Еврото поскъпна днес към 4-месечен връх спрямо щатския долара с

...
Еврото поскъпна днес към 4-месечен връх спрямо щатския долара с
Коментари Харесай

Еврото поскъпна спрямо долара най-много от 4 месеца

Еврото нарастна през днешния ден към 4-месечен връх по отношение на щатския $ предвид на инвеститорските очаквания, че Европейски Съюз в последна сметка ще успее да реализира съглашение по отношение на фонда за възобновяване, който да помогне за възкръсване на мощно наранена от коронавирусната пандемия европейска стопанска система.
Повод за тези очаквания дават информациите за напредък по време на договарянията на европейските водачи, които към този момент четвърти ден се намират в Брюксел в опит да реализират компромис по отношение на оферти от Европейска комисия възстановител фонд за 750 милиарда $ и многогодишната бюджетна рама на Европейски Съюз за интервала 2021-2027 година за над 1 трлн. евро.
Спорният въпроса са предложенията на Европейска комисия този оздравителен фонд да се състои от 500 милиарда евро под формата на безплатни средства за мощно засегнатите от ковид европейски стопански системи и 250 милиарда евро под формата на ниско лихвени заеми.
Така наречената " спестовна четворка " – Нидерландия, Австрия, Дания и Швеция обаче упорства, че оптималният размер на отпусканите от този фонд безплатни средства би трябвало да бъде от 350 милиарда евро, само че по последни информации те като че ли са склони да се съгласят с последното предложение на ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел сумата на грантовете да бъде 390 милиарда евро.
Според анализатори, колкото по-малка се окаже контрактуваната сума на безвъзмездните средства във фонда за възобновяване, толкоз по-ограничено ще бъде повишаването на еврото на валутния пазар.
В началото на днешната европейска търговия еврото нарастна за малко към 19-седмичен връх от 1,1467 $ (най-високо негово равнище от март тази година), като идната значима опозиция пред единната валута лежи към 1,1490 $ (важен някогашен връх на еврото от 9-и март).
Евентуален пробив на еврото над този негов значим някогашен връх към 1,1490 $ ще докара до повишаване на единната валута към равнища, които не са достигани от година и половина (от януари 2019 г.).
Дали еврото ще успее да пробив или не над неговия значим някогашен връх от 1,1490 $ ще зависи до огромен степен от това дали водачите на Европейски Съюз ще съумеят да реализират съглашение по отношение на фонда за възобновяване и многогодишната бюджетна рамка на съюза.
Надеждите за договорка в границите на Европейски Съюз по отношение на фонда за възобновяване се отразяват положително и на дълговите бумаги на едни от най-силното засегнатите от ковид страни членки на еврозоната - Италия и Испания, които се чака да бъдат и най-големите бенефициенти на средства от този фонд.
Доходността на 10-годините италиански облигации се намалява в понеделник с 6 базисни пункта към 1,18%, което е най-ниското равнище от 9-и март насам и надалеч под пика по време на коронавирусната рецесия към 3%.
Лихвеният диференциал сред тези бумаги и 10-годишнте немски облигации също се свива до най-ниско равнище от март насам от 160 базисни пункта (лихвата по италианските бумаги е с 1,6% над тази по немските).
Доходността на 10-годишните облигации на Испания също се намалява към най-ниско равнище от началото на месец март, до момента в който доходността на 10-годините немски бумаги се покачва с 1 пункт към -0,44%.
Вижте още:
Кристин Лагард: Надявам се водачите на Европейски Съюз да се схванат за нещо амбициозно вместо нещо небрежно договорено
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР