„Факт е, че на Николай Банев са констатирани 1 млрд.

...
„Факт е, че на Николай Банев са констатирани 1 млрд.
Коментари Харесай

Зам.-главният прокурор Гешев: Открити са 1 млрд. лв. в банкова сметка на Банев в Швейцария


„ Факт е, че на Николай Банев са установени 1 милиарда лева в швейцарска банка. Колегите са поискали от управляващите в Швейцария сметките им да бъдат блокирани”, сподели в „ Събуди се” по Нова тв зам.-главният прокурор Иван Гешев във връзка със свое изказване отпреди дни, че към Баневи има обвиняване за пране на над 1 милиарда лева

„ Самият факт, че в сметките, които те управляват, има над 1 милиарда лева приказва, че при възможното им стартиране те биха могли да реалокират тези пари, където си искат”, посочи Гешев.

Той отхвърли вид дейностите против Баневи да идват от съперници.

„ Не знам каква конкурентна среда основават Баневи, в случай че нямат бизнес. Те единствено режат на скрап предприятия. Няма бизнес, който е конкурентен на техния “, на мнение е зам.-главният прокурор.

Иван Гешев призна, че пране на пари в размер от 1 милиарда лева е мъчно да се потвърди.

„ Баневи са упрекнати и за закононарушение проведена незаконна група, за пране на пари, както и за длъжностни присвоявания”, посочи Гешев.

„ Профилът им е подобен, че съществува действителна заплаха, в случай че бъде взета мярка за неотклонение, друга от „ задържане под стража”, да окажат напън върху очевидци и да манипулират доказателство”, съобщи още Иван Гешев.

По думите му средствата, с които се потвърждават тези закононарушения, са по-скоро документи и експертизи, а не свидетелски показания.

Той бе помолен да разяснява и неприятните условия в арестите у нас.

„ Те се дефинират и управляват от Министерството на правораздаването. Тези условия покриват минималните европейски условия. Явно са незадоволително положителни, само че страната ни е в това положение. Това обаче не значи, че те не би трябвало да се подобряват”, разяснява Иван Гешев.

За арестуваният в Турция Димитър Желязков-Митьо Очите той сподели, че е позволена екстрадиция на турския съд. Сега следва процедура – решение на външно министерство и в последна сметка на президента Ердоган.

„ Самият Желязков също не е удовлетворен от изискванията в турския арест, жалвал се е на българския консул в Одрин”, сподели Гешев.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР