ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата

...
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата
Коментари Харесай

София обяви мегатърг за ремонт на улици и тротоари

ФАКТИ огласява журналистически следствия от разнообразни медии, тъй като поддържа свободата на словото.
13 години след началото на ръководството на кмета на София Йорданка Фандъкова и няколко години след анонса ѝ „ Влизаме в кварталите “ Столична община разгласи търг за колосалните 200,2 млн. лева без Данък добавена стойност, които ще се похарчат за настоящи поправки и рехабилитация на улици, тротоари и на пътни уреди в целия град. Обществената поръчка се афишира в този момент, само че с темповете, с които администрацията в столицата работи, строителните работи най-вероятно ще започват към идващите кметски избори, които са през есента на 2023 година Договорите с определените реализатори ще са с дълготрайност 4 години, проличава от конкурсните бумаги. При предходния конкурс за поддръжката на пътната инфраструктура в града, разгласен през 2018 година, прогнозната стойност на същите действия бе 117 млн. лева, или с над 80 млн. лева по-малко.

Новият търг е разграничен на седем обособени позиции. Първата е за регионите “Витоша “, „ Лозенец “ и „ Триадица “, в които следва да се избере компания, която да ремонтира пътната инфраструктура. Втората позиция е за регионите “Банкя “, „ Красна поляна “, „ Красно село “ и „ Овча купел “. В обособена позиция № 3 влизат ремонтът и поддръжката на улиците, тротоарите, мостовете, подлезите и други във „ Връбница “, „ Възраждане “, „ Илинден “ и „ Люлин “. Обособена позиция № 4 е за четвърта зона - „ Надежда “, „ Нови Искър “ и „ Сердика “. Следващата зона, за която се търси строителна компания, е пета, обхващаща „ Кремиковци “, „ Оборище “ и „ Подуяне “. Обособена позиция 6 е за шеста зона, включваща регионите “Изгрев “, „ Искър “, „ Слатина “ и „ Средец “. Накрая идва Зона 7, в която са останалите три региона на София - „ Младост “, „ Панчарево “, „ Студентски “. До 30 септември ще се одобряват документи на компании, които желаят да аплайват за някоя от обособени позиции. Оферти могат да се подават единствено за по една от тях.

През пролетта на т.г. с огромно болшинство Столичният общински съвет гласоподава кметството да похарчи съвсем 120 млн. лева (60 милиона евро) за създаване на нови и ремонт на съществуващи тротоари във всичките 24 региона на града. Решението бе за взимане на заем на стойност 50 млн. лева от Европейската капиталова банка. Останалите 10 млн. евро ще дойдат от бъдещите бюджети на общината. Предложението на двама от заместник-кметовете на София – по публичното строителство инж. Ангел Джоргов и по финансите Дончо Барбалов, бе подкрепено както от обединението ГЕРБ-СДС, по този начин и от опозиционната „ Демократична България “. Първоначално от Българска социалистическа партия не бяха съгласни, само че в последна сметка те също гласоподаваха „ за “. Това се случи, откакто вносителите се съгласиха да усилят от 20% до " не по-малко от 30% " парите за създаване и ремонт на тротоари, които ще отидат на директно послушание на районните кметове. Освен това и останалите средства, които ще се разпореждат с състезания на огромната община, също би трябвало да бъдат съгласувани с кметовете по места, реши СОС. Парламентът на София реши още на всеки три месеца кметът Фандъкова да дава доклад за осъществяването на програмата.

Представителят на гражданската организация „ Спаси София “ Борис Бонев единствен гласоподава срещу взимането на заема. Днес от " Спаси София " приканиха търгът за 200 млн. лева да бъде преустановен и да се удължат с 1 година договорите на компаниите, които сега поддържат уличната мрежа. " Срещу рекордната сума ще получим некачествени поправки без план и с 4 пъти по-къса гаранция. Срокът на публичната поръчка също не е инцидентен - през идващите 4 години подобряването на средата ще зависи от компании, определени от ГЕРБ. Това е към този момент позната тактичност - в края на мандата да се раздават стотици милиони в дълготрайни контракти. Така беше с уличното осветяване, по този начин беше и с боклука! Управляващите в София са потвърдили, че не могат да ремонтират качествено и в улеснение на жителите. Настояваме оповестената социална поръчка неотложно да бъде прекъсната, а сегашните контракти да се удължат с 1 година. Дългосрочна поръчка за възобновяване на градската среда би трябвало да бъде направена от бъдещото болшинство в общината! ", разясниха от гражданската организация.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР