Европейското сп. “Политико публикува интервю с българския премиер . Петков

...
Европейското сп. “Политико публикува интервю с българския премиер . Петков
Коментари Харесай

Кирил Петков пред Политико: Сърцето ми казва, че не можем да изоставим Украйна


Европейското сп. “Политико ” разгласява изявление с българския министър председател. Петков е икономист, учил в Харвард и ново лице в политиката. Той закупи популярност в България предходната година, борейки се против корупцията, преди да основе своя партия " " и да стане министър председател – тъкмо сега, когато Русия усилваше заканите си против Киев и струпваше войски по границите на Украйна.

Сред страните членки на Европейски Съюз България в исторически проект е имала някои от най-тесните връзки с Москва, показва " Политико ".

Тези дни завършиха, декларира Петков пред изданието, повече от седмица след началото на съветското настъпление в Украйна.

" България към този момент не е мека страна, която работи единствено като балансьор ", споделя той и добавя: " Искаме всички да виждат България като мощен член на НАТО, член на Европейски Съюз, който не се стреми да минимизира рисковете, не е непредсказуем, има единна позиция ".

Българският министър председател отхвърля концепцията за сфери на въздействие, при които по-големи страни като Русия получават правото да постановат де факто буферни зони оттатък своите граници. “Наистина не одобрявам концепцията някой да вземе карта на Европа и, като чертае с писалка, да каже, че това може да се случва дотук ”, съобщи Петков.

Българският министър председател съобщи, че в алегоричен проект би подкрепил още през днешния ден започването на договаряния за участие на Украйна в Европейски Съюз. " Сърцето ми споделя, че не можем да изоставим Украйна ", акцентира той.

Но въпреки България до момента да е подкрепяла напълно всички наказания против Русия, Петков демонстрира, че би трябвало да регистрира политическите настроения в родината си. 

Той признава, че за София би било мъчно да се причисли към съдружниците, изпращащи оръжия на Украйна.

Петков не поддържа и концепцията за определяне на неразрешена за полети зона над Украйна. Освен това той не може да поеме и ангажимент за налагане на наказания за съветския нефт, заради енергийната взаимозависимост на България от Москва.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР