Европейският шампион по вдигане на тежести Ангел Русев гостува в

...
Европейският шампион по вдигане на тежести Ангел Русев гостува в
Коментари Харесай

Ангел Русев: Щангите трябва да се популяризират, няма кой да направи реклама

Европейският първенец по повдигане на тежести Ангел Русев гостува в предаването „ Код Спорт “ по RING, научаваме от

Русенският играч ликува с купата при 55-килограмовите на шампионата в Тирана през месец май, а на идното международно състезание в Богота ще подвига в олимпийската категория – до 61 кг. Предлагаме акценти от изявлението с щангиста:

- Колко мощно ти повлия фактът, че преди европейското в Тирана пет месеца нямахте заплати. Истина ли е, че е имало заплаха даже да пропуснете шампионата, само че новоизбраният президент на федерацията Ариф Маджид, който повече от година чака регистриране и доктор Кирил Панайотов, президентът на твоя клуб в Русе, са избавили ситуацията?

- Това със заплатите, които трябваше да получаваме, повлия, защото ние си имаме фамилии, имаме да плащаме сметки. Но се справихме и ни помогнаха Ариф Маджид и доцент Панайотов. Благодарение на тях участвахме на европейското състезание и взехме толкоз доста медали.

- Кажи нещо съответно за ролята на доктор Кирил Панайотов в русенските и в българските щанги? Въобще кои са личностите, които стоят в основата на това Русе да е с максимален принос за последните български триумфи в щангите?

- Д-р Панайотов се занимава с нашия клуб от 2011 година Той доста оказва помощ за залата, оказва помощ с пари на състезателите. Имаме едни награди от него, които са много хубави и ни стимулира. Мисля, че е желал да стане огромен щангист, само че не е съумял по някакъв метод и в този момент пробва нас да ни прави и ни оказва помощ с каквото може. Зад него стоят нашите най-хубави треньори в България Кръстина и Радослав Атанасови.

- Какво научаваш от Иван Иванов, какво е да работиш с идола си?

- Научих едно – да не скърбя за нещо, което съм правил. Да бъда добър човек като него и също да стана олимпийски първенец!

- Да погледнем през диоптрите на олимпиадата Париж 2024. От кат. 55 кг мина в по-горната 61 кг – в нея ли ще атакуваш квота за игрите?

- Да, още в този момент на международното състезание в Колумбия тази година стартира квалификацията за олимпиадата. Тази категория е една от най-силните, тя е най-леката олимпийска. Има много положителни китайци и виетнамци. Ще се боря на тази категория. Повече килограми от това не мога да кача. Аз съм дребен човек. (Смее се)

- Смяташ ли, че на международно равнище трудът ви в щангите е оценен уместно спрямо други спортове с огромни наградни фондове? Допингът ли е повода да няма доста спонсори?

- Според мен не допингът е толкоз огромна причина. Спортът просто би трябвало да се разпространява. Няма кой да направи огромна реклама, с цел да може да има спонсори. Има хора, които желаят, само че имаше някакви спънки, с цел да не станат. Но мисля, че с течение на времето, като вземем трофеи от международни и европейски шампионати, ще се разпространява и ще има много огромни спонсори.

- Как оценяваш възможностите си за международното в Колумбия?

- Обработването на килограми, тъй като одеве започвам да качвам, ще отнеме много време. Смятам, че до международното състезание ще докарам тежести до трето-пето място и вероятно на изтласкване – бронзов или сребърен орден, тъй като китаецът е несломим към този момент.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР