Facebook/Milen Zhelev Ресиловският манастир Покров на Пресвета Богородица посреща богомолците

...
Facebook/Milen Zhelev Ресиловският манастир Покров на Пресвета Богородица посреща богомолците
Коментари Харесай

Богоугодно ли е? Изписаха името на Бойко Борисов в храма

Facebook/Milen Zhelev

Ресиловският манастир " Покров на Пресвета Богородица " посреща богомолците с надпис в притвора на черквата, на който е изписано: " С благословията на светейшия патриарх Неофит, игумения Мелания и със съдействието на господин Бойко Борисов ".

Фотоси на надписа в обществените мрежи разпалиха диспути към това дали е редно в притвора на храма да има надпис, в който да се насочат благодарности към някогашния български министър председател Борисов за поддръжката към храма и до каква степен е канонично това. През 2019 година, когато Борисов беше министър председател, голям брой църкви в страната бяха актуализирани със средства от Програмата за развиване на селските региони.

" Щом сме сложили надписа, значи, че сме счели, че това е належащо ", споделиха през днешния ден за Българска телеграфна агенция от храма. " Надписът си стои в притвора, където се слагат такива надписи. Общественото мнение е нерешително, друго и неведнъж - извънредно. Ние не желаем и не можем да го променим ", разясниха още от светата обител.

" Благодарни сме на Бойко Борисов, тъй като през годините, когато управляваше страната, бяха отпуснати общо 150 млн. лева за поправки на половината храмове в България, които в този момент щяха да са разрушени. Много държавни управления управляваха, само че единствено той оказа помощ на Българската православна черква ", сподели и сестра Мария от обителта. Тя се занимава със стротелството и реконструкцията на храма и описа, че в продължение на 20 години преди 2019 година, сестрите от обителта са търсели помощ, с цел да укрепят едната стена на комплекса, която е пропадала.

Ресиловският манастир " Покров Богородичен " се намира в северозападното подножие на Рила планина, на към 1,5 км югоизточно от село Ресилово, община Сапарева баня.

Мaнастирът e учреден през ХХ в., 1932 година Разширен и освежен е през 1995 година, когато са издигнати и жилищни здания. Представлява комплекс от църква, жилищни и икономически здания. Манастирът е непрекъснато настояща женска обител, а храмовият празник се отбелязва на 1 октомври.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР