ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Републикански номера: в САЩ се случва нещо опасно

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
На пръв взор всичко наподобява на класическите битки за власт, които светът познава в това число и от редица известни сериали за американската политика. В Съединени американски щати от много време действа двупартийна система, в която се счита за неприятен жанр, в случай че една партия фактически по всевъзможен начин се пробва да спъва държавната работа на другата, с цел да може на идващите избори да завоюва болшинство най-малко в една от камарите на Народното събрание. Въпреки това тази тактичност се употребява, в това число и от Демократическата партия в предишното – дано не го забравяме.

В момента обаче в Съединени американски щати се случва нещо по-различно, което има кардинален, надали не съдбоносен темперамент. След четиригодишното ръководство на Доналд Тръмп, който взе цялата Републиканска партия като пленник на своята лъжовна политическа сграда, в този момент като че ли на карта е сложена – ни повече, ни по-малко – самата политическа система на Съединени американски щати.

Целта: чернокожите да не въздействат на изборните резултати

Демокрацията се отличава с това, че всички гражданки и жители имат право да гласоподават свободно и скрито. Че имат идентични права, без значение от произхода си, от своята полова ориентировка, вяра, възраст или от приходите си. А сега се протяга ръка таман върху това фундаментално право. Вече в 14 щата тамошните локални управляващи, доминирани от Републиканската партия, трансформираха изборните закони. Такива промени предстоят и другаде. Целта е една: да се сведе до най-малко въздействието на чернокожите и на други малцинства върху изборните резултати, което би осигурило и отсега нататък властта на републиканците. В една страна, където бялото население единствено след няколко години към този момент няма да бъде болшинство, Републиканската партия се пробва таман по този метод да подсигури бъдещето си.

В рамките на тези промени се прекрояват изборни региони, вкарва се обвързване за легитимация, старите вписвания се афишират за невалидни, а гласуването по пощата или се анулира, или доста се затруднява. В Тексас даже считат да анулират опцията да се гласоподава в неделя заран. А доста чернокожи гласоподават точно в неделя заран, когато отиват на черковна работа.

Най-опасни са тези промени, които разрешават на ръководителите на изборни комисии по-лесно да афишират избора за недействителен. А е добре известно, че съгласно мнозина републиканци президентските избори предходната година в действителност са били извоювани от Доналд Тръмп – въпреки за това да няма никакви доказателства. Напротив, повторното броене на доста места удостовери резултатите.

Демокрацията е заложена на карта

Тъмни облаци се събират на хоризонта и никой не знае какво ще последва. Не единствено на идните междинни избори през 2022 година, само че и на идващите президентски през 2024. Нека да си напомним, че на 6 януари последователите на Доналд Тръмп нападнаха Капитолийския рид, с цел да предотвратят последната фаза от президентските избори: вота, с който двете камари на Конгреса удостоверяват избора, изработен от електорите. Опитът да се унищожават законните резултати от едни почтени избори демонстрира, че това в действителност е допустимо. Тъкмо затова демократичните сили в Съединени американски щати са надали не в суматоха, тъй като добре осъзнават какво е сложено на карта.

Демокрациите по целия свят би трябвало доста деликатно да огледат ситуацията в Съединени американски щати и непременно да си извлекат нужните поучения:

1. Само малко разглобяване на демокрацията – такова животно няма. Който се съюзява с антидемократични партии или политици, единствено с цел да вземе властта, към този момент е изгубил. В Съединени американски щати републиканците мъчително схващат, че към този момент не могат да приберат назад в бутилката изпуснатия популистки дух на Доналд Тръмп.

2. Никой няма отговор на огромния въпрос: Как можем да спукаме затворените осведомителни балони в обществените мрежи, където обитават толкоз доста хора? Тъкмо Съединени американски щати са поразителен образец за това какъв брой бързо обстоятелствата могат да бъдат сменени с неистини, когато тези неистини са в естетика със личния мироглед.

3. За да заслужат доверие, политиците преди всичко би трябвало да почитат гласоподавателите. Появата на Доналд Тръмп беше допустима в това число и в следствие от арогантността на демократичните политически елити, които просто подцениха паниките и грижите на доста елементарни американци.

4. Една народна власт може да оцелее само, в случай че поддържа самостоятелни, сериозни и диалогични медии, които са в положение да доближат до необятни кръгове от обществото.

5. А най-важното нещо е образованието на младежите, които би трябвало да придобият медийна просветеност и да усетят насладата от това да мислят със личните си глави. Всичко стартира в учебно заведение. Но таман тук може и да свърши…

Автор: Инес Пол
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР