ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Полицейският произвол в Русия - като във времената на Сталин

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Препълнени килии, случайни арести - хиляди хора попаднаха зад решетките около митингите в отбрана на Алексей Навални. Затворите не съумяват да поберат арестуваните, измежду които има и най-случайни минувачи.

Десетки хора чакат пред входа на пандиза в Захарово. Прекарали са часове на минус 10 градуса. От шест сутринта се пробват да се свържат със своите близки и другари, които са зад решетките. Те са част от хилядите арестувани по време на митингите в Москва.

Като във времената на Сталин

Светлана Васер е една от задържаните. Московчанката протестирала на 31 януари с искане за освобождението на Алексей Навални. Нейният съквартирант, който избира да остане неизвестен, ѝ е донесъл два плика с хранителни и хигиенични артикули, както и одеяла. " Това, което се случва, ми припомня за времето на Сталин ", споделя 29-годишният мъж. Неговата съквартирантка е наказана на пет дни затвор, тъй като се е намирала наоколо до пандиза, където е бил Навални. " Не знам дали Светлана и останалите въобще имат с какво да се завият ", споделя мъжът пред Дъждовни води. " Това, което се случва тук, ми припомня за времето на аления гнет на Сталин. Ужасно е! "

Охраната на пандиза приема по един пакет с артикули от първа нужда на всеки 40 минути. Всяка чанта се ревизира деликатно. Повечето младежи зад решетките имат потребност от топли облекла, споделят околните им пред входа. Те са видяли фотосите от килиите, оповестени от арестуваните в интернет. Снимки на нечовешките условия, при които са настанени: пренаселени килии с голи железни кревати без матраци или чаршафи, които няколко души би трябвало да споделят, а тоалетните са без течаща вода и без бариера в средата на килията. Защитни маски няма. Правила за отдалеченост? Няма по какъв начин да бъдат спазени.

Задържани са и инцидентни минувачи

Някои от пандизчиите към този момент са наказани, други към момента чакат своите присъди. Почти всички са се осмелили да се изправят против страната. Почти всички, тъй като измежду тях има и хора, които инцидентно са се намирали наоколо до митингите и които също са задържани. Попаднали са на неверното място в неверното време. И в този момент и те са в препълнените килии в Захарово - едно от предградията на Москва.

По данни на медиите, в последните две седмици в Русия са задържани над 7000 души. Полицията реагира с особена свирепост на митингите в Москва и Санкт Петербург - хора бяха натиквани в полицейските бусове без забележима причина. Властите настояват, че митингите не са били позволени и затова съставляват опасност за сигурността. Но в действителност самите служители на реда се трансфораха в опасност за сигурността на жителите, включително на инцидентни минувачи.

" Моля, помогнете ми да намеря сина си! ", написа Люсин Хачатрян в общ чат на засегнатите. " Името му не е в нито един от описите на арестуваните. " Нейният наследник, 25-годишният Грант, е задържан в централната част на Москва на втори февруари. Преди това се е срещнал с другар в един бар. Майката се обадила и го предизвестила, че градът е цялостен с полиция, че станциите на метрото са блокирани. След известно време младежът написал, че е откаран в полицейско ръководство в източната част на Москва. Следва къс развой и присъда - 10 дни затвор.

Затворите не могат да поберат задържаните

" Синът ми беше докаран в Захарово с полицейски бус. Първо имах контакт с него, след което внезапно той спря да дава отговор ", сподели Люсин Хачатрян пред Дъждовни води по телефона. Последното нещо, което синът ѝ Грант разгласява в Инстаграм, е фотография от препълнен полицейски рейс. В него съвсем няма въздух, оплаква се Грант. " Синът ми беше шокиран. Никога не е бил задържан. Той учи в Съединени американски щати, само че се върна в Русия, тъй като обича родината си. Сега обмисля да напусне Русия вечно ", споделя госпожа Хачатрян през сълзи.

Бурни реакции в обществените мрежи провокира за момента видео, в което могат да се видят младежи, държани на мрачно в полицейски бус с часове. Един от задържаните споделя, че е трябвало да остане 12 часа в правосъдната постройка и да спи на пода. Друг се оплаква от теснотията и задушния въздух. Той споделя, че е в полицейския бус от седем часа, тъй като в пандиза няма място.

" Тук съм за по-добро бъдеще "

25-годишната Амая също стои пред пандиза в Захарово в студа. Тя няма познати, които да са арестувани - живее в региона на Захарово и предлага заслон на чакащите. Други хора, които нямат опция да пътуват, пък ѝ изпращат пакети с артикули, които да занесе на техните близки и родственици в пандиза.

И Амая мръзне дружно с останалите в продължение на цели дванайсет часа: " Разбира се, че това, което се случва, ме плаши. Всичко е толкоз сюрреалистично. Не знаем до каква степен ще докара. Но аз не заставам на опашка за Навални или за някой различен политически водач - аз съм тук за по-добър, свободен живот, за положително бъдеще в Русия. "

Нощта настава и пред пандиза в Захарово. Опашката едвам се движи. Съквартирантът на Светлана не е съумял да ѝ съобщи продуктите. Разочарован и смутен, той прибира багажа, с цел да се върне още веднъж на следващия ден сутринта.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР