Еврото достигна до 7-седмично дъно спрямо долара в петък на

...
Еврото достигна до 7-седмично дъно спрямо долара в петък на
Коментари Харесай

Еврото достигна 7-седмично дъно спрямо долара

Еврото доближи до 7-седмично дъно по отношение на $ в петък на фона на разочароващите данни за показателя на мениджърите по поръчките PMI, които укрепиха убеждението на пазарите, че Европейската централна банка ще удължи разхлабената си парична политика в близкото бъдеще, съобщи Ройтерс.

Доклад на IHS Markit сподели, че бизнес интензивността в Еврозоната е останала на декемврийското си ниво, ден откакто ЕЦБ остави без смяна водещите си лихви на досегашните им исторически минимуми и разгласи, че ще продължи програмата си за изкупуване на облигации. От централната банка даже подчертаха, че са подготвени да смъкнат лихвите още по-ниско, в случай че това ще помогне за достигането на целевата инфлация.

Данните на Markit на процедура циментираха упованията на анализаторите, че ЕЦБ няма да увеличи лихвите си до края на тази година. Същевременно с това анализатори от Nordea предвидиха нарастване на лихвите с 10 базисни пункта едвам през второто тримесечие на 2023 година

Макар че пазарите не чакат покачване на лихвите на Федералния запас на Съединени американски щати до края на годината, разликата от към 160 базисни пункта сред главните лихви на Фед и тези на ЕЦБ най-вероятно ще докара до поевтиняване на еврото против $.

В реалност, еврото бележи най-лошия си годишен старт за последните пет години, като от началото на месеца валутата е поевтиняла с 1,5% и се търгува на най-ниските си равнища от 2 декември насам. Към 17:00 ч. едно евро се разменя за 1,1031 долара.

„ От началото на годината еврото минава през интервал на ликвидация на фона на упованията, че Фед няма да промени паричната си политика, до момента в който ЕЦБ изследва опциите за прибавяне на ликвидност “, разяснява Джон Марли от SmartCurrencyBusiness.

Същевременно с това еврото е покрай най-ниското си ниво по отношение на паунда от към 5 седмици и регистрира 33-месечно дъно по отношение на швейцарския франк.

„ Някои хора се надяваха, че шефът на ЕЦБ Кристин Лагард ще приказва за нормализиране на паричната политика, откакто в края на предходната година централната банка на Швеция Riksbank приключи политиката си на негативни лихвени проценти. Тя обаче не даде никакви индикации за това “, разяснява Казушиге Кайда от State Street Bank.

Централната банка на Швеция яповиши главната си краткосрочна рента до 0% през декември, поставяйки завършек на 5-годишен интервал на негативни лихви. Така тя стана първата централна банка, която се обърна към повишение на лихвите.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР