ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата

...
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата
Коментари Харесай

Законопроект отваря широки врати за нови строежи по морето

ФАКТИ огласява журналистически следствия от разнообразни медии, тъй като поддържа свободата на словото.
Законопроект отваря необятно вратите за ново застрояването на Черноморското крайбрежие, сигнализираха природозащитници, означават от Mediapool. Става въпрос за промени през Закона за районното развиване, където посредством преходните и заключителни разпореждания се измененят още два закона – за устройство на територията и за Черноморското крайбрежие. Вносители на законопроекта са депутати от " Обединени патриоти " отпред с водача на НФСБ Валери Симеонов.

Вратичката за застрояване се отваря още веднъж с въвеждането на термина " предпочитани зони за влияние " . Това са зони за използване на интегриран метод за влияние на общината, които имат най-голяма опция да повлият върху социално-икономическото ѝ развиване. За реализирането на тези зони ще се употребява европейско финансиране, а кои обекти ще са приоритени ще взема решение Общинският съвет с обкиновено болшинство - 50+1 гласа.

Предлага се още, в случай че за съответната територия общината няма утвърден общ организационен проект (ОУП), да се позволява смяна в предназначението на аграрни земи от пета до десета категория и на поземлени парцели в горските територии, попадащи в зона " А " и в зона " Б " на Черноморското крайбрежие въз основа на влезнал в действие обстоен организационен проект. Зона " А " е до 100 метра от плажа, което значи че ще може да се строи на брега, нещо което сега е безусловно неразрешено.

Нещо повече смяната на предназначението на земеделските и горските земи в урегулирани парцели да е гратис, желаят още депутатите от " Обединени патриоти ". Аргументът им е, че по този начин ще се насърчат вложителите да влагат в едва развити райони.

Законът да влезе в действие от 1 януари 2021 година, от когато стартира новият програмен интервал на Европейски Съюз, оферират още " Патриотите ". Именно с европейски наставления те стимулират настояването си за облекчение на строителството по Черноморието.

Според " Обединени патриоти " с отпадането на " целенасочените зони за влияние " в Закона за районното развиване няма по какъв начин да се подкрепят обезлюдяващите се региони у нас.

Освен това поради рестрикциите и проточилото се приемане на общите устройствени проекти на общините, изключително на тези по морето, притежателите на земи по крайбрежието са сложени в неравностойно състояние, защото не могат да си ги употребяват. Освен това неналичието на Общ устройствен план е стопирала вложения, които биха помогнали на слаборазвитите райони, акцентират вносителите на законопроекта.

Като претекст за смяна на закона те акцентират в претекстовете си даже болестта от COVID-19 и подбудените в резултат на това нови стопански и обществени провокации. Този мотив е малко чудноват поради обстоятелството, че точно поради пандемията редица хотели останаха затворени това лято по Черноморието. В същото време обаче дребните фамилни хотели в най-южните общини по морето означиха растеж основно поради визитата на българи.

Предложението на депутатите от " Обединени патриоти " разгневи бранителите на природата.

" Депутатите оферират една голяма врата, с която да се стартира още веднъж застрояването по морето, в това число в местата, където има към този момент признати общи устройствени проекти, което е най-скандалното ", сподели Люба Батемберска от " Да спасим Карадере " пред бТВ.

Опозицията също подлага на критика препоръчаните законови промени.

" Простичко казано, аграрни земи по Черноморското крайбрежие, на които сега не могат да им се смени предназначението, с едно нормално болшинство в Общинския съвет(50+1) могат да се обособят в други зони и да бъдат засторени - още бетон, още строителство по Черноморието ", счита Явор Божанков, народен представител от Българска социалистическа партия.

От ГЕРБ към този момент се въздържат от коментар с аргумента, че законопроектът първо ще бъде разискван в парламентарната им група.

През юли т.г. в разгара на проблема " Алепу " ръководителят на парламентарната комисия по екология Ивелина Василева даде обещание възбрана за строителство край морския бряг.

" Ще наложим възбрана на строителството в зона " А " - 100-метровата зона, прилежаща на черноморския бряг, където ще бъде наложена цялостна възбрана за строителство ", сподели тогава Ивелина Василева.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР