ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Как планът на МОСВ за отпадъците може да донесе нови санкции за България - Данита Заричинова пред ФАКТИ

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Пропуски в новия Национален проект за ръководство на отпадъците - за това сигнализират екологични организации. Националният проект за ръководство на отпадъците се изготвя от Министерството на околната среда и водите за интервала 2021-2028 и “има основна роля за ефикасното и ефикасно ръководство на отпадъците в Р България”. “С проекта се цели понижаване на нездравословното влияние на отпадъците върху околната среда и здравето на популацията, както и реализиране на оптимално дейно потребление на ресурсите, откриване на нови пазари и основаване на нови работни места. Важна част от Плана е основаването на оптимални условия за попречване образуването на отпадъци”. Всичко това се споделя във въведението на плана на самия План.

Еколози обаче упорстват в Националния проект за ръководство на отпадъците за идващите седем години да има повече и по-ясни цели. Екологично съдружие „ За Земята “, дружно с организациите Zero Waste Sofia, Green Revolucia, „ Храна, не война “, „ Wind2Win - Черно море, свободно от пластмаса “, Zera, LessPlastic Bulgaria и Обществен център за околна среда и стабилно развиване, излязоха с общо публично мнение, адресирано до министъра на околната среда и водите. Екологичните организации споделят, че въпросният документ не включва задоволително съответни ограничения за намаляването и оползотворяването на отпадъците.

За да приказваме за пропуските в Националния проект за ръководство на отпадъците за интервала 2021-2028 година и за нужните усъвършенствания в него, от ФАКТИ се вързахме с Данита Заричинова от екип „ Нулеви боклуци “ на съдружие „ За Земята “.

Нашето усещане е, че в Националния проект за ръководство на отпадъците има доста положителни оферти, само че всички те са пожелателни . Няма изясненост и дълготраен проект по какъв начин ще се случват новостите в ръководството на отпадъците, по какъв начин ще се реализират задачите. Не е конкретизирано по какъв начин ще се прави контролът. Доста внимание се е отдели на бюджета – на това какви средства ще се разпределят, само че не толкоз на самата тактика и проект, а въпреки всичко приказваме точно за План за ръководство на отпадъците “, разяснява Заричинова.

„ Относно бюджета виждаме също, че се дават доста средства за ръководството на смесени боклуци, а от самото начало се приказва за попречване на отпадъците, което може да се реализира само в случай че се усъвършенства разделното събиране. Двете неща малко си опонират – къде се влагат средства, а какво в действителност има предпочитание да се реализира . Другото, което ни тормози е, че на доста места се приказва за общини единствено над 10 хиляди поданици. Така много обитаеми места ще останат отвън този План за развиване на разделното събиране. Има доста общини, в това число курортните селища, които са по-малки, само че генерират доста опаковки. Когато няма разделно събиране на опаковките, те отиват към хранилище или към изгаряне “, сподели още тя.

Това, което желаеме е да се мисли за стопроцентово покритие на всички общини – освен за рециклируеми боклуци, само че и за биоотпадъци, като настояваме от доста време това да се случи. Не настояваме единствено ние, а също и европейските наставления, които постановат от 2023 година на всички места да има разделно събиране на биоотпадъци. В България това би могло да се случи в огромните градове с кафяви контейнери, каквито сега има единствено в Габрово. В общините с по-ниско строителство, където хората живеят най-вече в къщи с дворове, би трябвало да се заложат ограничения за повишение на компостирането. Нужна е, несъмнено, и осведомителна акция към жителите по какъв начин това да се случва. Това е другата липса в Плана – осведомителната акция . За всичко, което се загатва в този План би трябвало да има и заложена акция и то дълготрайна “, сподели още тя.

Заричинова посочи, че ограниченията, които са заложени в Плана като целесъобразни, би трябвало да станат наложителни. Другите нужни промени съгласно нея са: „ Отговорността би трябвало да е разграничена сред централната власт и локалните управляващи. Нужно е да се знае по какъв начин ще се управлява. Имаме много неприятни образци за това по какъв начин се вкарва една разпоредба - да вземем за пример наредбата за торбичките, само че липсва всевъзможен надзор по какъв начин се извършва . Важно е също къде се влага. Ако не се влага в системи за цялостна смяна в сметосъбирането, няма да има развиване, няма да забележим това, което желаеме да забележим, няма да реализираме задачите, които би трябвало да реализираме като страна-членка на Европейски съюз “.

България предстои на наказания, в случай че не успее да усъвършенства ръководството на отпадъците, сподели още Заричинова. „ Това е другото, което следим – че очевидно страната не се тормози от това, че има наказания . Има наказания по наказателни процедури и за въздуха, за рекултивацията на депата за боклуци. Винаги сме няколко стъпки обратно от всички останали страни в Европа. Този План би трябвало да е доста по-амбициозен и да покаже някаква основна смяна. Сега е доста, доста значимо в действителност да се тръгне напред към по-малко боклуци, тъй като в този момент е моментът – няма какво да чакаме. Имаме задоволително положителни практики, в това число към този момент и в България, на възстановяване на разделното събиране и на политики за понижаване на отпадъците “, безапелационна беше тя.

Интересно е, че в Плана се приказва за повече извършване на покупки на насипни артикули със личен съд, с цел да се понижи пластмасата за еднократна приложимост . В същото време обаче продължава да бъде в действие една разпоредба, която не всеки път позволява потреблението на личен съд. Много заведения за хранене и магазини отхвърлят това поради особеното пояснение на тази разпоредба и това, че могат да подлежат на наказания от страна на здравните инспекции. Съществуват сходен тип несъгласия, които би трябвало да се трансформират. Конкретно по този проблем комерсиалната верига не би трябвало да подсигурява чистотата на съда. Това би трябвало да е обвързване и отговорност на клиента, което сега не излиза наяве “, сподели Данита Заричинова.

Тя даде и различен съответен образец за несъгласие в Националния проект за ръководство на отпадъците за интервала 2021-2028 година: „ Една пожелателна и позитивна мярка, която би трябвало да се обясни, е намаляването на пластмасовата приложимост в детските градини и учебните заведения. Има една разпоредба още от 2008 година, която някои шефове и инспектори поясняват по този начин, че всяко дете би трябвало да употребява еднократна чаша. Всъщност в наредбата е написано „ самостоятелна чаша “, на никое място не написа нищо за чаша за еднократна приложимост. Те обаче го поясняват по този метод и има инспекции, наказания, санкции. Много шефове, доста учители и родители са се свързвали с нас, тъй като желаят да трансформират това, само че се тормозят от инспекции. За да може този План да е автентичен, е нужна смяна и на тази разпоредба да вземем за пример “.

Националния проект за ръководство на отпадъците е за интервал от седем години и дефинира политиките, които ще се водят във връзка с отпадъците у нас в този интервал. Именно поради това еколозите приканват за смяна в Плана. „ Планът би трябвало да се добави и да се обясни, конкретизира . Нужно е всяка една рекомендация да се покрие с краткосрочни и дълготрайни планувания на ограниченията, да се уточни кой дава отговор за тях, с кои наредби са свързани. Разбира се, това е разказано в Плана, само че той би трябвало да е по-конкретен. Има и известни неналичия и непълноти по отношение на това, че не са прегледани в дълбочина някои ограничения, които не са работили в предходния План. Има регистрирани ограничения, които не работят, само че не е ясно за какво не работят “, счита Заричинова.

„ Липсват някои от анализирате, за които се приказва. В Плана се приказва за няколко приложения, до които няма публичен достъп – по време на интервала, в който можеше да се изпращат мнения, тези приложения бяха празни страници. Пише, че има Приложение 1,2,3, само че тях ги няма. Не е ясна още екологичната оценка. Плановете и стратегиите по принцип би трябвало да имат екологична оценка. За момента на никое място не може да се открие диря от такава екологична оценка. Срокът за мнения също беше къс. Много хора схванаха късно за този План, само че това го виждаме постоянно – няма задоволително информация, само че от „ За Земята “, като организация, която следи политиките, реагираме. За благополучие този път се включиха още осем организации и дружно написахме нашето мнение. Може да има доста повече публични съвещания обаче. Би трябвало и някои общини да са подали мненията си – тези, които са по-мотивирани да се оправят с отпадъците. Очакваме развиване “, сподели Данита Заричинова от „ За земята “ в края на диалога
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР