ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Мъртвото вълнение в Средиземно море изхвърли Турция на сухо

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Тринадесети август 2020 година е исторически ден за Близкия изток. Президентът на Израел - Бенямин Нетаняху и престолонаследникът на Обединените Арабски Емирства - Шейх Мохамед бин Зайед оповестиха идно сключване на кротичък контракт. Тяхното съглашение е с големи последици. То освен подсигурява мир в района, само че и отваря пътя към ново систематизиране на силите в Средиземно море.

Голяма заслуга за реализирането му, несъмнено има и Доналд Тръмп, който посредством този триумф си обезпечава сигурна част от гласовете на еврейското лоби в Съединени американски щати за околните президентски избори. Договорът сред двете страни, може да бъде съпоставен единствено с Дайтонското съглашение подписано от Садат и Бегин, от името на Израел и Египет, подписано през 1978 година.

Обстановката през днешния ден обаче е радикално друга от предходната. В района вилнее Турция, която изявява искания за територии, които е имала когато е била Империя, само че които е изгубила в това време. Срещу нея се оформи блок формиран от Обединените Арабски Емирства, Египет, Саудитска арабия, Йордания и други Този блок поддържа либийската опозиция водена от Маршал Хафтар против турската експанзия.

Всеобщото антитурско обединяване има общ знаменател или общ зложелател. Това е международната подривна мюсюлманска организация - Ислямските братя, която Ердоган освен подкрепя, само че е и неин деен член.

Наблюдателите подозираха Израел за доброжелателност към упоритостите на Анкара. Настоящият контракт отхвърля изрично тези подозрения.

В началото на месеца Ангела Меркел попречи на гръцки и турски кораби да открият огън едни против други. Тъкмо немската дипломация се готвеше да се похвали с триумф на интернационалната сцена, когато Гърция (с поддръжката на Франция) подписа с Египет ново териториално систематизиране на зоните богати със находища на газ в Средиземно море, което отхвърля контракта сред Турция и Либия (Триполи).

Всички тези разбърквания на геополитическите пластове в Средиземно море, оставят Турция да затъва в пясъците на невиждана до в този момент икономическа рецесия, заради големите разноски, които изискват военните дейности.

Докато страните в района се подреждат в бойна подготвеност, Ердоган гадае бъдещето си във филджан кафе шекерлия.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР