Европейският съюз въвежда от днес по-високи стандарти за безопасност на

...
Европейският съюз въвежда от днес по-високи стандарти за безопасност на
Коментари Харесай

ЕС въвежда по-високи стандарти за безопасност на храните

Европейският съюз вкарва от през днешния ден по-високи стандарти за сигурност на храните във връзка с количествата олово и кадмий, които те могат да съдържат, като част от огромен проект за предварителна защита на рака, съобщи ДПА. 

Влизат в действие нови ограничавания за количеството олово, което може да се съдържа в бебешките храни, подправките, виновността и солта. Новите ограничавания за кадмия за някои плодове, зеленчуци, зърнени и маслодайни култури влизат в действие от на следващия ден. Оловото и кадмият са токсични канцерогенни субстанции, напомня организацията, представена от Българска телеграфна агенция. 

" Като част от проекта на Европейски Съюз за битка с рака, ние се ангажирахме да понижим още повече наличието на канцерогенни замърсители в храните ", уточни европейската комисарка за опазването на здравето и сигурността на храните Стела Кириaкидес. 

Европейската Агенция за сигурност на храните също изрази наскоро безпокойства, че наличието на олово в храните може да засегне неврологичното развиване на плода, бебетата и децата. 

Относително високи равнища на олово са открити във водорасли, риба, морски блага и хранителни добавки. 

За множеството типове сол по новите стандарти наличието на олово не може да надвишава 1,0 мг на кг. 

Кадмият попада в природата най-много посредством процеси на горене, отпадни води или фосфатни торове. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР