Facebook подаде безпрецедентна съдебна жалба, опитвайки се да спре Върховният

...
Facebook подаде безпрецедентна съдебна жалба, опитвайки се да спре Върховният
Коментари Харесай

Facebook оспорва в решението на ирландски съд за правилото за пренос на данни между ЕС и САЩ




Фейсбук подаде невиждана правосъдна тъжба, пробвайки се да спре Върховният съд на Ирландия да сложи въпросите за валидността на споразуменията за транспорт на данни сред Европейски Съюз и Съединени американски щати пред Съда на Европейския съюз (CJEU).

Делото ще има доста съществено влияние върху решението на Европейския съюз да поддържа закона Privacy Shield и общоприетите договорни клаузи, които всеобщо се употребяват от организациите за транспорт на данни от Европейски Съюз към Съединени американски щати, като това повдига редица въпроси дали съответно се пази персоналната цялост на европейските жители.

Върховният съд в Дъблин ще изслуша жалбата на Фейсбук за препращане на 11-те въпроса на компанията по отношение на прехвърлянето на данни към Европейски съд, като чуването е планувано за 21 януари.

Делото е следващия стадий от дългогодишната борба сред австрийския юрист Макс Шремс и Фейсбук. Шремс упрекна Фейсбук, че споделя негови персонални данни и тези на други консуматори на Фейсбук с Агенцията по национална сигурност на Съединени американски щати, нарушавайки европейския закон.

При обжалване, което се чака да трае три дни, Фейсбук ще твърди, че има право да апелира решението на Върховния съд на Ирландия да препрати въпросите към Европейския съд. Искът твърди, че според съглашението за отбрана на персоналните данни (Privacy Shield) сред Европейски Съюз и Съединени американски щати не се постанова обяснение от Съда на Европейски Съюз по отношение на прехвърлянето на данни сред Европейски Съюз и Съединени американски щати.

Социалната медия твърди още, че Върховният съд е направил погрешни в действителност констатации, в това число констатации по отношение на приложимостта на американското право. Тя оспорва и решението на ирландския комисар по отбрана на данните Хелън Диксън, че има „ основателни опасения “ по отношение на адекватността на отбраната в Съединени американски щати за правата на жителите на Европейски Съюз за цялост на персоналните им данни.

Британският ИТ специалист Кевин Кахил счита, че програмата Downstream (позната до неотдавна под името PRISM), употребена от Националната организация по сигурността на Съединени американски щати за събиране и предпазване на големи количества данни за интернет консуматори, е била „ сериозен проблем “ за английския парламент. Той е декларирал пред Върховния съд в Дъблин, че Prism e включвала „ всеобщо и безсистемно следене “. Той добави, че има „ очевиден спор “ сред обстоятелствата, с които той разполага, и тези, които са показани пред съда.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР