ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Адв. Хаджигенов за ФАКТИ: ВМРО няма да са в парламента, ако ГЕРБ не нагласят резултатите

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Резултатите от парламентарните избори на 4 април ще бъдат подготвени чак след 8 април - т.е. в четиридневен период от изборите, а не както нормално се случва у нас, до 48 часа. Това разгласи по-рано представителят на Централната изборна комисия (ЦИК) Димитър Димитров. “Вeрoятнo e 48-чacoвият cрoк зa прeдaвaнe нa прoтoкoлитe дa нe бъдe cпaзeн ocoбeнo зa гoлeмитe избирaтeлни рaйoни. Нo чeтириднeвният cрoк зa oбявявaнe нa oкoнчaтeлнитe рeзултaти нямa дa бъдe нaрушeн “, кaзa тoй в изявление за БНР.

За коментар по отношение на четиридневното култивиране на резултатите от изборите от ФАКТИ се свързахме с юрист Николай Хаджигенов.

„ Първо, това крие заплахата Бойко Борисов да бъде на власт още няколко дни въпреки и по този първичен метод. На последващо място, крие рискове, доколкото у нас изборният развой по принцип е манипулиран, а откогато ГЕРБ са на власт, приказваме за доста повече от просто манипулиране. Всички помним по какъв начин депутати на ГЕРБ носеха чували с бюлетини. Сега нещата ще се случат по малко по-различен метод – посредством броенето. Това беше повода, заради която се съпротивляваха на видеозаснемането. По същата причина ЦИК постави в секциите в чужбина безусловно непознати хора, в случай, че има българи в чужбина, които се занимават с изборите на място от повече от 10 години. Сега в секциите в чужбина са поставени хора, които никой не познава. Аз през цялото време настоявам, че ГЕРБ ще се опитат да ни откраднат гласовете “, разяснява юрист Хаджигенов.

По-рано през днешния ден от „ Изправи се! Мутри вън! “ подадоха и сигнал до Върховния административен съд във връзка изборите. „ Става дума за ограничението на членовете на СИК в чужбина до три броя. Не единствено са непознати хора, само че са и лимитирани до трима. Входирали сме към Върховен административен съд, те би трябвало да се произнесат неотложно “.

Самото пояснение на тази смяна съгласно юрист Хаджигенов е, че „ ЦИК ще обслужи държавното управление “. „ Това не се случва за първи път, няма и да е финален. У нас всички държавни, общински и прочие органи обслужват държавното управление на власт - без значение на ГЕРБ или на различен, тъй като това се е случвало и преди ГЕРБ. В момента, в който падне от власт – по един или различен метод, всички стартират да обслужват идващото държавно управление. Това не е народна власт, това е някакъв тип тоталитаризъм “, сподели той.

Очаква се броенето на вота да продължи четири дни. На въпроса дали съгласно него това е реалистично, юрист Хаджигенов отговори: „ Принципно не. Ако имахме гласоподаване по пощата, което реалистично би забавило приемането и броенето на резултатите, тогава би имало смисъл. Ето в Нидерландия организираха напълно скоро избори. Там броиха три или четири дни, само че по простата причина, че имаше гласоподаване по пощата – голяма част от нидерландците гласоподават по пощата. Затова там е нужно софтуерно време, в което гласовете да дойдат и да бъдат регистрирани. У нас няма такова нещо. Няма причина, заради която ЦИК да не могат да се оправят с броенето на гласовете с изключение на, несъмнено, в случай че не би трябвало да ги натаманят по този начин, че ГЕРБ да излязат първа политическа мощ и да набутат партии като Вътрешна македонска революционна организация, които другояче няма по какъв начин да влязат “.

„ В оставащите дни до вота ГЕРБ ще опитат всичко. Споменавайки Вътрешна македонска революционна организация се сетих, че сметката е простичка – в случай че ГЕРБ нагласяват резултати в своя изгода, ще реализиран 2-3-5 места повече за себе си. Но за всевъзможни резултати в интерес на Вътрешна македонска революционна организация, ГЕРБ ще получат цяла парламентарна група. Вътрешна македонска революционна организация едвам влязоха в предходния парламент и то в коалиция. Те в никакъв случай по никакъв мотив не са имали никакъв логичен резултат. И влязоха в коалиция на гърба на мигрантите, на джендър идеологията и на Истанбулската спогодба. Всичко това в този момент го няма, тъй като е ясно, че е неистина и агитация. Тоест Вътрешна македонска революционна организация нямат никаква действителна, справедлива опция да бъдат в Народното събрание независимо в случай че ГЕРБ не нагласят резултатите в тяхна изгода. Да не забравяме, че Вътрешна македонска революционна организация са и дружно с ГЕРБ в ръководството сега “, сподели още той.

В края на диалога юрист Хаджигенов разяснява вероятните обединения на „ Изправи се! Мутри вън! “ в 45-тото Народно заседание: „ Извънпарламентарните опозиционни сили, които се надявам, че ще бъдем всички вътре в Народното събрание, това са вероятните сътрудници за коалиция. Ако не е нужно да се направи коалиция, е допустимо да реализираме сделка, с цел да бъде формирано държавно управление и да стартираме да вършим нужните промени, а точно - унищожаване на Бойко и ГЕРБ, унищожаване на Гешев и гешевщината от прокуратурата, по-късно незабавно опазването на здравето, рецесията с пандемията си стои, ограничения за бизнеса – такива доста значими неща “.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР