ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

„Цели декари рози ще окапят на земята“ - защо протестират розопроизводителите, разказват пред ФАКТИ

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Протест на производителите на маслодайната роза „ Дамасцена “ се организира през вчерашния ден в Розовата котловина. Причината – тежката рецесия в бранша. В знак на митинг производители изкорениха розови растения.

За да приказваме за аргументите за тази тежка рецесия и дейностите, които страната може да предприеме, с цел да подкрепи производителите на розов цвят, от ФАКТИ се свързахме със Зара Клисурова, розопроизводител и ръководител на Националния клонов съюз на производителите на етерично-маслени, маслодайни и енергийни култури.

„ Държавата може да помогне в няколко посоки. Първо, би трябвало да се търси финансов запас за субсидиране през тази година. След като Брюксел отхвърли субсидиране на розовата просвета в България и излезе с решение, че въпросът би трябвало да се реши вътре в страната, значи страната би трябвало да откри метод да разиска каква финансова помощ ще даде за розопроизводителите. Второ, беше взето решение да се субсидират розопреработвателите и към тях да отидат минималните 30 стотинки. При инспекция оня ден обаче открих, че няма такова спуснато решение към регионалните дирекции на Държавен фонд „ Земеделие “. Докато не забележим такова решение, има неустановеност и за приемането на тези спомагателни стотинки. Трето, неналичието на работна ръка може да се реши посредством договаряния сред две министерства – Министерството на земеделието и Министерство на труда и обществената политика. Знаете какъв брой е огромен броят на безработните в България. Ежемесечно тези хора се обезпечават от страната. Хората, които цяла година са обезщетявани от страната и са физически здрави, могат да се включат в такива акции – освен в розобера, а във всички други действия, в които не доближава работната ръка “.

„ Виждаме обаче – макар направените поръчки към Бюрата по труда, към настоящем получаваме по двама-трима души. Правим поръчка за 20 души, а Бюрата ни изпращат по няколко души, които обаче въобще не се появяват да берат. Когато ги потърсим, откриваме, че ги чакаме заран по един час да дойдат, най-после не идват и се отхвърлят “, описа Зара Клисурова.

На въпрос за най-големите проблеми на розопроизводителите сега, тя отговори: „ Първо е ниската изкупна цена. Второ, неналичието на задоволително работна ръка, с цел да може това, което е създадено да се прибере и да няма загуби “.

„ Перфектни розови насаждения сега, заради дефицит на работна ръка, капят. Има и насаждения, в които изобщо хората не влизат, тъй като не са имали опцията да подпишат контракти за изкупуване на техния цвят. Цели декари рози ще окапят на земята, а човек е вложил средства “, сподели още тя.

„ Имаше решение на Консултативния съвет по маслодайната роза в процеса на брането розопроизводителите да бъдат подпомагани. Такова подкрепяне към този момент не се чува да е направено “, добави тя.

Има заплаха реколтата въобще да не бъде прибрана тази година. Тя към този момент цъфти, тя към този момент е създадена, доведена е до развой на прибиране. Търпим загуби по време на прибирането и по тази причина сигнализираме тези две министерства (б.р. Министерството на земеделието и Министерство на труда и обществената политика) да се седнат и дружно да решат въпроса с хората, регистрирани в Бюрата по труда. Тези хора работят в сивия бранш, само че не идват, когато са изпратени от Бюрото по труда. Ние имаме желанието тези хора да бъдат назначени, те обаче не желаят. Плащаме си налозите към страната, разгласяваме контракти, желаеме тези хора да влязат при нас като законни служащи “, изясни Клисурова.

„ Министерство на труда и обществената политика би трябвало да сложи внезапно въпроса и тези хора, регистрирани в Бюрата по труда, да влязат в производството – освен в нашия бранш, а във всеки бранш, който има нужда. Сега са розите, след това ще бъдат доматите. Необходима е работна ръка. В земеделието осезаемо има дефицит на работна ръка “, счита ръководителят на Националния клонов съюз на производителите на етерично-маслени, маслодайни и енергийни култури.

В края на диалога Зара Клисурова разяснява изкупната цена на розовия цвят от към 1,60 лв. за кг. „ От тези 1,60 лева даваме 80 стотинки на розоберач, другите 80 стотинки остават в розопроизводителя. С тези 80 стотинки не можем да покрием даже разноските си. Изкупната цена се дефинира от розопреработвателя. Държавата не може да се меси в цените, тъй като това е пазарна стопанска система. Най-ниско в целия развой са розопроизводителите – хората в полето, които отглеждат продукцията. В тях рикушират всички негативни фактори”, сподели тя.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР