Фабриките в страната под контрол 24/7Контрабандата на цигари в страната

...
Фабриките в страната под контрол 24/7Контрабандата на цигари в страната
Коментари Харесай

Следят кутиите с цигари чрез баркод

Фабриките в страната под надзор 24/7


Контрабандата на цигари в страната не стопира да понижава от години насам, само че казусът може да се позволи единствено посредством съответни ограничения. Пример за това са 10-те машини в един от заводите за цигари у нас, които към този момент слагат самостоятелен баркод, посредством който ще се следи пътя на цигарите от завода до границата и назад. “Проблемът с контрабандата ще бъде решен посредством тези нови машини до една година ”, съобщи депутатът Емил Димитров, ръководител на Комисията за битка със сивата стопанска система и контрабандата.

По думите му фабриките за цигари у нас сега са под непрекъснат надзор от представители на Агенция “Митници ” и Министерство на вътрешните работи. “Те наблюдават непрекъснато процеса, мерят количествата тютюн и броя на цигарите, които излизат от фабриката ”, добави той. На въпрос за незаконният тютюн, той посочи, че казусът идва от ниската изкупна цена на стоката. “Тютюнът се изкупува за 5 лева./кг, до момента в който има хора, които заплащат и по 30 лева на земеделците и след това го продават нелегално за 40 лева и отново са на облага – и едните и другите. В подобен случаи производителите избират да вземат по-високата продажна цена ”, изясни той.

Представителите на сектора и на изпълнителната власт бяха поканени на конференция, на която показаха данни, направени от Института за пазарна стопанска система (ИПИ) за казуса с контрабандата на цигари.

Според изследване на “Алфа рисърч ” 2,3 млн. пълнолетни българи в страната са пушачи (39%). 5,6% от тях пушат контрабандни цигари, като 9 от 10 индивида споделят, че основният фактор за избора им е по-ниската цена. Други 11,7% от интервюираните са показали, че през последните две години са употребявали незаконни цигари, което усилва индиректно каузи на контрабандата. Изследването е извършено в 15 града, като най-голям дял на пушещите противозаконни цигари регистрират в Свиленград (17,4%), Плевен (16,6%), Хасково (13,2%) и Видин (9,9%).

Месечният разход на пушач на контрабандни цигари е с една трета по-нисък по отношение на на пушача, който си купува фабрични цигари, демонстрира изследването. Начинът на доставяне с незаконни цигари е най-вече посредством познати и другари (38%) и от улицата (35,7%).

Анкетата демонстрира още, че пушачите на контрабанден тютюн у нас са към 112 хиляди души, като междинната цена за кг стига 40 лева, при 225 лева за законен с налози и акцизи.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР