ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

„Независимая газета“: Русия загуби Молдова

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Президентските избори в Молдова приключиха с провалянето на проруския президент Игор Додон и руско-ориентирания електорат. Мая Санду, представляваща най-вече прорумънски и по-късно проевропейски гласоподаватели, ще стане президент, който няма да разреши на страната си да взе участие в Евразийския стопански съюз и ще изиска изтеглянето на съветските войски от Приднестровието. Представители на Европейски Съюз към този момент оповестиха поддръжката си за проевропейската Молдова и нейния водач, написа съветският вестник “Независимая газета “, представен от Агенция " Фокус ".

Владимир Путин поздрави Мая Санду за успеха на президентските избори в Молдова и ѝ пожела триумф, здраве и разцвет.

„ Надявам се, че Вашата активност ще способства за градивното развиване на връзките сред нашите страни “, се споделя в приветствената депеша.

Прессекретарят на съветския президент Дмитрий Песков съобщи, че Русия почита резултатите от президентските избори в Молдова и чака да откри взаимноизгодни връзки с новия водач.

В същото време първите визити на Мая Санду най-вероятно ще бъдат направени в Букурещ, Брюксел и Киев.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски се обади на Санду, поздрави я за успеха на президентските избори и сподели, че я чака в Киев.

„ Започнах сутринта с прекрасен телефонен диалог с Мая Санду. Поздравих я за успеха ѝ на президентските избори в Молдова. Уверен съм в по-нататъшното подсилване на връзките сред Украйна и Молдова и европейската интеграция на нашите нации. Очаквам с неспокойствие визитата на сътрудника в Киев “, написа Зеленски в Туитър.

Но първият, който поздрави Мая Санду, беше президентът на Румъния Клаус Йоханис.

„ Поздравления за Мая Санду за успеха ѝ на президентските избори в Молдова! Гражданите са избрали да продължат европейския и либерален път, пътя на напредъка. Румъния ще застане до Молдова в действителните старания за рационализация, демократизация и доближаване към Европейски Съюз “, написа Йоханис в Туитър.

„ Руският район в Кишинев - Ботаника, който постоянно е подкрепял претенденти от леви партии, гласоподава за Санду. Санду оглавява дясната проевропейска партия „ Действие и взаимност “ (ПДС). Фактът, че рускоговорящите жители поддържаха Мая Санду, е значим: за първи път те гласоподаваха не по геополитически аргументи, а по политически. За първи път те гласоподаваха не за Велика Русия, а за съответен молдовски политик “, сподели за „ НГ “ Анатол Царану, началник на Кишиневския център за стратегически проучвания и политически съвещания.

Той означи: " Ясно е, че Санду ще построява връзки с Русия единствено на равноправна основа. " Що се отнася до Оперативно-наблюдателно дело, „ в Съдружието Кишинев се интересува единствено от зоната за свободна търговия “. „ За останалото може и да напусне Оперативно-наблюдателно дело. Но Санду няма да направи това, до момента в който ползите на страната в зоната за свободна търговия на Република Молдова с Европейски Съюз не опонират на ползите в зоната с Оперативно-наблюдателно дело. Засега няма спор на тези ползи “, изясни политологът.

Според него проектите за Приднестровието на Санду ще бъдат забавни. „ Показателно ще бъде кой ще бъде назначен за президентски консултант по Приднестровието “, сподели Царану.

Но по-рано, когато беше министър-председател, Мая Санду съобщи по време на визитата си в Киев, че има намерение да употребява опита на Украйна, в това число при уреждането на спора. Тя означи, че би желала Приднестровието да бъде като в Донбас. И тя ще реализира това дружно с украинските си сътрудници.

Какво е желала да каже, приравнявайки Донбас с Приднестровието, не е изцяло ясно. Но в Молдова мнозина смятаха, че приднестровският спор може да бъде размразен. По време на предизборната акция Санду даде обещание да се оправи с контрабандата, за която се твърди, че минава през Приднестровието от Украйна. Но представители на европейската конструкция EUBAUM управляват приднестровския сектор на молдовско-украинската граница. Оказва се, че и те разрешават контрабанда на милиард $ годишно - това е цифрата, посочена от новоизбрания президент на Молдова.

Най-вероятно проектите на новоизбрания президент на Република Молдова във връзка с Приднестровието ще станат ясни след визитата на Мая Санду в Киев, което тя несъмнено ще направи.

Междувременно посланикът на републиката в Москва Андрей Негуца означи, че не би трябвало да се чака внезапно утежняване на връзките с Русия след успеха на президентските избори в Молдова на Мая Санду. В ефира на съветски ефирен канал той сподели: „ Непрекъснато повтаряме обстоятелството, че президентът на Молдова няма цялостни пълномощия, няма огромни пълномощия. Молдова е парламентарна република. Освен това настоящето държавно управление ще продължи да работи най-малко за избран интервал. И от тази позиция не мисля, че в този момент ще има някакви фундаментални, трагични промени в връзките сред Молдова и Русия. "

Лидерът на Социалдемократическата партия на Република Молдова Виктор Шелин разяснява обстановката в страната:

„ Един от първите, който поздрави Мая Санда за избора ѝ за президент, беше приятелят на новия президент на Съединени американски щати, Байдън, господин Порошенко. Тогава ѝ се обади президентът на Украйна Зеленски. Мая Санду намерено съобщи в границите на предизборната акция, че Молдова, дружно с Украйна, би трябвало да разработят взаимна политика по районната сигурност и да изискват изтеглянето на съветските войски и муниции от Приднестровието, които съставляват опасност за националните ползи на Молдова и Украйна. В тази част мненията са непотребни. Но още по-лошо е, че Молдова е част от тактиката на Съединени американски щати за основаване на пояс от страни от Балтийско до Черно море, разделящи Русия и Европейски Съюз. Можем ли да кажем с убеденост, че американската тактика към този момент е приложена? Да и не. В продължение на няколко дни неофициалният водач на фракцията на Социалистическата партия Игор Додон и ръководителят на Социалистическата партия Зинаида Гречани ще организират съвещания с парламентарните фракции по отношение на образуването на ново парламентарно болшинство. Ако социалистите предадат ръководството на блока на десните партии ACUM, Руската федерация най-сетне ще бъде изместена от Молдова. Ако държавното управление бъде трансферирано към други парламентарни фракции, ще се появи триъгълник президент-парламент-правителство. Това е триъгълник от геополитически салда, уравновесена външна политика. Според информация, която към този момент е доказана сред първия и втория кръг, Игор Додон гравитира към съюз с ACUM, той избира мощен геополитически състезател в района. "

„ Не виждам никакви вероятности за отдръпването на Молдова от Оперативно-наблюдателно дело в близко бъдеще, само че фактът, че Мая Санду няма да седи на една маса с ръководителите на Евразийския стопански съюз, е явен. Човек може единствено да съжалява, че в продължение на 4 години Руската федерация разчита не на проруските политически сили и гражданското общество на Република Молдова, а единствено на един човек - Игор Додон “, сподели Шелин.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР