Еврозоната не е чудо, няма да реши автоматично проблемите ни,

...
Еврозоната не е чудо, няма да реши автоматично проблемите ни,
Коментари Харесай

2019 г. под знака на Банковия съюз и еврозоната

Еврозоната не е знамение, няма да реши автоматизирано проблемите ни, няма да ни заведе в парадайса. Но здравият разсъдък ни споделя, че това е по-добрият път за нас. Това сподели ръководителят на УС на Асоциацията на банките в България Петър Андронов в словото си по време на празничния коктейл, проведен от АББ във връзка празника на банкера. Събитието се организира на 7 декември в София.

Андронов акцентира, че с цел да стигнем до еврозоната, шест банки банки ще бъдат "прекарани " през обзор на активите и стрес-тестове. Според него това е образец за инцидентна жертва.

Финансовият министър Владислав Горанов уточни, че приемането ни в еврозоната е най-вътрешният кръг на интеграция в европейската цивилизация. "И аз, и вие в множеството случаи работим с непознати пари. Затова би трябвало да сме доста деликатни. Надявам се, че през лятото на идната година ще можем да се поздравим с една дълго чакана вест - че ще си върнем част от суверенитета, присъединявайки българския лев към ERM II (чакалнята на еврозоната - бел.ред.), след което съвсем по натурален път ще си дочакаме времето за еврозоната ", съобщи Горанов. По думите му в действителност част от банките ще поработят в допълнение поради инспекцията на ЕЦБ, само че пък въпреки това, ще получат "една щампа за качество ", която не всички имат. "След шест месеца ще е ясно в коя група сме - дали Европа е на две скорости и къде заслужаваме да бъдем ", означи още министърът на финансите.

"Като цяло годината бе добра за стопанската система и банковия бранш ", регистрира шефът на Българска народна банка Димитър Радев. Той заяви, че през идната седмица следва Народното събрание да одобри пакет от законодателни промени, осигуряващи рамка освен за тясното съдействие сред ЕЦБ и Българска народна банка, само че също по този начин и значими ограничения - за кредитната активност и корпоративното ръководство на банките. "Ключовите думи за тази и идната година са Банков съюз и Валутен механизъм. Предстоящите стъпки са положителни за бранша ", заключи гуверньорът Димитър Радев.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР