Евросъюза ще обсъди тази седмицата ситуацията с украинското зърно. Словакия

...
Евросъюза ще обсъди тази седмицата ситуацията с украинското зърно. Словакия
Коментари Харесай

ЕС ще обсъди ситуацията с износа от Украйна и забраните в някои страни

Евросъюза ще разиска тази седмицата обстановката с украинското зърно. Словакия стана третата страна от Евросъюза, която краткотрайно забрани вноса от Украйна, откакто Полша и Унгария взеха решение да вкарат сходни ограничения през уикенда. Двете страни са част от група, която приканва за общоевропейски мита като част от възможни ограничения. У нас служебният аграрни министър Явор Гечев съобщи, че и България може да наложи възбрана за импорт на украинско зърно. Тази седмица непрекъснатите представители на страните членки на Евросъюза ще обсъдят в Брюксел възбраните за украинския импорт, оповестени по-рано от Полша, Унгария и Словакия, която ги последва през вчерашния ден, съобщи високопоставен представител на Блока. Европейската комисия разкритикува решението. От централата изрично отхвърлиха възбраната и ултиматумите, въведени от някои държави-членки на Европейски Съюз, за импорт на зърно и други храни от Украйна. Едностранни дейности не са вероятни в границите на комерсиалната политика на Блока, подсети говорителката на Комисията Мириам Гарсия Ферер в Брюксел.
Вече сме в контакт със съответните органи на страните - членки на Евросъюза, които афишират разнообразни ограничения, както и с органите на Украйна. Важно е да се подсети, че комерсиалните политики са от изключителна подготвеност - което значи, че такива решения могат да се вземат единствено на ниво Европейски съюз. И по тази причина от години твърдим, че в границите на комерсиалната политика на Блока, не са вероятни едностранни дейности.
Мириам Гарсия Ферер, представител на Европейската комисия

Много е значимо да продължим да поддържаме Украйна в тези доста сложни времена, като, несъмнено, сме наясно с въздействието върху земеделските производители от Европейски Съюз ", акцентира Ферер.   През март Брюксел обезпечи близо 60 млн. евро подкрепяне за земеделските браншове на страните, наранени от казуса с украинския импорт.  Обсъжда се втори спомагателен пакет. Комисията предложи през февруари да даде нови защитни ограничения, с цел да улесни връщането на митата, в случай че това е належащо. Миналата седмица министрите на земеделието на Полша, Унгария, Словакия, Чехия, България и Румъния - всички членки на Европейски Съюз, обявиха, че блокът би трябвало да предприеме незабавни дейности по въпроса, припомня АП.Полша и Унгария не разрешиха вноса и преноса на украинско зърно през тяхнатеритория до края на юни. Словакия се причисли към възбраната на вноса, само че не и на преноса. Фермерите в прилежащите на Украйна страни в последно време се оплакват, че украинското зърно залива техните страни и основава остатък, който води до спад на цените - и им носи огромни загуби. Правителството на Чехия няма да не разрешава нито вноса, нито преноса на зърно и други селскостопански артикули от Украйна.  Министерството на земеделието в Прага поддържа позицията на Еврокомисията, че решение по въпроса би трябвало дабъде взето на равнище Европейски съюз.Решение дали да се възобнови краткотрайната анулация на вносните мита за украински артикули, би трябвало да бъде взето преди края на юни.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР