ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата

...
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата
Коментари Харесай

Пеевски нае лобистка фирма за помощ с проблеми в САЩ

ФАКТИ огласява журналистически следствия от разнообразни медии, тъй като поддържа свободата на словото.
Българският народен представител, предприемач и издател Делян Пеевски е наел една от най-влиятелните лобистки компании във Вашингтон, с цел да му помогне с " проблеми в Съединени американски щати ", оповестява " Свободна Европа ". Договорът е сред BGR Group и българската компания " Авиора Консулт " на юрист Александър Ангелов, с който Пеевски работи най-често. Договорът е разгласен пред регистъра на лобистите към Министерството на правораздаването и там категорично е посочено, че Ангелов работи " от името на Делян Пеевски ", който е български народен представител, прибавя " Свободна Европа ". В контракта е записано, че " BGR ще даде услуги по държавни въпроси и по връзки с обществеността и ще улесни връзките с подобаващи публични лица и основни фигури в Съединени американски щати, в опит да помогне на господин Пеевски с проблеми в Съединени американски щати ".

Александър Ангелов го е подписал на 10 декември, а на 12 декември автограф поставя и Ед Роджърс, създател на компанията. В сряда, 16 декември, документът е обществено разгласен, както изисква американското законодателство.
От контракта не излиза наяве какви са тези " проблеми в Съединени американски щати ", за които Пеевски има потребност от съдействието на една от трите най-влиятелни лобистки компании във Вашингтон. " Свободна Европа " е потърсила за коментар BGR, " Авиора Консулт " и Делян Пеевски, само че към момента няма получени отговори. Отговор няма и от представителя на BGR във Вашингтон, посочен в уеб страницата на компанията.

В контракта е записано, че екипът, който ще оказва помощ на Пеевски, ще се управлява от Том Лок и Джеф Бърнбаум. Първият ще дава отговор за връзките с държавното управление, а вторият - за връзките с обществеността. Том Лок е специалист по правоохранителна и разследваща активност, с контакти в Министерството на правораздаването на Съединени американски щати, част от което е Федералното бюро за следствие ФБР, с Централното разследващо ръководство (ЦРУ) и Министерството на финансите, което е отговорно за налагането на наказания на задгранични лица, споделя още " Свободна Европа ".

Медията твърди, базирайки се профилирания уебсайт ForeignLobby, че Делян Пеевски към този момент е имал един контракт и е платил на BGR малко над 900 000 $ за услугите от 2017 до 2019 година Настоящият нов контракт е за 30 хиляди $ месечно и за период от 6 месеца. Той планува също в допълнение покриване на разноски като интернационалните и вътрешни полети, настаняване, сметки от заведения за хранене.

Преди дни стана ясно, че обвинените Атанас и Пламен Бобокови са наели друга американска лобистка компания - Alexandria Group International. От тяхно име компанията е внесла в Държавния департамент на Съединени американски щати обобщение с разбор на обстановката в България, следствието против Бобокови и връзките сред Бойко Борисов, Делян Пеевски и основния прокурор Иван Гешев, заяви " Капитал ". В обявата се твърдеше, че комисията по вътрешна сигурност към американския Сенат проверява депутатa от Движение за права и свободи Делян Пеевски за това, че се е опитал да прикрие незаконни заплащания през медиатори, с цел да наеме американски лобисти, които да подобрят репутацията му в Съединени американски щати. В резюмето от 13 страници на ревюто на лобистката компания, работеща за Бобокови, се изяснява, че братята имат бизнес ползи в Съединени американски щати - доставят акумулаторни акумулатори на НАСА и са в договорни връзки с Chevron. Това е и основанието им да потърсят отбрана в Съединени американски щати.

" Бойко Борисов ръководи с група олигарси във взаимно преференциални взаимоотношения. Най-видният от тях е Делян Пеевски, който оперира над закона и има изключителна икономическа и политическа власт. Легитимните бизнес водачи в България, превърнати в жертви от сегашния режим, припознават Пеевски, дружно с основния прокурор Иван Гешев и премиера Бойко Борисов, като главните архитекти на демократичния спад в България и превръщането ѝ в престъпна страна ", написа още в документа.

Според " Свободна Европа ", американският профилиран уебсайт ForeignLobby, който следи регистрите на лобистите и техните контракти, вижда връзка сред това, че Пеевски тъкмо в този момент наема лобистка компания, и дейностите на братя Бобокови в Съединени американски щати. Изданието напомня, че Бобокови и брачната половинка на обвинения притежател на " Винпром Карнобат " Миню Стайков са наели също лобистка компания, с цел да осведомят американските законодатели за " престъпното завладяване на страната и бизнеса " в България.

Не за първи път

Това не е първото партньорство сред депутата от Движение за права и свободи и BGR, напомня " Свободна Европа ". През 2017 година още веднъж “Авиора Консулт” на Александър Ангелов наема компанията. Това става незабавно откакто някогашният мажоритарен притежател на Корпоративна комерсиална банка (КТБ) Цветан Василев инициира процедура по така наречен закон “Магнитски” и изпрати документи против Делян Пеевски и тогавашния основен прокурор Сотир Цацаров. Обвиняемият Василев твърдеше, че посочените от него лица са присвоили 1.5 милиарда $ от КТБ благодарение на държавните институции.

Законът „ Магнитски “, кръстен на съветския юрист Сергей Магнитски, е ориентиран против извършители на човешки права, които може и да не са държавни чиновници, и против лица на обществени длъжности, съпричастни към корупция в огромни размери. Санкциите по закона „ Магнитски “ се постановат с подписа на американския президент и плануват възбрана за влизане в Съединени американски щати и блокиране на движима и недвижима благосъстоятелност на територията на страната.

Освен самодейностите на Цветан Василев и Бобокови, в Съединените щати има и различен сюжет, който е обвързван с Делян Пеевски. Преди 2 години против него беше заведен иск в Южния регион на Ню Йорк по закона РИКО, който преследва случаи на рекет и корупция. Искът е подаден от три компании във връзка провалена имотна договорка.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР