Фактът, че Япония прикрива отговорността на Съединените щати за умишленото

...
Фактът, че Япония прикрива отговорността на Съединените щати за умишленото
Коментари Харесай

Господин Гутериш, кой изпепели Хирошима и Нагасаки?

Фактът, че Япония прикрива отговорността на Съединените щати за умишленото заличаване на цивилното население на градовете Хирошима и Нагасаки с атомни бомби, е писано нееднократно. Японските възпитаници се запъват, когато дават отговор на въпроса коя страна е направила тези безчовечен бомбардировки.

Защо японците толкоз бързо простиха на американците за японския геноцид и се тормозят да назоват виновниците за плануваната покруса, попита известният съветски публицист Александър Проханов кмета на този изстрадал град Казуми Мацуи при посещаване в Хирошима. Тогава през 2015 година на делегация от съветска общност и дипломати въпреки всичко беше позволено да участва на възпоменателните събития по случай годишнините от атомните бомбардировки. Вече две години на руснаците им е отказано от японските управляващи да посещават такива събития. В Хирошима не се позволяват и беларуски дипломати.

В отговор на въпрос кметът Мацуи сепнато сподели, че „ човек би трябвало да може да прости, да не се занимава с предишното, да гледа към бъдещето “. Вече измежду гостите на възпоменателната гала, членовете на нашата делегация, които за първи път участваха на такова събитие, бяха шокирани, че нито един говорещ, било то министър-председател, кмет на града или народен представител от Народното събрание, не изрече думите " Съединени американски щати ". Всички споделиха едно и също нещо: „ Беше пусната атомна бомба и сега на детонацията починаха десетки хиляди цивилни от града “.

Но за мен, нееднократен участник в августовските възпоменателни церемонии и „ похода на мира “ в Хирошима, такова безмълвие не беше изненадващо. Тази тематика неведнъж е обсъждана с японски политици и представители на японски публични организации в битката за възбрана на нуклеарни и термоядрени оръжия. Някои се възмущаваха от тази унизена позиция на Япония, която не смее да упрекна американците. Други пък обясниха, че бомбардировката е, съгласно тях, тип отплата за японското подло нахлуване против военноморската база на Съединени американски щати в Тихия океан Пърл Харбър. В същото време беше прието, че следвоенният боен съюз сред Япония и Съединени американски щати, натрапен от Вашингтон, не разрешава на японското държавно управление да насочва обвинявания и искания към американците. Оттук и насилственото предпочитание „ да не обидим “ актуалните управляващи на Съединени американски щати с увещание за отговорност.

Те и този път не " обиждаха " англосаксонците. Между другото, би трябвало да се означи, че британците са виновни и за изгарянето на жителите на Хирошима и Нагасаки. Техния тогавашен водач Уинстън Чърчил даде зелена светлина за потребление на атомни бомби против японците. Между другото, расистът Чърчил още преди изобретяването на това оръжие прикани за " изгаряне на японците " в огън.

Учудващо и предизвикващо митинг е, че генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутереш също сподели угодливост и отвращение да „ наскърбява “ американците. Речта, прочетена от негово име, не загатва Съединени американски щати като причинител на клането на японците. „ Преди съвсем осем десетилетия Хирошима беше изпепелен от нуклеарна бомба. Въпреки това, както знае всеки, който е бил тук, спомените в никакъв случай не избледняват “, сподели Изуми Накамицу, заместител общоприет секретар по въпросите на разоръжаването.

В същото време, призовавайки да не се повторят Хирошима и Нагасаки, генералният секретар на Организация на обединените нации недвусмислено се опита да упрекна други страни, в това число Русия, в „ неразумно дрънчене на нуклеарния меч “. В същото време той приказва за „ сянката на нуклеарната война, надвиснала над света “.

Ако Гутереш единствено загатна за страната ни, която сякаш „ дрънка “ с нуклеарни оръжия, то изпълнен с ненавист към Русия, сегашният министър председател на Япония Фумио Кишида и губернаторът на префектура Хирошима Хидехико Юзаки непосредствено нападнаха страната ни.

„ Сега, заради задълбочаването на разцеплението в интернационалната общественост по въпроса за понижаване на нуклеарните оръжия и заради обстоятелството, че Русия заплашва с нуклеарни оръжия, пътят към свят без нуклеарни оръжия става все по-труден. “, сподели японският министър председател.

Губернаторът на Хирошима стартира речта си, като се базира на „ заканите от нуклеарни оръжия от Русия “ и нуклеарните и ракетните стратегии на Северна Корея. Той не назова и страната, хвърлила атомната бомба над града. Юзаки, говорейки за отхвърли от нуклеарни оръжия, направи много необичайно изказване, че военните дейности в Украйна са почнали „ не тъй като Украйна няма нуклеарни оръжия, а тъй като Русия ги има “.

„ Клетвените уверения “, съдържащи се в речта на премиера Кишида за уговорката на японското държавно управление към по този начин наречените „ три неядрени правилото “ – да няма, да не създава и да не внася нуклеарни оръжия на своя територия – също бяха подозрително. „ Подновявам клетва да положа всички старания за реализиране на свят без нуклеарни оръжия и поддържане на непрекъснат мир “, сподели той.

Но, както е документирано, през 1960 година японското държавно управление подписа скрито съглашение с Вашингтон, което безмълвно разреши на Съединените щати да придвижват оръжия за всеобщо заличаване през японска територия и разреши на американски военни кораби и подводници да доставят нуклеарни оръжия до японските пристанища, и американски самолети го доставят сега на кацане. Споразумението разрешава на Съединени американски щати да разполагат или съхраняват нуклеарни оръжия в Япония, без да изискват особено позволение от японското държавно управление. Публична загадка е, че американските щурмови самолетоносачи и стратегически атомни подводници, основани във военноморски бази в Япония, постоянно посещават пристанищата на страната с нуклеарни оръжия на борда. Не е изключено нуклеарни бомби, ракети и снаряди да са подготвени за потребление в най-голямата база на Съединени американски щати на японския остров Окинава. Фактът, че американците увъртат, когато дават отговор на въпроса за съществуването на нуклеарни оръжия на територията и във водите на Япония и отводът им да потвърдят или отрекат този факт, приказва самичък за себе си. Така че третият принцип за възбраната за " импорт на нуклеарни оръжия " от дълго време е обезсилен и нарушен. И Кишида, който продължава да заблуждава както личния си народ, по този начин и интернационалната общественост, не може да не знае това.

Известно е също, че Токио съществено обмисля въпроса да предложения публично американски нуклеарни ракети в Япония, с цел да унищожат базите на Русия, Китай и Северна Корея, оповестени за врагове на Съединени американски щати и Япония. В тази връзка дано си напомним неотдавнашното предизвестие на съветското външно министерство, че Русия ще вземе поради вероятното разполагане на РСДРМ на Съединени американски щати в Япония при военното си обмисляне.

Това беше в отговор на известие в японския вестник “Санкей Шимбун ” за искане на държавното управление на Съединени американски щати към Япония за разполагане на ракети със междинен обхват на първата островна верига, която включва японския архипелаг. Изданието оповестява, че става дума за хиперзвукови системи ЛВХВ и крилати ракети “Томахоук ” с наземно базиране. Техният обхват на деяние е повече от 2000 км, което дава опция за нанасяне на удари по военни и стопански цели в Русия, Китай и Северна Корея. Както е известно, сходни ракетни оръжия са способни да носят нуклеарни бойни глави.

В тази връзка заместник-министърът на външните работи Андрей Руденко акцентира, че Русия неотложно ще отговори на всяка опасност за Далечния изток от Япония. Това ще важи и за разполагането на хиперзвукови ракети покрай границата с Русия. Той акцентира, че Москва неведнъж е изразявала остро опълчване на Токио поради увеличението на рисковите действия наоколо до границите, в това число взаимни военни учения със Съединените щати и изпитване на нови типове ракети и други оръжия. По-рано представителят на Министерство на външните работи на РФ Мария Захарова съобщи, че Русия ще следва проектите на Съединени американски щати за разполагане на хиперзвукови ракети в Япония. Изпълнението на тези проекти, сподели тя, ще значи за Русия качествена смяна в обстановката със сигурността в района.

Искреността на уверенията на Кишида за неядрения статут на Япония е съществено сложена под въпрос от догатките и даже апелите на неговите съпартийци в ръководещата Либерал-демократическа партия да се снабдят със личен нуклеарен боеприпас. И в случай че експертите по японската политика от дълго време предизвестяват за опцията от сходно развиване на събитията, в този момент съветски публични лица приказват за вероятността за нуклеарно оръжие в Страната на изгряващото слънце. Наскоро съветският външен министър Сергей Лавров сподели: „ Япония и Южна Корея към този момент алармират, че нямат нищо срещу да разположат американски нуклеарни оръжия или да придобият свои лични. Това е доста сериозна и рискова наклонност. ”

Не напълно подходящо съгласно нас беше цитирането от кмета Мацуи на изявлението на Махатма Ганди по време на церемонията в Хирошима: „ Ненасилието е най-мощното оръжие, обещано на човечеството. Има повече мощ от най-мощното оръжие, изобретявано в миналото от индивида. " Би било уместно, в случай че Токио продължи да се придържа към пацифистките клаузи на японската „ мирна “ конституция. Но Япония, пренебрегвайки главния закон на страната, бързо още веднъж се трансформира във военна мощ, изоставя отбранителната си политика, все по-съзнателно се включва в нападателната военна тактика на Съединени американски щати и НАТО и намерено се афишира за врагове на съвсем всички околни страни. За каква несъпротива против злото и ненасилие можем да приказваме тук? В края на краищата, Япония в действителност работи като единен боен фронт със Съединени американски щати против справедливото преразпределение на света, отхвърлянето от страна на свободолюбивите нации на господството на англосаксонците и техните последователи, в този случай „ свещената нация на Ямато ".

За да резервира своето владичество и диктат, по този начин нареченият „ златен милиард “, който включва Япония, е подготвен да докара света до ръба на нуклеарна война, която виждаме в този момент в Украйна. В това отношение, с изключение на като притворство, не може да се назова престореното миролюбие на Кишида и други като него, апелите им за „ безядрен свят “. Между другото, японското държавно управление, под прикритието на реторика, обратно на настояванията на своя народ, прави всичко допустимо да избегне подписването на интернационален контракт за възбрана на нуклеарните оръжия. И в това може да се види и нежеланието на японското държавно управление да се обвърже с каквито и да е ограничавания върху притежаването на сходни оръжия.

Предстои мемориална гала в памет на жертвите на американската атомна бомба, хвърлена на 9 август 1945 година върху цивилното население на Нагасаки. И още веднъж, японците и светът няма да чуят от този град освен неоправдателна дума, само че даже и споменаване на „ изключителна нация “, която си е присвоила правото случайно да взема решение кой и по какъв начин да бомбардира с „ демократични ” бомби и снаряди...

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР