ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Решението на ДПС лишава Борисов от спасителни ходове

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Решението на Движение за права и свободи да откаже на ГЕРБ поддръжка за нова Конституция и привикване на Велико народно събрание слага държавното управление в извънредно тежка обстановка. Борисов към този момент няма избавителни ходове.
Премиерът или би трябвало да признае, че е неодобрен в желанието си да потуши рецесията в страната като даде на народа нова Конституция или да продължи мъката на властта с разнообразни управнически формули.

В решението на Движение за права и свободи няма изненада - от началото на конституционната концепция на ГЕРБ Мустафа Карадайъ даде знак със остаряло изказване на Доган какво ще е решението на партията - не може да има рестарт без нов публичен контракт, признат след серизни диспути, в които политическите сили да подходят с нужната отговорност.

Мотивите, с които Движение за права и свободи отхвърля " офертата " на Борисов са знакови във връзка с демократичните правила, върху които би трябвало да стъпи актуалната европейска страна.

Оценката на Движението за Проекта е безапелационна: това е следващият удар против демокрацията и държавността; с него се отхвърлят всемирен полезности, като независимост и мир; отвод правата на личността да бъдат издигнати във висш принцип; и най-после - не дава отговор на декларираното искане за рестарт.

В политически аспект решението носи следните послания:
- Доган дава знак, че кабинетът " Борисов 3 " е изчерпал лимита си на доверие и печеленето на време е безмислено.
- Страната се изправя пред нова политическа действителност, за която би трябвало ново отношение към държавността, каквото сега, съгласно Движение за права и свободи, Борисов и ГЕРБ не демонстрират, че имат.
- Движение за права и свободи вкарва термина " изобретателно политическо време ", което значи, че то би трябвало да продуцира нова формула за ръководството на страната при задаващия се политически безпорядък.
- Движение за права и свободи още веднъж сподели, че политика напук не може да се прави и че когато се отклониш от демократичните правила, идва наказването.

Оттук нататък на ход е Борисов. Дали ще подаде оставка с разформироване на Народното събрание и отиване на предварителни избори; дали ще подаде оставка със сформиране ново държавно управление в този парламент, който да изкара мандата на ГЕРБ; или ще си затрае, както счита Каракачанов, следва да забележим.

Важното е, че на този неблаговиден парламентарен план, е поставена точка. И то по един невиждан метод - от балансьора Движение за права и свободи, който и различен път в сериозни за страната моменти е спасявал имиджа на страната, защитавайки демократичните европейски полезности.

Ако въпреки всичко ГЕРБ тръгнат да събират 120 подписа, това би било едно самоцелно и унизително занятие. Защото даже и да ги съберат, това ще бъдат подписи на депутатити маргинали, без социална тежет.

И ще е позор за Борисов, че се опира на тях в опит за задържане на властта. Така на всички ще стане ясно, че единствената цел на вносителите е да печелят време, а това ще е следващият честен удар върху ГЕРБ.

Засега мощно подложеният на критика план на ръководещата партия за нова конституция има 104 сигурни подписа от нужните 120 за внасянето му в Народното събрание. Освен депутатите от ГЕРБ, които са 95, поддръжка към този момент даде обещание НФСБ, които имат 9 депутати. По-голямата партия в обединяването, Вътрешна македонска революционна организация, която разполага с 12 гласа, сложи условия за подписването на плана, които все още са неизпълими от ГЕРБ и няма изгледи да бъдат изпълнени.

Дори на следващия ден ГЕРБ да се договорят с Вътрешна македонска революционна организация, подписите за внасянето на новата конституция за разискване в Народното събрание стават 116.

Останалите четири подписа ще се търсят от " Воля " (12 депутати), а Марешки през днешния ден съобщи, че няма да взе участие в събирането на подписи за плана. Или пък от самостоятелните депутати, шестима от които са определени с листата на " Атака ".

" Воля " и самостоятелните депутати и различен път са спасявали третия кабинет " Борисов ", тъй че обезпечаването на подписи за внасяне на плана наподобява постижимо, въпреки и унизително.

Но събирането на 160-те гласа за привикване на Велико национално заседание, което да разисква новата конституция, към този момент наподобява мираж.

При безапелационната позиция на Движение за права и свободи, декларирана на 31 август, цялата процедура на процедура се обезмисля.

Така 25-те гласа на Движение за права и свободи се оказаха основни за третото държавно управление на Борисов и за политическата кариера на най-дълго управлявалия министър-председател в последните 30 години в България.

За следващ път Доган взема решение ориста на български общественик, като извежда пред скоби спазването на демократичните правила.

Източник: " Епицентър "

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР