Европейският съюз възнамерява да запази основната част от капацитета си

...
Европейският съюз възнамерява да запази основната част от капацитета си
Коментари Харесай

ЕС ще запази капацитета си за производство на ваксини за следващи кризи

Европейският съюз има намерение да резервира главната част от потенциала си за произвеждане на ваксини, който бе доста развъртян заради пандемията от КОВИД-19, с цел да може да се оправя с бъдещи здравни рецесии, заяви през днешния ден Европейската комисия, представена от Франс прес.

След невиждано увеличение на индустриалния потенциал (заради ковид), Европейски Съюз е в положение да създава еквивалента на 3 до 4 милиарда ваксини годишно. Инициативата " EU FAB " ще направи допустимо запазването на част от този действен потенциал за бъдещи здравни рецесии, съобщи еврокомисарят за вътрешния пазар Тиери Бретон.

В скоро време Брюксел ще разгласи търг за производители, разполагащи с индустриални мощности в Европа, които да ги поддържат в положение да създават ваксини в огромен мащаб по три разнообразни технологии (базирани на осведомителна РНК, на рекомбинантен протеин или на вирусен вектор).

" Трябва да се подготвим за разнообразни сюжети и това да стане координирано /.../ Импровизацията, фрагментарността не са варианти. От пожарникар (при изключителната обстановка с ковид) би трябвало да се превърнем в проектант на Здравен съюз, който се грижи за публичното здраве, за устойчивостта на обществото и за стопанската система “, съобщи заместник-председателят на Европейската комисия Маргаритис Схинас.

Ситуацията в битката с коронавирус " предлага на държавите-членки опцията да засилят (здравното) наблюдаване, системите си за опазване на здравето и общата си готовност " за бъдещи пандемии, изясни Европейска комисия.

При все това Еврокомисията приканва 27-те страни да останат бдителни за допустимо обновяване на пандемията от ковид, като " засилят имунизацията ", одобряват " системи за наблюдаване, основани на приемане на надеждни и представителни оценки ", " целеустремено тестване " и " секвениране на задоволително проби ", с цел да се наблюдава точно циркулирането на разновидностите.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР