ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата

...
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата
Коментари Харесай

Какво и кой стои зад нелегалните фабрики за цигари?

ФАКТИ огласява журналистически следствия от разнообразни медии, тъй като поддържа свободата на словото.
Разследване на Иво Никодимов за Българска национална телевизия

Маршрутът на кораба дава отговор напълно на рисковия профил за незаконен трафик. Тръгва от Бразилия - най-големият тютюнопроизводител в света и пътува към Северна Африка. Затова притегля вниманието на италианските спецслужби.

Проследяват го от Сао Луис, Стига до Тунис, само че не дебаркира в пристанището. Изчаква три дни на рейд - което затвърждава съмненията на проверяващите от " Гуардия финанс ", че оповестената дестинация до пристанище Джерба е единствено за прикритие. Движението на кораба по-късно до дъно следва контрабандния трафик. Минава през Босфора, подминава пристанищата Бургас и Варна и се закотвя в Констанца. От там поемат към този момент румънските служби. В Констанца по същото време дебаркира още един транспортен съд от Индонезия.

По документи кара облекла. Но внедрените сътрудници под прикритие измежду докерите откриват, че и двата кораба разтоварват тютюн, който с два тира потегля към страната ни. На връщане от България, румънските служители на реда задържат камионите, които към този момент са цялостни с цигари, молдовска марка и сякаш създадени там. Тогава към този момент подават към българските служби данните от скрито инсталираните джипиес тракери.

" Всъщност почти много тъкмо показват къде би трябвало да се търси ", сподели Тихомир Безлов, шеф на Центъра за проучване на демокрацията.

Така ГДБОП стига до незаконния завод за нарязване на тютюна до Костиево и фабриката в Цалапица. Никой в близост не подозира, че остарялата мандра се е трансформирала в съвременна поточна линия за произвеждане на цигари с огромен потенциал. Но и фабриката е шумоизолирана, има без значение генераторно зареждане, филтри, които пречистват праха и миризмите от производството. Зад високата ограда има пространства за спане, храна и занимания за служащите, които могат да не излизат от там с месеци. Затова и никой не ги вижда. Иначе щяха да привлекат внимание. Защото всички служащи са от Молдова.

" Не е ясно дали тази фабрика не е работила в Румъния и преместена в България. Или е била в България и е местена няколко пъти ", сподели Тихомир Безлов, шеф на Центъра за проучване на демокрацията.

За разлика от прецизната съгласуваност сред италианските, румънските и българските служби, другата незаконна фабрика за цигари в село Желязно, е открита напълно инцидентно. Нищо че е на 30 километра от Цалапица и двете полицейски акции ги разделят 4 дни. Полицейският контрольор в региона на Желязно вижда съмнително придвижване край остаряла земеделска база и взема решение да ревизира какво се случва. Влиза и се натъква на поточна линия за произвеждане на цигари.

И фабриката в Желязно по всичко проличава е сериозна инвестиция. Модерна, нова и чиста. Готова да стартира произвеждане. С доставена суровина, само че в очакване на служащите. Леглата им са до самата поточна линия. Подготвените кутии са на одобрена международна марка, само че от бленд, който през последните 10 години не се продава у нас, само че е издирван в Близкия Изток, Западна Европа и някогашни Съветски републики.

Подобна фабрика беше разкрита и преди 2 години в Карнобат. Пак непознати служащи и вносен тютюн. Защо тогава производството идва у нас.

" Ние имаме доста хора с опит. Около 30 години са натрупали опит и в легалния и в незаконния бранш ", сподели Тихомир Безлов, шеф на Центъра за проучване на демокрацията.

Оказва се, че нашите технолози съумяват прелестно да смесят нискокачествен тютюн с различен, тъй че да се получат цигари с добър усет. Подобрителите са дребнолистните тютюни, наричани още ориенталски, каквито се отглеждат и у нас. Пряка връзка с българския тютюн, обаче, няма. По-скоро специалистите позволяват, че нужните количества идват незаконно от Албания и Македония.

" Смята се също, че идва през гръцки канали тютюн, който е за гръцки заводи ", сподели Тихомир Безлов, шеф на Центъра за проучване на демокрацията.

Нелегалният импорт на тютюн е по-трудно осезаем, тъй като е маскиран зад легалния. През Констанца минава и формалният импорт за цигарените заводи за централна Европа. Проследяването на вноса от Бразилия е по-скоро изключение. Основната уязвимост на незаконните схеми е следенето на технолозите и служащите.

" Примера с карнобатската фабрика беше, че това са молдовски и украински служащи, които взаимна интервенция на украинските и молдовските служби по този начин съумява да ги засече, че се движат към България ", сподели Тихомир Безлов, шеф на Центъра за проучване на демокрацията.

Освен това незаконното произвеждане търпи периодически усложнения при всяко залавяне на колета с хартия, филтри, кутии и етикети за цигарите. Това а и следене на технолозите е повода и фабриките толкоз постоянно да мигрират от страна в страна.

" Имаше над 10 случая, когато са открити по сигнали на българските служби заводи на територията на целия Европейски Съюз. Тогава приблизителната вреда беше към 700 милиона лв. ", сподели Иван Гешев, основен прокурор.

Преди 10 години Европа спря дотациите за произвеждане на тютюн и това в последна сметка даде резултат. От 42 хиляди през 2009 година, производителите на тютюн в този момент у нас са 3 200. Производството се сви фрапантно, само че и доста от експертите в този отрасъл останаха без работа. Естествено е част да захранят сивия бранш.
Усилията на Европа да ограничи потреблението също парадоксално подтиква незаконното произвеждане. Увеличаването на акциза за тютюневи произведения направи този бизнес по-печеливш от търговията с опиати.

" Колкото по-големи са акцизите и по-високи цените, толкоз облагата е по-голяма, тъй като се знае, че една кутия цигари като себестойност на производството коства 40-50-60 стотинки. При 6 лв. да кажем цена, вие вършиме голяма облага ", сподели Тихомир Безлов, шеф на Центъра за проучване на демокрацията.

В България акцизите за тютюневи произведения са най-ниски и това изяснява за какво контрабандата ни заобикаля и изнася на открито.

" България е с най-ниски равнища на контрабанда в Европейски Съюз, приказваме за към 3%. На фона на над 20% в страните от Западна Европа ", сподели Цветан Филев, ръководител на Национална Асоциация на тютюнопроизводителите - 2010.

Освен че ни заобикаля, контрабандните производители употребяват напълно вносен тютюн, макар положителното качество тук и неподходящия пазар.

" Тя, България, с това е неповторима на фона на Европейски Съюз, че отглеждаме две дребнолистни сортове тютюн - Басми и Кабакулак и две едролистни сортови групи - Бърли и Вирджиния ", сподели Цветан Филев, ръководител на Национална Асоциация на тютюнопроизводителите - 2010.

" На времето цената му беше като цената на златото и носеше големи доходи на страната и играеше голяма роля за фиска на България. Носеше такива доходи, каквито и военната промишленост ", сподели проф. Христо Бозуков, Институт по тютюна и тютюневите произведения.

И преходната национална помощ за земеделци, които желаят за спрат с развъждането на тютюн, е най-малкият тласък за понижаване на производството. По-решаващия фактор е ограничението на производството на цигари.

" Обемите прогресивно намаляваха, а огромните компании желаят огромни непрекъснати партиди, с цел да могат да си съблюдават блендовете, които създават. Даже неотдавна гръцки търговци ми споделиха, че демонстрират интерес към нашата сортова група Басми, по-скоро към сорта Крумовград, само че за жалост не могат да получат такива огромни партиди ", сподели проф. Христо Бозуков, Институт по тютюна и тютюневите произведения.

Сега имаме две легални заводи, които са дребен покупател и контракт с огромна мултинационална компания. Извън този пазар, нашите тютюнопроизводители не могат да се конкурират с евтиния импорт на контрабандата. За разлика от Гърция, която е привлякла огромен производител и по този начин обезпечава висока изкупна цена за своите производители.

" Хем тютюна го купуват на по-висока цена, хем парите, с които ги субсидира са повече ", сподели Мустафа Хюсеин, тютюнопроизводител.

" Има и такива случаи, известно е по какъв начин идват гръцки търговци. Купуват по наши цени, по цените, които оферират компаниите тук. - 7-8 лв.? - Да. И се продават там към този момент на цената в евро, в Гърция, на тамошните търговци ", сподели проф. Христо Бозуков, Институт по тютюна и тютюневите произведения.

" Тютюнът в региона е битка за оцеляване. Заради компликацията за работа с тютюна пробвахме много култури. Та значи домати съм засял, не стават ", сподели Мустафа Хюсеин.

" Преди години отново по същия метод с орехи пробвахме. Засяхме много ниви с орехи по някаква стратегия. Орехите отново изсъхнаха ", сподели Кезим Мехмед, тютюнопроизводител.

Пробвали са и рандеман на пчелен мед. В този регион това е другото злато, тъй като пчелите събират скъпия манов нектар от горите.

Кезим Мехмед, тютюнопроизводител: Медът ни е доста първокласен, само че в годината е веднъж. Във вътрешността взимат 4 реколти, ние една, а някой път и не можем.

Мустафа Хюсеин: Всяко семейство, дали е строител, дали е по гурбет, най-малко един от фамилията е отвън селото. Няма по какъв начин да се доверяваш на тютюна, защото един път на годината си получаваш парите.

39 000 производители, които са се отказали от тютюна още две години, ще получават милионите по преходната стратегия. Друг е въпросът че програмата не е обвързана към друга земеделска продукция.

" Аз считам, че в случай че тези милиони, които се раздават и на хора, които са завършили с тютюнопроизводството, бъдат пренасочени към настоящите тютюнопроизводители, нещата фрапантно ще се трансформират. Може би ще има и искащи да възродят тютюнопроизводството в България ", сподели проф. Христо Бозуков, Институт по тютюна и тютюневите произведения.

" Акцизът в последна сметка от тютюневите произведения и от данъци върху тях ги прибира годишно страната ", сподели Цветан Филев, ръководител на Национална Асоциация на тютюнопроизводителите - 2010.

Това е един размер в порядъка на 9% от всички данъци.

Приходите в хазната от акцизите, още веднъж парадоксално движи доста европейски страни като Гърция и Италия да създават цигари, надлежно да се развива и тютюнопроизводството. А в последна сметка би трябвало да понижат потреблението. Но явно СТАВАТ ПРИЧИНА за контрабандата с извънредно фалшив и нездравословен за здравето тютюн. Така че в тази война би трябвало да се отворят повече фронтове. Половинчатите ограничения излизат по-скоро нездравословни.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР