналното си его, да огледа по различен метод на обстановката.

В България към момента има една сбъркана концепция, че ръководещите стоят от горната страна като някакви царе, които ръководят раята, народа изпод. Има този леко средновековен привкус към концепцията за ръководещите, които приказват на ръководените. Те не могат да проумеят, че в 21 в. ръководещите са назначени админи, които би трябвало да приказват с ръководените, не на тях.

Нещо повече - в ерата на обществените мрежи сме и всички сме дейни. Хората са изменени. Не сме при започване на 90-те години. Не сме в обстановката " Едно ферари с цвят червен (...) Ако знаех номера на Господ Бог, щях да му звънна ". Това остана при започване на 90-те. Днес обстановката е радикално друга и който политик не го разбере, било то Бойко Борисов, било то Слави Трифонов, няма да бъде отпред. Никой няма да му го разреши.

Политиците би трябвало да схванат, че това е отговорност. Не благословия, която са получили и след която могат да вършат каквото си пожелаят. Те носят отговорност за всички нас. ГЕРБ стопираха тотално да мислят по тази тематика в тяхното главозамайване.

Заседнали ли сме в тези първи години на 90-те? Живеем ли в един към момента неслучил се Преход?

Обществената инерция е доста огромна и това е реалност. Но това е транспортен съд, който има потребност от голямо изпитание, с цел да се раздвижи. Неизбежно е да има блуждаене, да има лека отмалялост. Англичаните вършат това повече от 800 години, когато е подписана Магна Харта (Великата харта на свободите, бел.ред.). Тогава се разсънва концепцията за демокрацията. И си избраха Борис Джонсън за министър председател.

Какво да кажем за нас? Ние нямаме демократични рефлекси, не са минали генерации. И изцяло разбираемо е на част от хората да им писва, да се измарят, да отпътуват. Изморително е да се блъскаш в стена. Нормално е да има леки връщания. Още повече, че у нас политическата класа не е на нужното равнище. На нея ѝ е доста преференциално да показа спасителя " Х ", който да обещае реки от мед, с цел да бъде определен, и след това да хвърли виновността върху нещо друго.

Хората ненапълно са в плен на събитията, на заблудите и лъжите на хитри политици.

Спомням си времето на 90-те. Беше друго. В момента сме се развили доста. Хората са санкционирали политиците, които са ги излъгали. Просто би трябвало постепенно и умерено да изживеем всичко. Да разберем кой ни лъже и кой не.

Блъснахме ли се в стена с " ИТН "?

По природа съм оптимист. За мен чашата постоянно е на половина цялостна. Факт е, че може би хората разпореждаха на " ИТН " едни очаквания. Получи се нещо леко друго. Но въпреки това това по прелестен метод демонстрира на хората, че избирайки следващия избавител, ще получат следващия деспот. Разликата сред двете е в няколкото дни след изборите, когато се вижда кой какъв е, по какъв начин приема успеха, загубата... Това очевидно хората би трябвало да си го изживеят. За мен е доста добър урок.

Самият факт, че Слави Трифонов като следващ избавител не взе 80, 100, 110 депутати, а взе скромните 65, демонстрира, че въпреки всичко хората не са глупави. Хората желаеха да пробват, само че усещаха, че има нещо, което не е напълно окей. Затова внимателно гласоподаваха за Слави.

Като скъп урок за всеобщата аудитория може да се извади и друго - тя няма по какъв начин да избяга от личната си отговорност за личните си решения. Тоталитарна е концепцията, че някой ще взема решенията вместо нас за 4 години. Това е поради 5-те века под падишах и след това годините под комунисти. Истинската народна власт обаче не значи да избереш някого и 4 години да му гледаш сеира. Значи всеки ден всеки един от нас да взема решения и да носи отговорност за тях. Това кара и политиците да схванат, че в същинската народна власт могат да бъдат свалени по всяко едно време.

Бел.ред.
И двете партии, и, дадоха обещание на гласоподавателите си мажоритарен избор и получиха общо 128 депутата. Сега ще изпълнят ли обещанието си?
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР