ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Бегом марш по нанадолнището

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
През последният месец в страната има необикновен взрив на пандемията. От страна с едни от най-ниските индикатори в Европа на инфектирани и умряли, за няколко седмици компактно се приближихме към челото на „ отличниците “ по брой на инфектирани и умряли. Към 20 ноември 2020 година в България при население от 6 951 482 души (към 1 януари 2020 г.) общо инфектираните с COVID-19 са 118 418 души. Само през последното денонощие те са 3 983 душа. Общо за интервала на пандемията са умряли 2 788 души, а единствено на 20.11.2020 година – 129 души. Пандемичната рецесия стартира да се усеща още през месец август, заради разхлабване на ограниченията и нарасналите трансгранични пътувания по отношение на туризма и почивките, допускането на аудитория на стадионите и спортните зали и така нататък. От 20 юни 2020 година до 20 септември записаният брой на инфектираните се покачва от 755 на 18 819 т.е. растеж за три месеца растеж с 15 064 души или пет пъти повече инфектирани. Средно за денонощие инфектираните са сред 80 и 120 души. През същите три месеца умрелите от COVID-19 се усилват от 193 на 755 души или растеж 3.9 пъти. Кризисният интервал е от 20 септември до 20 ноември с растеж на инфектираните от 18 819 на 118 418 души или растеж от 6.3 пъти. Починалите са се нараснали от 755 на 2788 души или разлика от 2033 души. Особено значимо е повишаването на инфектирани и умряли от 20 октомври до 20 ноември – надлежно регистрирани инфектирани за един месец 87 891 души и умряли 1780 души.

Причините за този внезапен взрив на заразявания и умирания не в недисциплинираността и безнаказаност на популацията, както се пробват да ни внушават. И те имат дял. Но основното са непредприетите своевременни ограничения, и неподготвеността на здравната система, която към този момент третото държавно управление на Борисов унищожава, желае или не желае това. Причините за взрива на заразяване и умирания са най- към този момент несъразмерното повишаване на броя на всеобщите мероприятия, събирания, празнувания на годишните (на персони, на университети, читалища, компании и безчет други), банкети, приятелски срещи, безсмислени военни учения, симпозиуми, конференции и така нататък Това бе съпроводено с неналичието на граничен надзор против трансграничния транспорт на болестта. Разбира се принос имат и почналите занятия в учебните заведения и университетите, при които мъчно се съблюдава отдалеченост, стерилизация и дисциплинираност. В съвсем всички европейски страни през есента по отношение на така наречен втора вълна на пандемията се започнаха решителни рестриктивни ограничения, без значение от митингите и разгонване на протестиращи със мощ. Само у нас властта си дреме и с това се утежнява ситуацията, утежнява се финансово, ресурсно и кадрово здравна система.

Този взрив се оказа непредвиден за властващите гербери и патриотари, както и за управителните дейци на системата на българското опазване на здравето. Те от май до септември дремеха по кабинетите или се разхождаха по курортите. Никой не мислеше за идната сложна есен и зима. А голямата маса от качествени специалисти и експерти, мнозина лекари още напролет и лятото непрестанно предупреждаваха за заплахата от разгръщане и усложняване пандемичната обстановка в България през есента и зимата. Предупреждаваха, само че както постоянно държавните управления на ГЕРБ се интересуваха по какъв начин повече да може да се краде, в сравнение с да се погрижат за здравето и живота на хората. По бойкопослушните малките екрани бе даден безконечен телевизионнен ефир за мангъровци, които да внесат анархия в прословутите три Д – дисциплинираност, отдалеченост и стерилизация, към носенето на маски, към ограничение на всеобщите събирания.

През последния месец щедро, от съвсем всички телевизионни екрани, в изискванията на заплашителен взрив на пандемията от COVID-19 в България, непрестанно чуваме от политици, държавни мъже и дами (министри) две послания. Първото е, че сме с отслабени ограничения, една от страните с най-отслабени в Европа ограничения. Но взривът на болестта и гибелта, видите ли, се дължал на хората, които не били спазвали прецизно ограниченията. Забравя се, че когато се разслабват ограниченията се намалява и дисциплината и отговорността на всеки за всекидневно сменящите се заповеди на Министъра на опазването на здравето.

Още през XIX век един от най-големите мислители бе споделил, че хората са такива, каквито са събитията, в които живеят. И в случай че желаеме хората да се трансформират, в нашия ковиден случай да станат по дисциплинирани и станат по-отговорни към ограниченията, би трябвало да се трансформират събитията. Когато властта основава безвластие, не можеш да искаш от хората да са виновни и дисциплинирани във връзка с ограниченията с битката против вируса. Абсолютна дисциплинираност и отговорност не имало в никакъв случай и в нито едно общество. Но дисциплината в обществото не е единствено персонален акт и отговорност, а и най-вече обвързване на властта, която основава разпоредбите и управлява тяхното съблюдаване.

Борисовата власт, и поддакващите ѝ патриотари, се луташе като пате в кълчища. Целият народ вижда, че властта няма ясна тактика, явен проект за ръководство на рецесията, не се оправя с най-елементарните управнически неща, даже с логистиката на медикаменти и банкет и пренасяне на заболели. Хората умират, чакайки кола за спешна помощ, умират в колите за спешна помощ, през входовете на лечебните заведения, колите за спешна помощ са разкарвани от болница в болница с цел да намерят свободно легло на тежко болен или даже на обречен на смърт човек. Но министър Сачева е самоуверена, че властта се справяла с рецесията, само че видите ли, хората не били виновни и не спазвали ограниченията, произлизащи от хаоса на властовите решения. Не напълно тъкмо е и определението, че държавното управление ръководи рецесията спешно. Дори ограниченията при спешното положение на здравната система са несъответстващи на спешната обстановка. По-вярна е оценката на доктор Джафер, че рецесията се ръководи сама.

По създание България към този момент е във война с незабележим зложелател, с зложелател по който не можеш да стреляш, който да бомбардираш, намушкаш и така нататък За да се победи сходен зложелател са вероятни две тактики. Първата е да не му се обръща задоволително внимание на COVID-19 и който от жителите на страната загине, е умрял и толкоз. По Мангъров и неговите почитатели от държавното управление и някои от медицинските среди, ще отпаднат сухите съчки от популацията (възрастните и болните) и ще останат младите и здравите. Тази тактика е антихуманна, тя не цени най-висшата полезност на човешкото общество – живота, само че е доста удобна за богатите, за бизнеса, който от ковидната рецесия осъществя нови доста огромни облаги и се усилват милионерите и богаташите в България. Рестриктивните ограничения, опазващи живота на възрастните и болните, нарушават идилията и кефа на богатите, реализиращи облаги от „ промишлеността на кефа “ (ресторантьори, хотелиери, кафеджии, притежатели на игрални зали, нощни заведения, нощни заведения и т.н.). Втората тактика, възприета в началния интервал на пандемията, е тактиката, че живота има преимущество през бизнеса и би трябвало да се опази здравето и живота, да се защищити популацията от разгаряне на пандемията и претоварване на здравната система. Нейният най-ярък почитател проф. Мутафчийски бе изолиран и се развихри печалбарското начало в борбата с невидимия зложелател. Тази тактика бе сполучливо осъществя в редица страни, в които жертвите от тази война са нищожен брой. В същото време стопанската система им „ не се счупи “ (по Б.Б.), спадът е нищожен, а някои от тези стопански системи към този момент имат растеж.

Освен „ виновността “ на народа, че нямал отговорност, не спазвал предписаните дисциплинираност, отдалеченост и стерилизация (Кунчев, Балтов – „ дано обществото да е отговорно “ и т.н.), има и втора отвратителна лъжлива мантра. Нея я чуваме от всички министри, герберски и патриотарски депутати и подмазващи се здравни фрагменти. Ежедневно заставащите пред телевизионните камери ни оферират обяснението за неуспеха с новостта на пандемията и че по този начин е на всички места в Европа и в света: Дариткова – „ в Европа никой не е квалифициран “; Захариева – „ на всички места в Европа има липса на личен състав “ и така нататък Да, на калпавата власт народът ѝ пречи!

А в този момент да забележим посредством данните дали „ на всички места “ е толкоз дълбока пандемичната рецесия. И къде сме ние като страна. На 20.11.2020 година по данните на СЗО в света има население от 7 848 380 000 души. Регистрираните болни в света общо по време на пандемията са 56 806 789 души, а единствено на 20 ноември са 647 713. Общо умрелите в света са 1 358 871 души, а единствено денем – 10 749 души. Това прави: приблизително инфектирани за света 72.4 души на 100 000 население и 0.82 души инфектирани за деня; общо умряли 1.73 души на 100 000, а единствено за деня 0.01 души от популацията на света. В България обстановката е доста по-влошена от междинната за света.

Общо в света сега по данните и определенията на СЗО най-кризисните региони са Северна Америка и Европа. Това не е инцидентно. В тези два огромни географски региона бе „ сполучливо “ натрапен комерсиалния модел на опазване на здравето, даже персоналните лекари станаха еднолични търговци в България. Второто е безкрайната независимост на напредване на големи маси от хора освен сред селищата в страните, само че и сред страните, изключително за туризъм, спорт и развлечения. Това е Европа без граници и символичната граница сред Съединени американски щати и Канада. В богатите общества на Европа и Северна Америка е мощно развита „ промишлеността на кефа “. Третата основна причина е преобладаващото схващане на Европейската комисия и държавните управления на доста от европейските страни за хлабави ограничения, „ без локдаун “ с цел да не пострада бизнеса, да се усилват благосъстоянията на богатите, а да обедняват бедните, да се жертват огромна част от възрастното население и хронично болните.

Картината в Европейски Съюз е доста пъстра – от безпределно разхлабени и изчезнали ограничения до прецизни ограничения и наложени ограничавания, осигуряващи предотвратяване, отдалеченост сред хората. Средната картина е доста влошена по отношение на междинната за света. В Европейски Съюз популацията е 447 706 209 души. От тях за интервала на пандемията са умряли от вируса 230 293 души или смъртност от 51.4 на 100 000 население, а единствено за деня 6 712 души или 1.49 на 100 хиляди В България индикаторите са над междинните спрямо множеството европейски страни. Общо инфектираните за интервала на 100 х. население са 1703.6 души, за деня 56.5 души, а при умрелите за интервала са 40.1, а единствено за деня са 1.9. Само по безспорен брой на умрелите на 20 ноември България е на осмо място със 129 умряли от по-големите по население от нея страни като: Австрия (62), Гърция (59), Унгария (92), Португалия (69), Нидерландия (74), Чехия (116), както и редица страни отвън Европейски Съюз.

Много по-тревожни са сравнимите данни на 100 хиляди население. Ето някои от тях за общо умрелите през интервала страни с по-ниски индикатори за общата смъртност под 40.1 на 1000 хиляди (на България): Албания 23.1, Гърция (12.6), Турция (14.4), Сърбия (16.0), Естония 6.5, Беларус (14.4), Русия (2.4), Германия (16.6), Австрия (23.8), Дания (13.3), Латвия (5.0), Литва (17.9), Чехия (12.6), Австралия (8.45), Куба (1.14), Сингапур (0.44). На 20.11.2020 година има редица страни с нулева смъртност за деня като: Китай, Република Корея, Виетнам, Австралия, Финландия, Словакия, Кипър. С нищожен дял умряли са Израел 3, Ирландия 4, Сирия 5, Албания 11 и доста други.

В Съединени американски щати, западноевропейските огромни и развити страни (Испания, Италия, Франция, Белгия и др.) картината е към момента доста по-тежка от България. Това се дължи най-вече на неолбералния търговски модел на опазването на здравето, подценяване на ползите за запазване на здравето и живота на възрастните и болните и надценяване заплахите от стопанската рецесия. Нещо не се чете в интернет и не се оповестява по малките екрани да се е „ счупила “ стопанската система на Китай, Австралия, Финландия, Дания, Словакия, Куба, Сингапур, Естония, Латвия и други. Дори едни от най-големите туристически страни в Европа като Австрия и Гърция прекратиха екскурзиите. От това стопанската система им не рухна и няма да рухне. Това, което се прави в България наподобява на предумишлено занемаряване на прfизвола на ориста на част от популацията, най-вече на възрастните и хронично болните хора. Правителството очевидно е повлияно от желанието да завоюва изборите и заради това жертва живот и здраве на стотици хиляди хора с цел да угоди на присъдружните му компании и предприемачи и най-вече на бизнеса от „ промишлеността на кефа “, осигуряваща значими приходи на голям брой предприемачи, само че и развлечения и отдих на огромна част то богатите и междинната класа, на високоплатените служители в министерства, ведомства, комисии, мениджъри на компании, и така нататък. А всички те са значимата част от електората на ГЕРБ (Грабят всекидневно Република България).

Цинизмът продължава. Днес Дончев декларира: Когато има нужда от по-твърди ограничения, те ще бъдат взети “. Кога? Последни от европейските страни ли? След като измрат още няколко хиляди души ли? Наскоро срещнах в интернет и се припомних една мисъл на Салвадор Дали: „ Откаченият мисли, че е естествен, а аз знам, че съм вманиачен “. Ако префразираме това изречение, може да наподобява, че властващите прекалено много си мислят, че са естествени. А ние елементарните хора (невластници) сме луди ли да им имаме вяра и да ги поносим?

Като страна доста устремно се срутване по нанадолнището към още по-жестока здравна рецесия.

Анко Иванов

Източник: Politcoment.blogspot.com
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР