ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Коронавирус: създадоха нов вид ваксина, която пази също и от грип

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Тя е друга от всички познати дотук ваксини против Ковид-19: работи на протеинова основа и защищава също и от грип. Какво съставлява новата ваксина на Novavax и по какъв начин работи тя?

Препаратът на фармацевтичната компания Novavax се включва късно в имунизационната акция против Ковид-19. Но той може да изиграе основна роля в нея, тъй като е ефикасен, елементарен за превозване и предпазване. Освен това доста бързо могат да бъдат създадени огромни количества от него.

Над 90% успеваемост

По данни на Novavax тяхната ваксина демонстрира успеваемост от 90,4%. От тестванията излиза наяве, че след слагането на втората доза са регистрирани 90% по-малко болести с ковид. Срещу приблизително тежко и тежко протичане на заболяването отбраната е 100%. В третата фаза от клиничните проби на препарата, извършена на 119 местоположения в Съединени американски щати и Мексико, са взели участие 29 960 души. От групата, на която е обещано плацебо, 63 доброволци са се разболели от ковид, като 10 от тях са със приблизително тежки, а четирима – с тежки признаци. В групата, която е получила действителната ваксина, са регистрирани 14 случая на Ковид-19, и при всеки един от тях заболяването е минала леко. Не са регистрирани тежки странични резултати, а единствено нормалните – леки болки на мястото на убождането, главоболие и отмалялост.

Ефективна против английския вид на вируса

В Съединени американски щати и Мексико, където е протекла тестовата фаза, е публикуван главно английският вид на вируса B.1.1.7, което значи, че препаратът е ефикасен против него. Срещу разновидността B.1.351, който за първи път беше открит в Южна Африка, успеваемостта е 49 %. За останалите разновидности на вируса – Gamma и Delta - няма налична информация.

Нито векторна, нито иРНК-ваксина

Ваксината на Novavax не е нито векторна (като AstraZeneca и Johnson&Johnson), нито иРНК (като BioNTech/Pfizer и Moderna). NVX-CoV2373, както е наименованието на препарата, е основана върху протеини. Ваксината работи на същия принцип като имунизациите против хепатит В и тетанус: имунната система реагира на протеините в препарата. Имунната реакция е доста по-бърза.

“Протеиновите ваксини са доста добре познати, нормално се понасят по-добре и към тях няма огромни въпросителни. Недостатък е, че създаването на протеиновите ваксини лишава повече време, в сравнение с векторните и иРНК”, изяснява професор доктор Карлос Алберто Гусман, началник на катедрата по ваксинология и приложна микробиология в центъра “Хелмхолц”. От препарата на Novavax ще са нужни две дози.

Ваксинацията може да се комбинира с противогрипна

В допълнение, NVX-CoV2373 е комбинирана ваксина, която би трябвало по едно и също време да може да защищава от ковид и сезонен грип. Според института " Роберт Кох ", всички нормални имунизации могат да се комбинират и ползват по едно и също време. Не е допустимо комбинираните имунизации да основават предизвикателство за имунната система. Съмнително е обаче дали комбинацията няма негативен резултат върху успеваемостта.

“Наскоро оповестения препринт на протеиновата ваксина NVX-CoV2373 е истински пробив”, изяснява професор Гусман. “Той съставлява първото доказателство, че ваксина против Ковид-19 може да бъде сложена по едно и също време с ваксина против сезонен грип на двете ръце, без това да навреди на ефективността”.

Гусман предвижда, че след две години, които сме прекарали главно у дома и носейки маски, следва мощен грипен сезон. Затова и комбинираната ваксина може да се окаже ефикасна и нужна тактика.

По-бедните страни имат незабавна потребност от ваксини

Ако резултатите от изследванията се запазят по този начин оптимистични, Novavax ще кандидатства за утвърждение в Съединени американски щати и Европа. В Европейския съюз от февруари процесът по утвърждение е интензивен.

Американското държавно управление обезпечи сериозна финансова поддръжка за създаването на имунизацията на Novavax. Към момента обаче в Съединени американски щати има задоволително ваксини. Това остава опция той да се ползва в елементи на света, където дефицитът е сериозен.

На срещата на върха на Г7 в Корнуол водачите на най-големите стопански системи оповестиха, че ще дават общо 2,3 милиарда дози ваксини на по-бедните страни. Протеиновите ваксини могат да се транспортират и съхраняват при температура от 2 до 8°C. Това може да се окаже изключително потребно и дейно за имунизационните акции в едва развитите региони. От Novavax декларират, че могат да създават в началото по 100, а на по-късен стадий и по 150 милиона дози на месец.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР