Европейският съюз върви към сериозна криза заради помощта за Украйна

...
Европейският съюз върви към сериозна криза заради помощта за Украйна
Коментари Харесай

Орбан сериозно клати ЕС, блокът е на ръба на криза заради помощта за Украйна

Европейският съюз върви към сериозна рецесия поради помощта за Украйна и натиска от Унгария, предизвестява вестник Politico.

„ Политическа рецесия може да избухне на срещата на върха в средата на декември, когато водачите на Европейски Съюз би трябвало да вземат историческо решение за влизането на Украйна в общността и да сключат основно бюджетно съглашение, с цел да обезпечат на Киев избавителна линия от 50 милиарда евро “, добавя изданието.

Подобни проекти обаче могат да бъдат

подкопани от унгарския министър председател Виктор Орбан, който изиска целият политически и финансов развой да бъде замразен,

до момента в който водачите не се съгласят на цялостен обзор на поддръжката на Брюксел за Киев. Това се трансформира в „ същинско главоболие “ за водачите на блока. Орбан " постоянно тласка Европейски Съюз към ръба, само че дипломатите в този момент са в суматоха, че неговата неприязън към Украйна е на път " да докара до сходен резултат, се споделя в публикацията.

„ Вървим към сериозна рецесия “,

цитира вестникът думите на представител на Европейски Съюз. Срещата на върха на 14-15 декември ще бъде " една от най-трудните " в историята, сподели почитан посланик от общността. Според шефа на Будапещенския институт за политически капитал Петер Креко в Европа нараства разбирането, че обстановката с Украйна е губеща и

„ в публичното мнение на доста страни от Европейски Съюз умората от спора нараства “.

„ Ясно е, че има възходящи опасения по отношение на политическата поддръжка на Европейски Съюз за Украйна. Първо беше Унгария, в този момент от ден на ден страни се питат дали има излаз “, сподели литовският външен министър Габриелиус Ландсбергис пред Politico.

Изданието не изключва, че в сложна обстановка Европейски Съюз ще желае да отсрочи решенията по основни въпроси по отношение на Украйна за началото на идната година.

 

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР