Европейското първенство бе генерална репетиция за олимпийските квалификации и премина

...
Европейското първенство бе генерална репетиция за олимпийските квалификации и премина
Коментари Харесай

Христо Маринов след европейското по борба: Направихме добра репетиция

Европейското състезание бе генерална подготовка за олимпийските квалификации и мина добре, съобщи президентът на Българска федерация по битка (БФБ) Христо Маринов.

Националите завоюваха девет медала, само че не това е най-важното. В трите категории бяха тествани състезатели на разнообразни позиции и огромна част от тях направиха усещане.

" Нямаше някакви кой знае какви изненади (б.а.- на шампионата). Добре мина. За страдание, имахме единствено един край (на Евелина Николова), който загубихме, само че медалът си е орден. Това състезание действително е генералната подготовка за по-важното съревнование за България - европейската олимпийска подготовка, на която ще се печелят квоти.

Това е най-важно на този стадий, тъй че мисля, че обикновено се развиват нещата ", съобщи Маринов за Българска телеграфна агенция.

Първенството в Букурещ стартира с класическия жанр, където имаше забавни битки. Кирил Милов се завърна от травма с трето място на 97 кг, а Едмонд Назарян смени категорията краткотрайно, качвайки килограми до 63. Той въпреки всичко стигна до бронз.

" Когато не си в твоята си категория, постоянно е малко по-различно. Има други съперници и може би нямаш точната конфигурация за тези хора. Той ще играе на 60 кг най-малко до Олимпиадата, тъй че там е неговото място за в този момент. Абу Аамаев до скоро пък беше на 63 кг, само че в този момент към този момент е на 67, където е олимпийската квота. Той също завоюва бронзов орден, което е причина за квота за Олимпийските игри ", продължи президентът на БФБ.

" Кирил Милов е класен играч и нееднократно съм го казвал. Не мисля че е на 100% подготвен, а и не би трябвало сега да бъде на 100%. Той също сподели добър резултат, направи хубави срещи, върна се след малко неявяване и за него също важи, че имаме очаквания за олимпийска квота и олимпийски орден ".

Най-много промени имаше при дамите. На олимпийската категория до 62 кг се бори Биляна Дудова, която размени състезаващата се на неолимпийската до 65 кг Тайбе Юсеин. Мими Христова качи на 68 кг, а Юлияна Янева започва на 72 кг. Христо Маринов сподели, че за мястото на 62 кг ще има конкуренция сред Дудова и Юсеин. Това ще се случи по време на шампионата " Дан Колов - Никола Петров ", който ще бъде извършен сред 7 и 10 март. Евелина Николова пък завоюва бронз на 57 кг и ще се опита още веднъж да вземе олимпийско отличие.

" За 62 кг има значение `Дан Колов`, където са Биляна и Тайбе. За другите категории към този момент е разпределено. За Евелина най-важното е да завоюва олимпийска квота, а по-късно и орден. За нея всяка среща е последователно нахлуване в този развой ", продължи Маринов.

Турнирът в Румъния приключи със свободния жанр, където националите направиха отлични битки. Георги Вангелов бе доста ефективен на 61 кг преди травмата си, а дебютантите за националния тим Магомед Рамазанов и Ален Хубулов впечатлиха феновете.

" При тях също имаме очаквания както да взимат квоти и медали, по този начин и да подвигат равнището на българската битка в свободния жанр, а и да израстват около тях по-млади момчета. Магомед Рамазанов е потвърден герой, медалист от огромно състезание. За България той завоюва рейтинговия шампионат в Загреб. Ален Хубулов също е класен играч, призьор при младежите. Според мен той има още да поработи, с цел да доближи по-високо равнище, само че това с времето си ", сподели още президентът на БФБ.

За националите предстоят олимпийски квалификации, за които обаче Едмонд Назарян е под въпрос.

На въпрос дали ще има отсъстващи от първия шампионат в Баку, Маринов отговори:

" Може би въпросът е с Едмонд Назарян, тъй като квалификацията е в Азербайджан, а той е от арменски генезис. Всеки миг ще се вземе решение дали той ще се отиде до Азербайджан, или ще остане с последния трен ".
 Еди Назарян е най-успешният ни класик на европейско в последните 10 години
Еди Назарян е най-успешният ни класик на европейско в последните 10 години

Има 4 медала, два от тях златни
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР