Eзеро с течна вода и дължина от 12 мили (19,3

...
Eзеро с течна вода и дължина от 12 мили (19,3
Коментари Харесай

Откриха огромно езеро с течна вода на Марс

Eзеро с течна вода и дължина от 12 благи (19,3 км) е намерено под полярните ледени шапки на Марс, което поражда вяра, че може да съществува живот под повърхността на Червената планета.

Учените, работещи с радари, проникващи в дълбочина от борда на сондата „ Марс експрес “, на Европейската галактическа организация, която обикаля над Червената планета, оповестиха откритието си в сряда, 25 юли, като сложиха завършек на спекулации траяли десетилетия.

Огромното водно тяло се намира на към километър и половина под южния марсиански мразовит полюс и се вижда на радарите сходно на езерото Восток на Земята, което се намира на към 4 км под Антарктида и съдържа повече от 3500 типа живи организми.

„ Това вълнуващо изобретение е връхна точка за планетарната просвета и ще способства за разбирането ни за еволюцията на Марс, за историята на водата на прилежащата ни планета и нейната обитаемост “, споделя Дмитрий Титов, академик на ESA Mars Express.

„ Продължителността на осъществяваните проучвания с Марс Експрес и напъните на екипа работещ с радарите да преодолее доста провокации, разрешиха да се получи този доста предстоящ резултат, демонстрирайки, че задачата към момента има огромен теоретичен капацитет “, споделя Титов.

Марс Експрес започва на 2 юни 2003 година и ще прекара 15 години в орбита до 25 декември тази година.
Учените от дълго време подозират, че в миналото е имало доста вода на Марс, тъй като са намерили доказателства за изсъхнали езера и речни корита. Също по този начин се допуска, че водата може да съществува под полярните ледени шапки, защото под хладилник водата приема течно положение по-лесно.

Радарното проучване демонстрира, че южният полярен район на Марс е формиран от доста пластове лед и прахуляк до дълбочина към 1.5 км., само че по-късно се трансформира и приема течна форма на водата.

„ Тази подземна особеност на Марс демонстрира при радарните разбори свойства, присъщи на вода или богати на вода седименти “, декларира Роберто Оросей, основен откривател на опита MARSIS и водещ създател на проучването, оповестено в списание Science.

„ Това е единствено една дребна част от изследването, вълнуваща вероятност е да се мисли, че може да има повече от тези подземни джобове с вода и другаде, които към момента би трябвало да бъдат открити.

„ Виждахме подмятания за забавни подземни функционалности в продължение на години, само че не можехме да възпроизведем тъкмо резултата, тъй като скоростта на взимане на проби и разграничителната дарба на данните ни бяха прекомерно ниски. “

Според Джонатан Лънин, шефът на Центъра за астрофизика и планетарна просвета в университета Корнел, в този момент ще бъде правилно Марс да бъде наименуван „ океанския свят “, който би могъл да поддържа живот.

„ Възможността за течно водно езеро под полярната шапка на Марс прави Червената планета още един „ океански свят “, в който има течност под ледения пласт. Другите океански светове включват Европа, Титан и Енцелад.

„ Докато античният Марс може да е имал повърхностни морета или океани, опцията за океан под ледената шапка – в комбиниране с откриването на органични молекули в кратера на Гейл – повдига опцията за микробен живот, действителен понастоящем на Марс.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР