ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата

...
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата
Коментари Харесай

Екостикерите на колите отпадат година след като бяха въведени

ФАКТИ огласява журналистически следствия от разнообразни медии, тъй като поддържа свободата на словото.
Година след въвеждането на екостикерите на колите Изпълнителна организация „ Автомобилна администрация “ предприе дейности за тяхното унищожаване. Разпореждането е на министъра на превоза Николай Събев, съгласно който слагането на характерен стикер на предното стъкло оскъпява и утежнява процедурите при прекосяването през пунктовете за инспекция за техническа редовност. Предстои смяна в Наредба 32, с която бяха въведени лепенките, разкрива в. " Сега ".

Подобни обозначения са архаични - в случай че цялата информация за колите и техническите им прегледи се вкарва в електроннни бази данни и е налична онлайн. Въпреки това кабинетът " Борисов " ги вкара. Още като пое поста, сегашният транспортен министър разгласи, че ненужните стикери ще бъдат отстранени. Осем месеца по-късно обещанието още е в " развой на осъществяване ".

Поставянето на лепенка с вграден чип на предното стъкло на всеки автомобил бе обяснено с потребността от по-ефективен надзор - бе планувана опция общините да вкарват ограничавания за придвижване по улиците на МПС-та, които имат неприятни екологични индикатори и мощно замърсяват въздуха.

Още с въвеждането на стикерите през юли 2021 година бе ясно, че системата с контрола няма да проработи най-малко още една година. Първо трябваше да влезе в действие Законът за чистотата на атмосферния въздух. През това време общините трябваше да изработят наредби и да дефинират зоните, в които ще работят възможните ограничавания. При последващо явяване на годишен механически обзор всеки автомобил получава настояща оценка за екологичните индикатори и нездравословни излъчвания и му се лепи подобаващ стикер.

Над 150 000 лепенки с чип бяха закупени от компаниите, които имат пунктове за годишен механически обзор. Собствениците на коли заплащаха за тях 10.56 лв., а техническите прегледи нарастнаха с 5 до 10 лева

Уверенията бяха, че в чипа, вграден в стикера, се съдържа пълнaтa инфoрмaция за екологичната група, техническата редовност и валидността на прегледа на автомобила. Екостикерите трябваше да бъдат разчитани от разстояние със специфични устройства от контролните органи. От " Автомобилна администрация " уверяваха, че техническите устройства за разчитане на данните са налични.

Пари и старания на вятъра
Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество (КПКОНПИ) още преди влизането в действие на екостикерите предложи на отрасловото министерство да се откаже от архаичната концепция. Анализ на Антикорупционната комисия откри риск от неефективно консумиране на обществен запас и в допълнение увеличение на разноските за жителите и бизнеса.

Няма потребност от знаци по колите - " може да се употребяват към този момент построените системи за автоматизирано различаване на регистрационните номера, както и съществуващите решения в региона на осведомителните технологии, с цел да се сведат до най-малко обществените разноски и разноските на притежателите на моторни транспортни средства “, предложи КПКОНПИ. Но тогавашният отраслов министър не се съобрази с това мнение.

Сега Николай Събев е изпратил писма до двама свои сътрудници - министъра на вътрешните работи Бойко Рашков и министъра на електронното ръководство Божидар Божанов за нужните нормативни промени.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР