ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Румен Радев да не мълчи за намесата на Хизбула в делата на България

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Крайно време е президентът на България Румен Радев да не мълчи за намесата на иранската радикална прошиитска формация " Хизбула " във вътрешните каузи на България. Преди седмица на 21 септември Специализираният углавен съд произнесе присъдите по делото за атентата на бургаското летище „ Сарафово “ от преди 8 години.

Защо Румен Радев мълчи за кървавото нахлуване в Бургас?

Ливанците Мелиад Фарах и Хасан ел Хадж Хасан бяха наказани на пожизнен затвор без подмяна при специфичен режим.

Двамата са задочно подсъдими и се търсят с алена бюлетина на Интерпол за атентата, при който починаха българският водач Мустафа Кьосев, петима израелци и самият причинител. Ранени бяха близо 40 души.

Според обвинителния акт създател на атентата е алжирският жител Мохамед Хасан ел Хюсейни. Той е работил в съучастничество с ливанците Мелиад Фарах и Хасан ел Хадж Хасан. Тримата били свързани по друг метод с военното крило на радикалното ливанско придвижване „ Хизбула “.

Решението на Специализирания углавен съд недвусмислено демонстрира, че радикалната формация интензивно се е намесила във вътрешните каузи на България посредством атентат.

Ролята на президента Румен Радев е да свика Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС), който да начертае стъпките за опълчването на опасността " Хизбула ".

Припомняме, че КСНС разисква въпроси и изготвя мнения и оферти свързани с политиката за националната сигурност, гарантирането на гражданския мир, публичния ред и правата и ползите на българските жители и дейностите при пораждане на заплаха за националната сигурност.

Цел на Консултативния съвет е постигането на политическо единодушие и единодушие по предпочитани тематики на сигурността и защитата на страната. След решението на българския съд е неотложно Румен Радев като президент да търси единодушие пред една ясно обрисувана опасност за националната сигурност на България. Припомняме, че атентатът в Сарафово е най-кървавият и жесток акт против българското общество и гражданския мир на територията на родината ни за последните 30 години.

Той е осъществен от организация, чиито цели и способи на дейности са несъвместими с етническата приемливост и верска толерантност на българското общество.

България живее в бурни времена!

Над 80 дни не престават митингите против третото държавно управление на Бойко Борисов. Това би трябвало да го признаем с ръка на сърцето. Но решението на съда дава късмет на българските политици да реализират консенсус най-малко по един въпрос.

Тероризмът е опасност за българското общество, народна власт и гражданския мир. Това е късмет всички съществени политически сили и цивилен обединения да реализират единодушие, че без значение от изборните резултати България ще бъде несклоняем съперник на терора. Въпреки упреците против българската прокуратура, то тя съумя да събере и да отбрани пред съда необорими доказателства за присъединяване на " Хизбула " в кървавия атентат в Сарафово.

Време е българските политици да се поучат от Израел. Правителствата в Тел Авив се сменят, само че главните закани за еврейската страна са признати с политически консенсус от ръководещи и съпротива. По тази причина няма значение кой ръководи в Израел, откакто битката с тероризма е главен приоритет.

В момента президентът Румен Радев, министър председателят Бойко Борисов, водачът на опозицията Корнелия Нинова, ръководителят на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ, представители на извънпарламентарната съпротива имат историческия късмет да седнат и да изработят главните постулати за политиката на България против интернационалния тероризъм.

Ако нямаме ясна визия за българската политика против заканите за българската държавност, то няма никакъв смисъл от това дали левицата, десницата, гражданското общество или експертен кабинет ръководи. В този разказ на промяна на държавни управления на всеки 15 или 24 месеца единствено доближава България до най-мрачните сюжети за разрушение на държавността, законността и умиране на гражданското общество.

Какво свързва клането в " Шарли Ебдо " и атентата в Сарафово?

Според оперативни данни атентаторът от Сарафово - Мохамед ел Хюсейни е делил обща квартира с участник в офанзивите против " Шарли Ебдо ", разкри Българска национална телевизия.

Припомняме, че на на 18 юли 2012 година атентаторът от Сарафово - Мохамед ел Хюсейни към този момент е в залата за идващи. Ходи нервно и гледа в таблото с полетна информация. Записите от охранителни камери демонстрират, че предходните няколко дни той е следил деликатно идването и на други групи израелци. Знаел е за какъв брой време излизат и по какъв начин се качват на рейсовете.

Чака точния миг и в този ден.

Когато първите пасажери излизат от зоната за граничен надзор и се насочат към единия рейс, Хюсейни се слива с тях и прави опит да сложи раницата в багажното. По-късно един от очевидците споделя пред проверяващите, че се е сопнал на мъжа: " Вие не сте от нашата група, не бяхте в самолета. Не сте за този рейс ". Секунди по-късно е последвал мощен гърмеж.

Автобусът е обзет от мощни пламъци, настъпва блъсканица, коли за спешна помощ стартират да хвърчат. Разнася се мощна миризма на горяща нафта. Първоначалното съмнение, че се е самовзривила горивната система.

" Това е поредност от доказателства, които анализирайки ги, стигаме до извода, че тази терористична организация има отношение към терористичния акт. На първо място това е снабдяването с част от амониевата селитра, която се е намирала вътре в самото самоделно взривно устройство. Това нещо е било пристигнало в България, амониевата селитра, по веднъж, който е обвързван с Хизбула. Това е нещо, което беше сложено на разбор и преценка и в експертизите, които се приобщиха по делото и в правосъдното произвеждане ", сподели пред Българска национална телевизия Евгения Щъркелова.
Тя е прокурор в Специализираната прокуратура и управлява отдел " Антитероризъм ".

Фарах и Хасан бяха наказани до живот от български съд за тероризъм. Портретите им висят към този момент 8 години на страницата на Интерпол, с висока степен на внимание - търсени за тероризъм. Това са двамата ливанци, поради чиято немарливост проверяващите бързо сглобяват технологията на атентата в Сарафово.

Фарах и Хасан са наказани за съучастничество. Но никой не е изключил вероятността те самите да са задействали оня съдбовен гърмеж. Чули са по какъв начин израелските туристи не са желали да пуснат атентатора да остави раницата в багажника на рейса и може би са решили, че задачата им е пред неуспех. И нищо чудно да са жертвали съучастника си, взривявайки бомбата надалеч преди плануваното. Защото някои обстоятелства подсказват планове за по-грандиозен гърмеж - наоколо до бензиностанция в задръстването до Ахелой.

Данните за доставката на взривните субстанции остават единствено оперативни.

Те се импортирани от от родения в България ливанец Баласам-Александър Хотейт, който се оказва и член на Организацията за външна сигурност на Хизбула. Хотейт е внесъл у нас огромно количество и автомобилни аптечки. Шофьорските книжки на Фарах и Хасан са открити в кошче за отпадък в Цар Калоян.

Интересното в тях са охлаждащите пакети, които съдържат 160 грама амониево съединяване, употребявано във взривната примес.

Самоделното взривно устройство в атентата от Сарафово било направено от 3 кг тротилов еквивалент, амониев нитрат, газова бутилка и радиотрансмитери, марка WEIERWEI-VEV -3288.
Хотейт напуща страната месец преди атентата, разкрива Българска национална телевизия.

Проверка на ДАНС посочила, че последното му записано влизане в системата за граничен надзор е на 18 юни 2012 г. Хотейт и преди този момент не обитавал непрекъснато у нас, живеел в ливанския град Сейда.

Младият мъж обаче обитавал в страната през зимата на 2011-2012 година Тогава българските управляващи получили оперативна информация за идно терористично нахлуване.

Как шофьорски книжки демонстрираха връзката с " Хизбула ".

Тримата терористи, направили атентата у нас, се свързват с " Хизбула " освен поради шиитския генезис, само че и поради роднинските си връзки с членове на организацията.

Другата връзка е принтерът, на който са отпечатани подправените шофьорски книжки. Той бил разположен в Ливан и бил обвързван с " Хизбула ".

Шофьорската брошура на Хюсеини била издадена на името Жак Филип Мартен, на Фарах - на Брайън Джеймисън, а на Ел Хадж Хасан - на Ралф Рико.

Калина Чапкънова, някогашен областен прокурор на Бургас: " Поискахме подпомагане от Националното разследване, в самото следствие бяха ангажирани всички налични следователи от Окръжния следствен отдел в Бургас ".

В непосредственост до гърмежа откриват друга значима диря - мичиганска шофьорска брошура. С нея се оказва че е била наета кола и по тези следи проверяващите стигат до хотел в Равда. Охранителните камери там им дават облиците и на тримата. Но с цел да стигнат до същинската им идентичност проверяващите се обръщат към службите на Турция.

Чрез видеоразпознаване, турските служби откриват самоличността на атентаторите, дават информация за напредването им. У нас проверяващите разгласяват фотоси на обвинените, на които се отзовават значими очевидци. Освен притежатели на хотели, скъпо удостоверение дава водач на такси от Русе.

Калина Чапкънова, някогашен областен прокурор на Бургас: " Това ни даде опция да съберем нови доказателства и самото следствие потегли по-лесно ".

Евгения Щъркелова, прокурор в Специализираната прокуратура, началник отдел " Антитероризъм ": Чистото им следене на придвижването на територията на България преди осъществяването на терористичния акт е довело и до установяването им. Като тук следва да подчертая, че това става извънредно посредством ДНК профили, както и употребяваните от тях подправени книжки за правоуправление.

Изборът на цел в България не е инцидентен.

За това предизвести преди години.
Атентатът в Бургас сподели, че сигурността на летището е била под всякаква рецензия.

Бившият началник на ЦСБОП Стефан Стефанов към този момент напомни, че през последните десетилетия в Бургас е имало ликвидиране на турски посланик, наложително кацане на турски аероплан, по-късно и на подобен на " Аерофлот ".

Напротив, става дума за интелигентни и готови хора, научени да работят при разнообразни ситуации, демонстрират разбори и на западните служби от последните години.

Стефан Стефанов смяташе, че бомбеното нахлуване в Бургас е добре планувано и подготвяно от група, която е имала база у нас. Според него сме очевидци на нещо подготвяно от дълго време, приказваме за сериозен проект, за детайлно изследване на ситуацията.

Припомняме, че на 7 януари 2015 година братята Куаши гръмнаха 11 души в редакцията на " Шарли ебдо ". След това те избягат, убивайки служител на реда. На идващия ден Амеди Кулибали умъртви служителка на общинска полиция покрай столицата, а на 9 януари екзекутира четирима евреи при взимане на заложници в магазин в източната част на Париж. Тримата джихадисти бяха премахнати при две полицейски интервенции, осъществени съвсем по едно и също време в магазина и в печатница в парижкия район, където братята се бяха укрили.

Все още не се разкриват детайлности по какъв начин и къде Мохамед ел Хюсейни е споделял квартира с братята Куаши.

Да си кажем в прав текст. Дори след присъдите от преди дни Фарах и Хасан да бъдат наказани до живот от български съд за тероризъм

“Ал Кайда” наема и нови хора на Балканите.

Полуостровът е считан за идеалното място. Много от неговите поданици имат родственици или другари в Западна Европа, което спомага за по-добрата им инфилтрация в обществото.

Според антитерористични специалисти хранителната среда, която дава опция на мрежи като " Ал Кайда " да пускат корени в района, са слабите институции на Западните Балкани и мощно изразената корупция.

А експерти по разузнаване и антитероризъм предизвестяват, че макар сполучливите военни интервенции в Ирак и Афганистан терористичната мрежа " Ал Кайда " се обновява и още веднъж е в положение да прави едновременни атентати по целия свят.

В момента България се намира в своя исторически късмет. Нужно е българските политици би трябвало да се обединят върху главно обръщение - радикалния ислямски тероризъм би трябвало да бъде премахнат. Нужно е геройство, визия и поредност... България към този момент сподели, че е толерантна страна, само че радикалния верски тероризъм би трябвало да бъде премахнат.

Вместо завършек

След пет века на под игото представителите на освободена България, събрани във Велико Търново одобряват конституция. В член 61 е записано:

61. Никой въ Българското Княжество не може ни да купува, нито да продава человечески същества.
Всекой робъ отъ какъвто полъ, вера и народность да бъде, свободенъ става, щомъ стъпи на Българска территория.

Мисля, че преводът не е необходим. Забранена е търговията с плебеи. Всеки, който бяга от тази нещастна орис, щом стъпи в България е свободен.

Днес българските политици би трябвало ясно да заявят - ние одобряваме всеки емигрант, само че към терористите няма да има амнистия.

Ако не си вземе поука, то ни чака доста по-кървав и зрелищен от Сарафово атентат....
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР