ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата

...
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата
Коментари Харесай

Делян Пеевски не е декларирал три офшорки

ФАКТИ огласява журналистически следствия от разнообразни медии, тъй като поддържа свободата на словото.
Бившият народен представител и медиен магнат Делян Пеевски е обвързван с три офшорни компании, за които няма никаква диря в подадените от него имуществени заявления. Данните за тях са от интернационалното следствие Досиетата Пандора, напомня bird.bg.

На 19 ноември 2013 година филиалът на офшорния снабдител на правни услуги Trident Trust в Швейцария разпорежда на собствен чиновник да оформи промяната на собствеността на компанията Felina Trade & Investment Inc. Тя е записана в Британските вирджински острови по искане на лихтенщайнската компания Jura Trust AG.

Документите за промяната на собствеността са изпратени като атачмънти във вътрешен имейл на Trident Trust. От тях се схваща, че на 12 ноември 2013 година капиталът от 50 000 Щатски долар на Felina е трансфериран от Lassandra Corporation, записана в БВО, на панамската Inversiones Y Servicios Piedra Azul S.A.

Повечето шефове на въпросните компании са никому незнайни жители на БВО и Панама. Но в един от документите, с който се удостоверява промяната на собствеността, като шеф на Felina е посочен Делян Пеевски.

Делян Пеевски се явява шеф на компанията Felina Trade & Investment Inc.
По това време Пеевски е народен представител от Движение за права и свободи в 42-то Народно заседание и е записал в кариерата си къс стаж като шеф на ДАНС. Скандалното му предопределение от Народното събрание с гласовете на Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия отключи многомесечни митинги против държавното управление “Орешарски”.

Не е ясно от кой момент депутатът е шеф на компанията, само че когато през 2014 година той подава годишната си декларация за 2013 година в нея няма и диря от Felina.

Всъщност, Пеевски няма по какъв начин да заявява директорския си пост във Felina, защото такава рубрика въобще не попада в декларациите попълвани от народните представители. Правилникът на Народното събрание категорично не разрешава на депутатите да вземат участие в управителни или контролни органи на търговски сдружения и кооперации. При встъпването си в служба всеки национален фаворит попълня специфична декларация, че не заема несъвместими длъжности.

Депутатите могат да имат благосъстоятелност в търговски сдружения, само че би трябвало да ги заявяват. Досиетата Пандора потвърждават, че Пеевски е нарушил и това законово условие.

В продължение на години Делян Пеевски заявяваше единствено два жилището и къща с двор в София, както и лек автомобил Опел за 1000 лева Изсветляването на владенията на депутата стартира с декларацията му от 2016 година (за предходната 2015 г.), когато той се разгласи за притежател на няколко български и задгранични компании. При встъпването си като народен представител в 44то Народно заседание през 2017 Пеевски афишира благосъстоятелност в три задгранични компании и в една българска компания.

През 2019 година депутатът от Движение за права и свободи заявява, че през 2018 година е имал благосъстоятелност единствено в една компания – Proof Method Marketing. Но това не дава отговор на действителното положение на неговите владения.

Досиетата Пандора сочат, че Пеевски не е заявил дялове в размер на 100 000 Щатски долар във компанията Verum International Limited. Тя е записана на Сейшелите през 2016 година и за неин притежател е посочена дубайската IGWT Limited, също благосъстоятелност на Пеевски. На 1 юли 2018 година Пеевски собственоръчно е подписал документ, с който се афишира за действителен притежател на дяловете на Verum, надлежно на IGWT и по едно и също време с това ги трансферира на адв. Александър Ангелов. Към комплекта документи има и копие от неговия паспорт.

Декларация, с която Пеевски се афишира за действителен притежател на Verum и трансферира дяловете си на адв. Александър Ангелов.
На 21 септември 2018 година Ангелов изпраща указания до регистриращата компания Alfa Consulting да ликвидира Verum International Limited. Фирмата е заличена дефинитивно няколко месеца по-късно през май 2019 година

В нито една от декларациите на Пеевски от 2016 до 2019 година няма диря от Verum International и нейните 100 000 Щатски долар капитал, нито от IGWT Limited. Затаяването на данни в декларация пред КПКОНПИ е най-малкото мотив да се образува произвеждане за цялостна инспекция от Антикорупционната комисия на Сотир Цацаров.

Дали укриването на офшорките съставлява и документно закононарушение по член 313 от Наказателен кодекс е противоречив въпрос. С обвинявания по този член поради недекларирано имущество се снабдиха в предишното политикът от Движение за права и свободи Христо Бисеров и някогашната шефка на Национална агенция за приходите Мария Мургина. И двамата бяха оправдани от съда.

До момента Пеевски е проверяван неведнъж по разнообразни сигнали от прокуратурата, само че без никакви последици. През април 2021 година американската администрация вкара Пеевски в черен лист на глобени лица за присъединяване в корупционни схеми. Бившият народен представител оспорва глобите, а партията Движение за права и свободи продължава да го пази обществено пред български и европейски институции, потвърждавайки, че няма доказателства той да е замесен в корупция.

Опитите ни да се свържем за коментар с Пеевски, с адв. Ангелов или с неговите американски юристи не съумяха.

Международният консорциум ICIJ включи Делян Пеевски в листата от 300 авторитетни персони, осветени в Досиетата Пандора. В профила му се показва, че той е олигарх, някогашен народен представител и медиен магнат, глобен от Съединени американски щати за корупция. Цитирано е следствието на Биволъ, съгласно което Пеевски е считан за забележимия знак и въплащението на “Дълбоката държава” в България, като фронтмен на някогашни офицери и сътрудници от Държавна сигурност, близки до партиите Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия, които ръководят подмолно и управляват големи активи.

Кой е юристът на Пеевски?
Адв. Александър Ангелов е наследник на Параскев Параскевов – кадрови офицер от Държавна сигурност и зам. Министър в Министерство на вътрешните работи по време на Виденовото държавно управление, отговарящ за направление Национална сигурност.

Подписът на Параскевов се появи в документи от регистъра на задграничните лобисти в Съединени американски щати като представител на адвокатската адвокатска фирма “Авиора Консулт”, която наема лобисти за отбраняване на ползите на Пеевски.

“Авиора Консулт” е благосъстоятелност на сина му Александър Ангелов. Проучване на проверяващия портал Биволъ, позоваващо се на документи от Национална агенция за приходите показва, че през тази компания минават милиони от персоналните сметки на Пеевски, с които се заплащат разнообразни услуги в негова изгода: скъпи лобисти в Съединени американски щати, прехрана на медии и така нататък

Друго следствие на Биволъ, основано на Досиетата Панама потвърждава, че Ангелов е краен бенефициер на две офшорни компании свързвани с ползите на Делян Пеевски. Това са Viafot Ltd., претендираща за собствеността на оръжейния цех “Дунарит” и Doreco Limited, която е инструмент за кредитиране и прекачване на активи за стотици милиони на подставени лица.

По документи от Търговския указател Ангелов е представлявал основни предприятия от бизнес империята свързвана с Пеевски и неговата майка Ирена Кръстева – ИПК “Родина”, “Обединени Български Вестници”, “Стандарт” и други. Според банкера Цветан Василев точно Ангелов съставлява непосредствено ползите на Делян Пеевски в приватизацията на Булгартабак и в други покупко-продажби финансирани от КТБ.

Какво се знае за тайните компании на Пеевски?
Извън наличните данни в Досиетата Пандора за посочените компании не е известно съвсем нищо. Не е ясно какви активи се управляват през тях и дали на тяхно име са завършени банкови сметки или недвижими парцели, чийто краен бенефициер би бил Пеевски. Очевидно връзката на Felina, Verum и IGWT с Пеевски не е засечена и от американските управляващи, които през юни т.г. вкараха финансови наказания против някогашния медиен магнат и следените от него компании по световния закон “Магнитски”. Фирмите не попадат и в българския лист “Магнитски”, който беше направен от Министерството на финансите.

Регистрираната в БВО Lassandra Corporation е класическа фирма-параван, благосъстоятелност на Jura Trust AG още от 2003 година За нея има данни, че държи дялове в други компании като номинален притежател за клиенти на Jura Trust от Украйна и Унгария.

Панамската Inversiones Y Servicios Piedra Azul S.A. все още не е дейна, само че тя има същата функционалност на щит, прикриващ действителните притежатели.

Не са известни детайлности за последващата орис на дубайската IGWT Limited, която е записана в свободната зона Аджман. IGWT може да се разчете и като абревиатура на надписа In God We Trust от американския $.

В България има дейна компания на име АЙ ДЖИ ДЪБЪЛ Ю ТИ КОРПОРЕЙШЪН, чиято транслитерация е I. G. W. T. CORPORATION Ltd. Тя е основана през 2010 година в Пловдив със 100 лева капитал и неин притежател е израелският жител Аарон Давид Заку. Според Търговския указател в предишното компанията е имала присъединяване в капитала на компании за недвижими парцели, хотели и медицински лаборатории. Не се открива официална връзка с дубайската IGWT Limited, нито с някое от известните подставени лица на Пеевски. Фирмата дължи 683 540,99 лева на Национална агенция за приходите по данни към юли 2021 година

Проверка в българския Търговски указател сподели, че офшорките Felina Trade, Verum International не са притежатели на дялове в български компании. Изглежда, че посредством тях не се управляват директно активи в България.

До 2013 година е съществувала компанията “Фелина – България” за произвеждане на дамско долни дрехи, която е била благосъстоятелност на швейцарската Felina International. При инспекция в швейцарския указател обаче не се открива връзка с Felina Trade от БВО.

Какво има в Досиетата Пандора?
В Досиетата Пандора се съдържат изтекли данни от общо 14 компании, по този начин наречените Брокери на секрети, предоставящи правни услуги за регистрация и поддържане на офшорни компании. Сред тях са Trident Trust и Alfa Consulting, записали надлежно Felina и Verum. Но данните сочат, че и други компании работят с български клиенти. Предишният огромен теч прочут като Панамските документи съдържаше файлове единствено от една компания – към този момент ликвидираната Mossac & Fonseca.

Международния консорциум на проверяващите публицисти ICIJ разполага с над 11,9 милиона файла корпоративна, финансова и персонална информация за притежателите на офшорки, които са изтекли от въпросните брокери на секрети. В продължение на месеци над 600 публицисти от 117 страни проучваха тази информация, уличаваща международния хайлайф в укриване на активи. Става дума за най-мащабното световно журналистическо следствие досега.

Публикациите в над 150 медии от целия свят започнаха на 3 октомври и разкриват секрети покупко-продажби и скрити активи на повече от 330 политици и високопоставени държавни чиновници, в това число 35 държавни водачи от повече от 90 страни и територии.

Между актуалните и някогашни водачи осветени от следствието са Кралят на Йордания Абдула II, министър председателите на Кот д’Ивоар и Чехия, президентите на Украйна, Еквадор, Кения и Габон, доближени на президента Путин, някогашни президенти на Ел Салвадор, Панама, Парагвай и Хондурас, някогашният началник на МВФ Доминик Строс-Кан, някогашният английски министър председател Тони Блеър и доста други.

BIRD.BG е сътрудник на ICIJ в следствието и изследва информацията за близо 200 лица с българско поданство или живеещи в България, които се появяват в Досиетата Пандора. Сред тях има двама политици, единият от които Пеевски, едри финансисти, юристи, лица свързани с многомилионни лъжливи схеми, само че също и бизнесмени с постоянен бизнес и без забележими политически подкрепи, които са записали офшорни компании и са ги оповестили пред българските управляващи.

В световен мащаб сумите укрити в офшорни дестинации, за които има данни в Досиетата Пандора, се правят оценка на няколко трилиона $. В българския сегмент са налични данни за огромно ощетяване на българските данъкоплатци с най-малко един милиард лв..

Бел.ред.
Уважаеми читателю,
14 ноември 2021 година ще е неповторим ден, когато ти ще гласуваш по едно и също време за съответен човек (мажоритарен избор на президент) и за лист от хора (подбрани от и правилни на задкулисието нови депутати).
Усещаш ли разликата?
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР