ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата

...
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата
Коментари Харесай

Пеевски наема лобистка фирма след критичен доклад

ФАКТИ огласява журналистически следствия от разнообразни медии, тъй като поддържа свободата на словото.
Един от най-влиятелните предприемачи в България е наел една от водещите лобистки компании във Вашингтон след обвинявания, че подкопава демонстрацията и подхранва корупцията в източноевропейската страна.

Делян Пеевски - медиен магнат и законотворец, е наел BGR Group (третата по величина лобистка фирма), с цел да му помогне с “проблеми в САЩ”. Това излиза наяве от документи, импортирани в регистъра на лобистите към Министерството на правораздаването и е оповестени на 17 декември. Шестмесечният контракт е бил подписан сред Александър Ангелов (адвокат, непосредствен до Пеевски) и BGR. Посочено е, че той работи “от името на Пеевски”.

Пеевски ще заплаща на компанията 30 000 $ месечно. BGR ще даде услуги по държавни въпроси и по връзки с обществеността и ще улесни връзките с подобаващи публични лица и основни фигури в Съединени американски щати.

Лобистът, който ще се занимава с това, е Том Лок - пенсиониран върховен чиновник на ФБР. Според уеб страницата на компанията той е профилиран в връзките с Министерството на правораздаването, ФБР, Централно разузнавателно управление на САЩ, Министерството на финансите и други американски и интернационалните правоприлагащи и разследващи организации.

Ангелов и Пеевски отхвърлиха да отговорят на въпроси, изпратени от радио “Свободна Европа” по отношение на проблемите на магната в Съединени американски щати. Джеф Бирнбаум, който оглавява отдела за връзки с обществеността на BGR също не се отзова на молбата за коментар.

Лобистките старания на Пеевски идват директно след сериозен отчет за неговото въздействие в България, НАТО и страните от Европейски Съюз. Освен това всичко се случва и малко преди в Белия дом да влезе новата администрация, която даде обещание да се оправи с неуспехите на демокрацията и корупцията измежду съдружниците.

Маршал Харис, различен лобист във Вашингтон, само че за различен предприемач - Пламен Бобоков, даде информация, съгласно която Пеевски е “главният проектант на разрива на българската народна власт и превръщането на страната в незаконна държава”.

Харис е някогашен чиновник на Държавния департамент, който е служил в България от 1988 до 1990 година Той бе нает от Бобоков през юли, откакто предприемачът и неговия брат Атанас Бобоков бяха арестувани в България по обвинявания за корупция и проблем с ръководството на боклуци.

По това време Харис съобщи, че обвиняванията против Бобокови са измислени и опит на корумпирани чиновници да изземат техните печеливши активи, които включват един от най-големите производители на моторни масла и индустриални смазочни материали в Източна Европа.

Основният кукловод

Материалът, който Харис популяризира на американските депутати, разказва Пеевски като “главният олигарх “ на българския министър председател Бойко Борисов и “основният кукловод “ в страната. Пред радио “Свободна Европа” Харис съобщи на 18 декември, че няма логичност в това Пеевски да харчи толкоз пари по юриста си и работата му с BGR, в случай че не са получавали запитвания от американски организации и не е трябвало да отговорят.

По думите му сключването на контракта идва в сериозен за американската политика миг. Той чака встъпващата администрация на Байдън да се отнася с терзания по отношение на върховенството на закона в България и други съюзнически страни и то доста по-сериозно, в сравнение с администрацията на Доналд Тръмп.

Новоизбраният президент Джо Байдън нееднократно изрази своята паника към неналичието на демократични полезности в някои от страните в Източна Европа и уточни, че ще организира среща на върха по отношение на демокрацията по време на първата си година в Белия дом, с цел да се оправи с нациите, които отстъпват от демократичните правила.

40-годишният Пеевски управлява вестници, частен ефирен канал и редица новинарски уеб сайтове. Организацията “Репортери без граници” твърди, че към 80% от печатните издания в България, както и мрежа от частни телевизионни мрежи и уеб сайтове концентрира в ръцете му голямо въздействие. Според водачи на опозицията той стои зад назначението на министри и лица в системата на правораздаването.

Това не е първият път, в който Пеевски е наемал лобистката компания RGB през юрист Ангелов. През 2017 година той се обърна към компанията, откакто различен предприемач - Цветан Василев, стартира да лобира във Вашингтон за наказания против олигарха по закона Магнитски. Нормативният акт разрешава на държавното управление във Вашингтон да постановат забрани за пътувания и да афишират наказания против лица от целия свят, виновни за нарушение на човешките права и данни за голяма корупция.

Василев е някогашен банкер, който сега живее в заточение в Сърбия. Той е издирван от българските управляващи и е упрекнат в управление на незаконна интервенция. Самият Василев отхвърля тези обвинявания, отправени от Пеевски и някогашния основен прокурор Сотир Цацаров. Според някогашния банкер те стоят зад целенасочена акция против него. Пеевски отхвърля тези обвинявания.

Статията е оповестена от редакцията на радио " Свободна Европа " във Вашингтон. Неин създател е журналистът Тод Принс. Той е сътрудник на медията, живял в Русия в интервала 1999-2016 година Работил е като кореспондент за “Bloomberg ". Бил е капиталов консултант за " Merrill Lynch ". Пътувал е доста из Русия, Украйна и Централна Азия.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР