ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

ГЕРБ и БСП ще ползват всяка вратичка, за да отклонят вниманието от корупцията в страната

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Коментар на Емил Соколов, български студент във Англия:

Нюансите са значими. Върховенството на правото няма опция. Защитата на малцинствата е част от това, само че Истанбулската спогодба е единствено един от методите да се реализира такава отбрана. Същото важи и за концепцията ''реч на омразата''. Да гарантираш правата на малцинствата може и без тези две неща.

Когато в резолюцията на Европейски Съюз по отношение на корупцията и върховенството на правото се вмъкне апел за приемане на конвенцията и битка против омразната тирада, нещата получават мощен идеологически темперамент. Европейски Съюз слага българите пред подправена алтернатива. Ако желаете господство на правото, приемете конвенцията. Българският народ ясно сподели, че е срещу този документ.

Това твърдоглавие и политизиране е ненужно и единствено вреди на справедливата идея. Върховенството на правото не зависи нито от конвенцията, нито от възприемането на тирада на омразата. Никаква изненада не е, че Българска социалистическа партия нямат да гласоподават за резолюцията, когато нещата са сложени по този начин. ГЕРБ също няма да я поддържат. Съгласни или не, двете партии са поредни в позициите си. Хем вълкът утолен, хем и агнето цяло. Традиционните полезности ще са непокътнати, а корупцията неосъдена.

Тук най-големият губещ ще е демократичната общественост. Как ще гласоподава Радан Кънев, който преди месеци не поддържа друга резолюция, която искаше от България да ратифицира Истанбулската спогодба? Ако в този момент даде поддръжката си, незабавно ще бъде упрекнат в непоследователност. Не е като да няма учредения. Статуквото в лицето на ГЕРБ и Българска социалистическа партия печели. Да си кардинален в безпринципността си отново е някаква поредност. Опозицията не може да си разреши това, когато желае да е опция на този модел.

Европейски Съюз демонстрира непознаване на българската политическа конюнктура. Ако ще имат спор по отношение на върховенството на правото и корупцията, той не трябва да бъде обвързван с други второстепенни тематики, които могат да провокират морална суматоха. Прост реалполитик е това. ГЕРБ и Българска социалистическа партия ще употребяват всяка малка врата, с цел да отклонят вниманието от корупцията в страната. Така дефинирана резолюцията на Европейски Съюз дава на статуквото картбланш още веднъж да бяга от отговорност, като упрекна за всичко джендърите.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР