Факт е, че обществото винаги търси заместители на големите звезди,

...
Факт е, че обществото винаги търси заместители на големите звезди,
Коментари Харесай

Барбара Прави – новата Едит Пиаф, която защитава и правата на жените


Факт е, че обществото постоянно търси заместители на огромните звезди, оставили ярка диря в културния живот на страната си, а и в целия свят, откакто са си отишли, и постоянно припознава млади и обещаващи актьори в разнообразни звезди. В случая с Барбара Прави обаче приликата е действителна и мъчно можем да я отречем. Французойка, също като Едит Пиаф, с къса, къдрава, тъмна коса (не знаем дали прическата е съзнателно търсена), невисок растеж и същински глас на врабче - 30 годишната певица, която завоюва Евровизия през 2021 година, е същинско преобразяване на кралицата на шансоните.

Във вените на Barbara Piévic, както е същинското ѝ име, тече иранска и сръбска кръв, защото татко ѝ е на половина сърбин, а майка ѝ на половина иранка. Момичето се ражда в Париж на 10 април 1993 година Взима театралното си име Прави от сръбската дума “prava ”, което значи същински, достоверен. Такава е и на сцената, и в музиката си.

Дядо ѝ по майчина линия е известният ирански художник Хосейн Зендеруди, създател на придвижването Saqqakhaneh, род в изкуството от края на 50-те години, който употребява културни детайли като арабската краснопис. Художникът се мести във Франция през 1961 година, когато получава стипендия от френското държавно управление, с цел да посещава Ecole Nationale des Beaux Arts, а по-късно става френски жител.



Както означават уредниците на Евровизия, Прави има „ корени, разпростряли се през нейните баба и дядо до Сърбия, Иран, Полша и Северна Африка “.

Певицата, която сама написа текстовете на песните си, се усеща обвързвана с Иран посредством поезията, която харесва изключително. За ентусиазъм тя стартира деня си с медитация и с четене на „ Конференцията на птиците “, персийска поема от суфийския стихотворец от 12-ти век Фарид уд-Дин Атар, прочут като Атар от Нишапур.

Неслучайно я назовават персийската Пиаф. В музиката си тя постоянно включва персийски претекстове и е мощно повлияна от иранската просвета. Барбара черпи мощно ентусиазъм и от жанра шансон и цитира някои от своите обичани актьори - Франсоаз Харди, Жорж Брасен и френския стихотворец Арагон. Освен с Пиаф, постоянно я съпоставят и с Жак Брел - другият колос във френската музика. „ Това е като 90% от музиката, която чувам. Това са моите референции, обичам ги и двамата. ”, споделя Барбара в изявление за Kayhan life.

Освен всичко това, Барбата обича птиците. Един от най-привличащите вниманието моменти от нейното осъществяване на Евровиция бяха китайските сенки, които се трансформираха в ято птици. Мигове след успеха си Барбара показа, че обича птиците. „ Луда съм по птиците. Имах доста птици в главата си, когато написах песента. Чувствам се доста покрай птиците, в моето въображение това е доста настояща фигура, тъй че беше доста естествено за мен силуетът и главата ми да станат птици. “
 
Приликата сред Прави и Пиаф е толкоз огромна, че в интернет даже се появи рисунка от Artelierdedomi, която съчетава едната половина от лицето на Барбара и едната половина от лицето на Едит. А кореспондент от ESCplus възкликна: „ Ако Едит Пиаф беше „ Гласът на Париж “, то Барбара Прави е „ Гласът на един летен ден във Франция “. Да, такава е музиката ѝ. Има песни, като „ Saute “ и „ Mes Maladroits “, които ви карат да мислите за лятото в Прованс или Сен Тропе.

Освен това, Прави е буен бранител на правата на дамите и на равенството сред половете в музикалната промишленост. Тя взе участие в записа на „ Debout les femmes “, формалната ария на френското Движение за избавление на дамите, и от 2018 година дава ново музикално наличие за отбелязване на Международния ден на дамата на 8 март всяка година.

В лекция на TED през 2020 година тя приказва за пътя си към това да стане музикант, битките си със самочувствието през годините и оформянето на своето място в промишленост, доминирана от мъже.

 
    Вижте тази обява в Instagram.           
Публикация, споделена от Barbara Pravi (@babpravi)

„ Ако един ден имам щерка, когато тя е на 15, ще ѝ кажа, че всичко е допустимо и няма прекомерно огромна упоритост, нито прекомерно дребна фантазия “, споделя тя. „ Ще отнеме доста работа, мощ на волята и устойчивост и тя ще прави неточности и ще би трябвало да се възвърне, само че тя има всички неща, с цел да реализира фантазиите си. Защото всички ги имаме в себе си и моето дете ще може да се огледа в огледалото и да каже по същия метод, по който аз споделям довечера: аз съм създател на песни, музикант, певица ” - споделя още Барбара по време на лекцията си.

Добавяйки още един детайл към дългия си лист от гении, Барбара също е художник. Тя се гордее с това, че управлява музиката и изкуството, които показва на света, и в никакъв случай не губи креативната си визия. Всъщност тя даже проектира своя лична обложка на албума “Les prières ”. Портретното изкуство на Барбара е необичайно като това на Матис, цветно като това на Кало и нереално като това на Пикасо. Без подозрение - момиче с доста гении и доста битки зад себе си.

 
    Вижте тази обява в Instagram.           
Публикация, споделена от Barbara Pravi (@babpravi)
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР