ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Глупавата постъпка на Кипър

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Да не би да се окаже, че в Кипър са складирани благосъстоянията на съмнителни беларуски функционери? Затова ли страната обвърза единодушието си за наказания против хора от режима в Беларус с налагането на наказания и против Турция?

Като страни-членки на Европейски Съюз Гърция и Кипър могат да разчитат на поддръжката на Общността в газовия спор с Турция. Под каква форма и с какви средства ще реагира Европейски Съюз - това би трябвало да решат дружно държавите-членки. И в случай че Кипър счита, че в тази ситуация са нужни наказания, страната би трябвало да убеди в това европейските си сътрудници. Но методът, по който Кипър се пробва да го направи, е извънредно неудобен, малоумен даже. И вреди на ползите и на имиджа на самата кипърска страна.

Обвързвайки единодушието си за наказания против представители на режима в Беларус с налагането на наказания и против Анкара - т.е., преплитайки два нямащи нищо общо между тях сюжета, кипърското държавно управление основава усещането, че Европейски Съюз е блокиран във външнополитически проект. А това единствено ще окуражи Турция да заеме още по-остра позиция в газовия спор.

При това в един подобен спор дребна страна като Кипър има късмет да отбрани ползите си единствено в случай че може да разчита на един в действителност работоспособен Европейски Съюз. Или може би съпротивата на Кипър въпреки всичко е директно обвързвана с Беларус? От години средиземноморският остров печели от това, че служи като един тип привлекателен център за благосъстоянията на постсъветски олигарси и политици. Богатства с неразбираем генезис. Да не би да се окаже, че там са складирани и пари на беларуски функционери, на които Европейски Съюз желае да наложи наказания?

Райнхард Везер, „ Франкфуртер Алгемайне Цайтунг”
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР