ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Борис Джонсън натри носа на ЕС с ваксинацията

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
„ Сякаш вятърът на възмездие духа над Англия “, написа Le Parisien. 22 милиона британци - един на всеки трима възрастни - към този момент са получили първата си доза ваксина COVID-19, а 11,4 милиона са изцяло имунизирани. Много европейски страни „ има от какво да пребледнеят “, в това число Франция, където за съпоставяне досега са направени 4 милиона първи дози и 2 милиона втори. Това отбелязва френският вестник, представен от организация " Фокус ".

Това е „ извънреден поврат “, като се има поради, че преди година Борис Джонсън беше обект на необятно публикувани рецензии във връзка с методите за справяне с епидемията, а страната му беше една от най-силно засегнатите от пандемията с една от най-високите равнища на смъртност в Европа, напомня вестникът. Сега, три месеца след Брекзит, всеобща тактика за имунизация разрешава на английския министър председател да „ натрие носа “ на Европейския съюз - „ страната показва експедитивност и еластичност, които на Европейския съюз обезверено липсват “.

Така че, още преди утвърждението за потреблението на имунизацията, Обединеното кралство подсигурява доставката на дози от лекарството в страната, като влага в разнообразни разработки на Pfizer (40 милиона дози), AstraZeneca (100 милиона дози) и Valvena (60 милиона дози). В същото време Европейски Съюз, който избира да вижда резултати, преди да влага, изчака до 11 ноември, с цел да закупи 300 милиона дози ваксина Pfizer и 160 милиона дози Moderna. Веднага откакто Pfizer приключи всички етапи на проучванията в края на ноември, Агенцията за контролиране на медикаментите в Обединеното кралство още веднъж изпревари Европейски Съюз, като утвърди стартирането на пазара на ваксини на 2 декември, три седмици преди Брюксел. Както министърът на опазването на здравето на страната Мат Ханкок незабавно заключи, Англия дължи тази скорост на Брекзит. В реалност, от правна позиция, Обединеното кралство към момента беше обект на европейските правила по това време, само че защото законите на блока разрешават на държавите-членки да ускорят лицензирането на медикаменти при незабавни здравни обстановки, страната съумя да работи сама, без значение от Брекзит, изяснява вестникът.

Британците действаха със същата скорост, с цел да одобрят имунизацията AstraZeneca. Във Англия това към този момент беше направено на 30 декември. В същото време Европейският съюз изчака до 29 януари 2021 година. През същия интервал и двете страни започнаха да се борят за доставка на дози ваксини и Европейският съюз стартира да подозира, че лабораторията пренасочва доставките си към Обединеното кралство. AstraZeneca възразиха, че съблюдават графика си за доставка, за който Англия се е погрижила доста по-рано от Европейски Съюз. Освен това някои европейски страни към момента губят време, като не разрешават използването на имунизацията AstraZeneca на хора над избрана възраст. Във Франция да вземем за пример от началото на март има възрастова граница - до 65 години. Както акцентира изданието, британците, за разлика от шотландците, уелците и северноирландците, които зависят от държавното управление на Борис Джонсън по въпросите на опазването на здравето, правят оценка напъните, положени от управляващите.

„ Първоначално те бяха съществено затънали, трябваше да изолират всички допустимо най-скоро, както в останалата част на Европа. Но по въпроса за имунизацията - да, те съумяха да създадат всичко по-бързо “, споделя краткотрайно безработният лондонски сервитьор Скот пред изданието. Вече се усеща първият резултат от имунизацията: броят на хоспитализациите в английските лечебни заведения се понижава на половина на всеки 18 дни. Броят на смъртните случаи „ освен пада по-бързо, в сравнение с след първия пик, само че понижава по-бързо измежду хората над 80 години, които са получили първата доза от имунизацията, в сравнение с измежду тези под 80 години “, споделя здравният секретар Мат Ханкок. За управляващите тези данни са доказателство за успеваемостта на имунизацията на процедура.

Британското държавно управление обаче не има намерение да спре дотук. Прогнозирайки риска от трета вълна, управляващите обмислят опцията за нов „ апел “ за имунизации през есента, оповестява Le Parisien. Според вирусолога от университета в Хъл, Шерил Уолтър, учените към този момент са заети да учат новите разновидности на вируса и да създават приспособени ваксини. Въвеждането на третата доза преди зимата ще бъде извънредно дейно при положение на нова разновидност, твърди специалистът. Междувременно Франция поставя всички старания, с цел да избегне трета национална карантина, отбелязва вестникът.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР