Факт е, че тази система е пробита. Това е срив

...
Факт е, че тази система е пробита. Това е срив
Коментари Харесай

Гешев: Съдебната система е пробита

„ Факт е, че тази система е пробита. Това е срив върху доверието на правосъдната власт.  Един от главните правила на правораздаването е доверието на хората “, съобщи в изявление за БНР основният прокурор Иван Гешев.

По-рано през седмицата стана ясно, че прокуратурата проверява манипулиране на системата за инцидентно систематизиране на каузи в съдилищата. Сигналът е подаден от членове на Висшия правосъден съвет, а мотивът е самостоятелен одит на единната осведомителна система на съдилищата. От одитния отчет ставало ясно, че достъпът до електронната система за инцидентно систематизиране на делата не е предпазен.

Гешев акцентира, че това е значим проблем и визира десетки хиляди жители, по тази причина хората ще бъдат известени за резултатите, както и Европейската комисия, тъй като става дума за период от пет години. 

„ Казваме на хората, че има досъдебно произвеждане, което ще откри дали има случаи на манипулиране на системата. На какво се дължи това, че системата беше въведена без социална поръчка, пожарно и на мрачно през 2015-а година - като панацея за инцидентното систематизиране на делата? Защо е бил натискът тогава? Защо действа пет години, без да се ревизира нейната сигурност? Защо тази компания поддържа тази система без пари “, попита основният прокурор.

По думите на Иван Гешев прокуратурата работи в положение на изключително състояние още преди въвеждането на такова в страната.

„ Действаме в няколко посоки - вървят инспекции по линия на спекулата, инспекции за цените за бензина. Възложено е на Агенция Митници и на Министерство на вътрешните работи да ревизират данъчните хранилища, където се съхранява алкохол, тъй като има данни, че се задържат над 4 млн. тона алкохол, което води до скок на цените на дезинфектантите. Извършваме масирани инспекции, вървят дейностите ни за битка против престъпността “, заяви Гешев.

Според основния прокурор „ тази рецесия е опция да отсеем зърното от плявата, да изчезне пяната, да излезем по-обединени: „ Ако използваме рецесията като тласък, можем да излезем по-силни и по-добри от нея “.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР