ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Георги Георгиев, БОЕЦ за ФАКТИ: Всеки опит за справедливост е обречен, докато Гешев стои начело на Прокуратурата

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
„ След рухването на ГЕРБ от власт, хората разчитат, че институциите към този момент работят, че не е нужно жителите да сме в ролята на всичко. До момента само гражданската реакция, публичният напън принуждаваше институциите да свършат едно или друго. Това да се обърне внимание на нещо и да бъде решен някакъв проблем, ставаше точно по този метод – пробив през някоя медия, социална реакция и институциите желаят, не желаят, реагират. Вече жителите се надяват и разчитат, че институциите работят и не е нужно те да упражняват напън “.

Това сподели ръководителят на гражданско съдружие БОЕЦ Георги Георгиев в диалог за ФАКТИ . Свързахме се с него, с цел да приказваме както за неналичието на необятна гражданска реакция при последните разкрития на вътрешния министър Бойко Рашков във връзка с някогашния министър председател Борисов, по този начин и за последните събития към работата на БОЕЦ.

„ Разкритията, които прави Рашков са доста мощни. Това са в действителност съществени поръчки, само че аз чакам да видя и съответните доказателства. Аз също съм казвал, че Борисов е палач и че тези три пъти се пробваха да убият брачната половинка ми, само че изваждам документи и потвърждавам това нещо. Да кажем обаче, че това е някаква персонална борба. Тук приказваме за нещо друго – човек, който е на върха на една институция като Министерство на вътрешните работи, изнася сходни обстоятелства. Това в действителност до момента не се е случвало. Ние можем да си приказваме каквото желаеме, само че когато го каже институцията Министерство на вътрешните работи, има друга тежест. Очакваме да забележим доказателствата “, разяснява Георгиев.

„ Третата причина, която дава някаква пасивност в цялото пространство, това е Прокуратурата. Каквото и да си приказваме, каквото и да изкарват институциите, каквото и да разкриват новите министрите или новите ръководители по другите ведомства, в последна сметка всичко стига до Прокуратурата. Докато Гешев стои отпред на Прокуратурата, всеки опит за правдивост или промяна, е жертван. Точно поради това хората, сега си споделят „ и какво от това “. Дори и на следващия ден да пуснат видео, в което Бойко Борисов реже главата на някого, реакцията отново ще бъде „ и какво от това “, тъй като Гешев стои на върха на Прокуратурата и пази Борисов, Пеевски, Доган и останалите от бандата им “.

„ Натискът към Прокуратурата не би трябвало да стопира. Гешев би трябвало да бъде отхвърлен. Ако той самичък не си подаде оставката, този човек би трябвало да бъде отхвърлен. Имам механизми за неговото премахване, заложени в Конституцията. От БОЕЦ се надяваме, че откакто повторно насочваме поръчка за среща с министъра на правораздаването, този път нашата поръчка да бъде утвърдена и да бъдем признати, с цел да представим съответни доказателства по четири сигнала. Това биха били задоволително доказателства са пускане на процедура по отстраняването на Гешев. Всичко друго са празни приказки – промени, смени… Ето, това е нещото, което значи смяна – отстраняването на Гешев и стартирането на нова процедура по желание на нов основен прокурор.

Тук също желаеме смяна в посока неправителственият бранш да може да издига своите номинации, в случай че щете академичната общественост да издига свои претенденти, даже директен избор на основен прокурор. Не съм уверен, че директният избор е най-хубавото решение, само че дано и тази тематика да бъде сложена. Тоест като ще променяме, да променяме “, безапелационен беше Георгиев.

В подтекста на писмото, което евродепутатите от ГЕРБ-СДС изпратиха до членовете на Европейския парламент и до еврокомисарите от Европейската комисия по отношение на „ протичащото се у нас “, което е „ заплаха “ за демокрацията, ръководителят на БОЕЦ сподели:

„ Демокрацията в България или по-скоро това, което имахме като елементи от народна власт са в заплаха от 1989 година до ден сегашен. Демокрацията в никакъв случай не се е развивала по този начин умерено и естествено в България, силите, които са били носителите на демокрацията, постоянно са били репресирани. В последните 10-12 години, когато ГЕРБ са на власт, това е извънредно очевидно. То е още и измеримо – 112-то място по независимост на словото е един същински измерител. Свободата на словото е част от демокрацията. Не можеш да бъдеш същински свободен и да живееш в същински демократична страна, без независимост на словото. Последно място по приходи и първото място по корупция в Европейски Съюз и освен – също и в Европа, това също са действителни измерители. Не можеш да наричаш страната си демократична, когато тя е най-корумпираната страна на цялостен континент. Корупцията и демокрацията не могат да съжителстват дружно. Последните десетилетия корупцията надви над демокрацията. Демокрацията беше натикана в ъгъла, а хората, които говореха за народна власт, които се бореха за народна власт и независимост, бяха преследвани. Хората, които подаваха сигнали за сходни нарушавания, бяха преследвани, бяха репресирани и мачкани. БОЕЦ в това число през всичките тези години “.

Председателят на гражданско съдружие приказва и за самодейностите на БОЕЦ в идващите дни. „ През идващите дни БОЕЦ сме декларирали няколко срещи в министерства и към този момент имаме удостоверение от Министерството по енергетиката по тематиката „ Турски поток “. Една от главните тематики, с изключение на отстраняването на Гешев, е „ Турски поток “, както и тематиката за къщата в Барселона. Това са тематики, които ние имаме вяра, че могат да разбият статуквото, тъй че то в никакъв случай повече да не се върне на власт. В Министерството по енергетиката ще представим всички документи и разкрития, които имаме. До дни пък БОЕЦ ще пуснем видео, в което приказва чиновник на „ Аркад “ и споделя какво се е случвало по време на градежа на „ Турски поток “, сподели той.

Георги Георгиев загатна и видео, което от БОЕЦ излъчиха по-рано през днешния ден. „ Имаме информация, че по трасето на „ Турски поток “ към този момент се правят поправки – на един план пуснат безусловно преди няколко месеца и струващ 3 милиарда лв. на българския поданик “, сподели Георгиев.

„ Ето по този начин – поредно, малко по малко и с явен фокус върху съответни тематики, можем да се оправим, да се преборим. Това е, което желаеме да забележим сега – ясни фокуси и резултати “, приключи Георги Георгиев от БОЕЦ.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР