Европейският съюз за радио и телевизия EBU окончателно потвърди, че

...
Европейският съюз за радио и телевизия EBU окончателно потвърди, че
Коментари Харесай

„Евровизия 2023“ все пак ще бъде във Великобритания

Европейският съюз за радио и телевизия EBU дефинитивно удостовери, че песенният конкурс „ Евровизия 2023 “ ще се организира във Англия. Информация за новата локация на събитието се появи в уеб страницата на организацията.

В изказването на EBU се прецизира, че Украйна няма да одобри идващото издание на състезанието заради съображения за сигурност, само че представителите на страната автоматизирано влизат в огромния край на надпреварата. Това им се поставя като тазгодишни спечелили. Домакин на проявата ще стане медийната компания BBC.

„ Голямо страдание провокира това, че нашите сътрудници и другари от Украйна няма да могат да проведат песенния конкурс „ Евровизия 2023 “. Да получим покана да организираме най-големия и най-сложен музикален конкурс в света, е огромна чест. BBC ще се стреми да трансформира събитието в същинско честване на украинската просвета, а също по този начин и да показва разнообразието в английската музика и творчество “, декларира генералният шеф на компанията Тим Дейви.

„ Изключително сме признателни, че BBC одобри да провежда състезанието за ария на „ Евровизия “ в Обединеното кралство през 2023 година “, акцентира Мартин Йостердал, изпълнителен супервайзър на проявата. Той напомня, че компанията е поемала семейството на състезанието вместо други страни победителки в четири предходни случая и в този момент продължава тази традиция на взаимност.

Микола Чернотицкий, ръководител на управителния съвет на Украинската държавна телевизия UA:PBC, която трябваше да провежда събитието, разяснява: „ Конкурсът за ария на „ Евровизия “ през 2023 година няма да бъде в Украйна, а в поддръжка на Украйна. Благодарни сме на нашите сътрудници от BBC за солидарността с нас. Уверен съм, че дружно ще можем да прибавим украински дух към това събитие и още веднъж да обединим цяла Европа към нашите общи полезности за мир, поддръжка, празнуване на многообразието и гения “.

Кой ще бъде градът хазаин на Острова към този момент не е конкретизирано. Датите за осъществяване на състезанието също ще бъдат оповестени по-късно.

BBC е провела състезанието „ Евровизия “ повече пъти от всеки различен ефирен оператор: семействата са били в Лондон през 1960, 1963, 1968 и 1977 година, в Единбург през 1972 година, в Брайтън през 1974 година, в Харогейт през 1982 година и в Бирмингам през 1998 година

В последното издание на „ Евровизия “ през май в италианския град Торино спечелили станаха представителите на Украйна Kalush Orchestra.

По-рано самият английският министър председател Борис Джонсън (понастоящем в оставка) разяснява решението на EBU състезанието да бъде изместен, като се застъпи за това, че Украйна заслужава да остане хазаин. „ Украинците завоюваха песенния конкурс „ Евровизия “. Знам, че ние имахме ужасно присъединяване, знам, че се класирахме втори и бих се радвал това да се случи тук, у нас. Но факт е, че те завоюваха и те заслужават да го имат. Вярвам, че могат да го имат, и имам вяра, че би трябвало да го имат. Вярвам, че Киев или всеки различен безвреден украински град би бил фантастично място състезанието да се състои “, посочи Борис Джонсън пред английски кореспонденти.

Преди изказванията на Джонсън и украинският министър на културата Олександър Ткаченко реагира остро на решението „ Евровизия 2023 “ да бъде преместена, като съобщи, че то „ подкопава “ страната му. „ Честно ли е състезанието да бъде лишен от страната, която се бори за народна власт от името на цивилизования свят? “, цитира Guardian думите му.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР