ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Списък със задачи на Байдън, Г-7 и НАТО: Всички заедно срещу Русия и Китай

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Срещата на президента Джо Байдън с водачите на водещите индустриални стопански системи от Г-7 в британски приморски град тази седмица ще даде нов акцент върху обединяването на съдружниците на Съединени американски щати против общите съперници - пандемията COVID-19, Русия и Китай, написа " Ройтерс ".

Новите разновидности на COVID-19 и възходящият брой на жертвите са в светилата на прожекторите за срещата от петък до неделя, дружно с изменението на климата, укрепването на световните вериги за доставки и гаранция, че Западът резервира софтуерния си растеж над Китай, втората по величина стопанска система в света.

Байдън, демократ, даде обещание да възвърне връзките със съдружниците след четири сложни години при ръководството на някогашния президент Доналд Тръмп, който изтегли Вашингтон от няколко многостранни институции и в един миг заплаши да напусне НАТО.

" В този миг на световна неустановеност, защото светът към момента се бори с пандемия протичаща се един път на век, това пътешестване е обвързвано с осъзнаването на възобновения ангажимент на Америка към нашите съдружници и сътрудници ", написа Байдън в мнение, оповестено от Washington Post в събота.

Събитието ще подложи на тестване мотото на Байдън " Америка се завръща ", а съдружниците, обезверени през годините на Тръмп, търсят осезаеми, трайни дейности.

Това е основен миг за Съединени американски щати и света, съобщи някогашният английски министър председател Гордън Браун по CNN в неделя.

" Ще бъде ли възобновено интернационалното съдействие или към момента сме в този свят, където господства национализмът, протекционизмът и до известна степен изолационизмът ", разяснява Браун.

Заедно против Русия

Русия ще бъде в челния дневен на срещата на върха на Г-7 в Корнуол, Англия, и дните по-късно, когато Байдън се среща с европейски водачи и съдружници от НАТО в Брюксел, преди да се насочи към Женева, с цел да се срещне с съветския президент Владимир Путин.

Неотдавнашната офанзива на рансъмуер против JBS, най-големият месокомбинат в света, от незаконна група, евентуално основана в Русия и финансовата поддръжка на Путин за Беларус, след отклоняването на полет на Ryanair, с цел да може да арестува отстъпник публицист на борда, тласкат американските чиновници към обсъждане на по-резки дейности.

В коридорите на срещата на върха на НАТО Байдън също се чака да се срещне с турския президент Тайип Ердоган, решаваща сесия сред спаринг съдружниците в НАТО, откакто закупуването на съветски отбранителни системи от Анкара разгневи Вашингтон и рискува да забие чеп в алианса.

Корпоративно данъчен поход

Финансовите министри от Г-7 реализираха забележителна световна договорка в събота, с цел да дефинират минимална световна ставка на корпоративния налог от минимум 15%, евентуално удряйки великански софтуерни компании като Гугъл, Фейсбук и Amazon. Байдън и сътрудниците му ще дадат последната си благословия за договорката в Корнуол.

COVID-19 и освобождение на интелектуална благосъстоятелност

Администрацията на Байдън, която в четвъртък детайлизира проектите си да подари 80 милиона дози ваксини против COVID-19 в международен мащаб до края на юни, се опира мощно на съдружници, които да последват образеца, защото броят на починалите в пандемията наближава 4 милиона, настояват американски и дипломатически източници.

Миналия месец Вашингтон обърна курса и поддържа договарянията за освобождение от отбрана на интелектуалната благосъстоятелност в Световната комерсиална организация за ускорение на производството на ваксини в разрастващите се страни, за огромно оскърбление на Германия и Англия.

Европейските дипломати споделят, че не виждат доста общи точки по въпроса и настояват, че всеки компромис в СТО ще отнеме месеци, с цел да бъде финализиран и изпълнен. Това може да се окаже противоречив въпрос, в случай че задоволително дози ваксини се споделят с разрастващите се страни, с цел да се забави и в последна сметка да се спре пандемията.

Климатични промени

През май Байдън разгласи проектите си да изисква от американските държавни реализатори и финансови институции да бъдат по-прозрачни във връзка с рисковете от изменението на климата, пред които са изправени техните вложения, а чиновниците на администрацията упорстват други страни да одобряват сходни проекти.

Обединеното кралство също по този начин желае държавните управления да изискват от бизнеса да рапортува за такива опасности като метод за увеличение на вложенията в зелени планове. Но до съглашение надали ще се стигне през юни. Сделката може да се реализира на срещата на върха за климата в Организация на обединените нации в Глазгоу, Шотландия, през ноември.

Страните от Г-7 също имат разнообразни възгледи за ценообразуването на въглерод, което Международният валутен фонд преглежда като основен метод за ограничение на излъчванията на въглероден диоксид и постигане на нулеви излъчвания до 2050 година

Обединени против Китай

Администрацията на Байдън ще упорства съдружниците да се обединят против Китай поради изказванията за насилствен труд в провинция Синдзян, дом на мюсюлманското уйгурско малцинство, макар че се стреми да поддържа Пекин като съдружник в битката с изменението на климата.

Източници след полемиките споделят, че чакат водачите от Г-7 да възприемат явен език по въпроса за насилствения труд. Китай отхвърля всички обвинявания в корист.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР