ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Адв. Драгинова, която осъди РЗИ пред ФАКТИ: Въпросът е принципен

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
„ В четири дни аз бях в незнание имам ли Коронавирус или не. Била съм у дома до моите родители, които са заболели. Моят татко умря по-късно. Слава Богу – не го заразих аз. Била съм в контакт с моите заболели родители, а не знаех дали имам Коронавирус или нямам. До ден сегашен не знам - даже откакто бяха задължени да показват проучването в съда, тъй като то не е показано. Това в случай че не е причина човек да си търси правата, а също и това толкоз време да не разбере позитивен ли е резултатът, негативен ли е, имал ли е Коронавирус “.

Това сподели пред ФАКТИ пловдивският юрист Росица Драгинова, която в края на предходната година сполучливо осъди РЗИ-Пловдив за наложена карантина. Решението на Пловдивския административен съд излезе на 30 декември. С него предписанието за РЗИ-Пловдив за карантината на юрист Драгинова е анулирано, а РЗИ е наказана да заплати разноските по делото.

Адвокат Драгинова описа пред ФАКТИ , че дала проба за PRC тест на 7 октомври. На четвъртия ден след даването на тестът, по думите на юрист Драгинова, резултатът ѝ излиза позитивен. Самият резултат обаче е обявен по телефона, ни споделя тя и добавя, че до ден сегашен не е получила писмен документ за своя позитивен резултат. „ Тук няма електронна система за резултатите, нищо не се връчва. Това се случва в УМБАЛ „ Свети Георги “, най-голямата болница в Южна България, в Инфекциозната клиника – звъниш на телефонен номер, който е изписан на вратата, номер на човек с оставено единствено първо име, няма фамилия. Звъниш там и проверяваш подготвен ли е резултатът ти “, сподели тя.

„ Аз разбирам, че не РЗИ са отговорни в съответния случай, а болничното заведение, която не изготви резултата в период. Но защото административният акт (бел: за налагане на карантина) е на РЗИ, аз не мога да осъждам болничното заведение по този ред. За мен единственият вероятен вид беше да пусна тъжба против РЗИ. Аз дадох проба в сряда – на 7 октомври. Тогава стартира очакване на резултати. Аз имах каузи, работа, трябваше да отсрочвам каузи, а нямах писмен документ, който да показва. Обадих се на персоналната си лекарка, тя ми сподели, че не може да издаде болничен, тъй като болничният се издава от момента на излизане на резултат.

Започна се едно звънене на един телефонен номер, който беше на вратата на Инфекциозното поделение в УМБАЛ „ Свети Георги “. Телефонът беше на разположение с посочено единствено първо име – Ангел. Това е в 21. век, представяте ли се човек по този начин да си чака резултата? Да звъни на човек с първо име по телефон, който е оставен на врата.

Това всичко ме предизвика. Не може по този начин. Все отново всички се жители, всички имаме някакви права. Не съм от хората, които съдят. Дори в противен случай – когато мога, тичам от съда. На моите клиенти споделям, че е по-добре непринудено да уредят разногласието. Но просто не може по този начин. Въпросът е кардинален, че не може по този начин да се подхожда “, описа юрист Росица Драгинова.

„ Резултатът ми излезе на 10 октомври. Пробата е взета на 7 октомври, а те показват амбулаторен лист, че аз съм дала проба на 8 октомври, което не е правилно. На 7 октомври аз към този момент имах амбулаторния лист, на 8 октомври аз към този момент не излизах от у дома. Това са публични органи, те си разрешават да показват документи, които не са правилни “, описа още тя.

„ Разбирам, че РЗИ нямат виновност за резултата, само че предписанието за карантина е тяхно и те наблюдават за надзор в болничните заведения. Могат да създадат регресен иск против болничното заведение. Не може болница да прави такива неща - да антидатира, да издава амбулаторен лист с друга дата. Аз на тази дата към този момент бях у дома, не съм напускала дома си “, сподели юристът.

„ Аз имах признаци. Затова и отидох да дам проба. Моя другарка, с която сме имали контакт, ми се обади, че е болна, аз подвигнах температура и това беше повода да отида да се тествам. Имах признаци, затворих се незабавно. Реално интервалът, в който съм била карантинирана е по-дълъг, само че не е това казусът. Проблемът е кардинален. Това е кардинален въпрос, който би трябвало да се реши. Не може да звъниш на телефонен номер, залепен на врата и да търсиш някой – когато ти вдигнат, когато не ти. Звънях и на РЗИ – още веднъж когато вдигнат. Наложи се да пиша тъжба до Министерството на здравеопазването, с цел да се намесят и да спомагат да ми излезе резултатът “, добави тя.

„ В продължение на четири дни аз нямах резултат имам ли Коронавирус или не. Съответно аз можех да отида на делата си, не бях толкоз зле. Но като знаех, че може да съм заразоносител, по какъв начин да отида? Успях да отложа делата, само че без документ. Сега имам напътствие от съда да дава документ, само че аз за интервала от 7 до 10 октомври нямам подобен документ. Периодът, за който съм карантинирана е от 10 до 23 октомври. За интервала от 7 до 10 октомври аз нямам документа, който съдът ми желае и добре, че той не ме е глобил. Тогава щях да имам и санкции и към този момент щях да осъдя и страната “, сподели юрист Драгинова.

„ В последна сметка още не съм получила резултат. Съдът задължи РЗИ да показа проучването, с цел да го забележим. Това беше главният ми аргумент в жалбата – че аз не съм видяла проучването, аз не мога да бъда сигурна. Затворих се, разбирате, че не мога да ходя по улицата или с още 20 души в зала, въпреки всичко имам гражданска отговорност, а и чисто човешка “, сподели още тя.

Относно упованията си след вероятно обжалване на решението, тя сподели: „ Очаквам решението да се удостовери. Не направих всичко това за някаква полза, а тъй като въпросът е кардинален. Както споделих, не съм от хората, които за щяло и нещяло вървят и пускат тъжби в съда – в противен случай, само че в съответният случай аз до ден сегашен не зная позитивна или негативна съм била. Действително имах признаци, само че виждате, че тези признаци може да ги има човек и при различен грип “.

„ Моят резултат излезе на четвъртия ден. Имам подозрения, че моят резултат може и да се е изгубил. Човек стартира да има такива подозрения, човешката душeвност е такава. Това е повода да пусна тъжба “, сподели тя. Целият проблем пък си изяснява като неточност: „ Обяснявам си го като неточност. Може би са ми изгубили някъде резултата, след това се е наложило да създадат нещо. Нямам визия в действителност. Аз се чудех за какво навръх мен се падна да се случи това, не зная при различен да се е случвало. На други хора резултатът им излиза най-късно на идващия ден, в случай че не на същия. Видях се в знамение, тъй като очакваш, не знаеш. Започваш едно лекуване, което ти го предписват без да се знае дали е COVID-19 или не. Нямам визия на какво се дължи всичко, само че персонално аз си го изяснявам като неточност “.

Адвокат Драгинова не се съставлява сама в съда, а от собствен сътрудник. На този стадий няма желание да съди страната за породени вреди. Казва обаче, че в случай че ѝ бяха наложени санкции от съда, евентуално е щяла да предприеме и това.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР