Европейският съюз утре ще внесе промени в санкциите си срещу

...
Европейският съюз утре ще внесе промени в санкциите си срещу
Коментари Харесай

ЕС смекчава санкциите срещу руски банки заради търговията с храни

Европейският съюз на следващия ден ще внесе промени в глобите си против Москва и ще разреши топене на някои средства на водещи съветски банки, като по този метод Брюксел се надява да облекчи усложненията в световната търговия със зърнени храни и торове, сочи план на решение, заяви Ройтерс.

Това се случва на фона на рецензиите от страна на африкански водачи за отрицателното влияние на глобите върху търговията, което може да изостри дефицита на храни, породен главно от съветската инвазия в Украйна и блокирането от Москва на украинските пристанища на Черно море.

Според променените правила, които се чака да бъдат признати на следващия ден, страните от Европейски Съюз ще могат да размразят блокираните до момента запаси на водещите съветски банки като ВТБ, Совкомбанк, Новикомбанк, Банка ФК Откритие, Промсвязбанк и Банка Русия, сочи документът.

Съгласно новите наказания ще бъдат замразени активите на най-голямата банка в Русия - Сбербанк, като се изключи тези запаси, които са нужни за търговията с храни, сподели представител на Европейски Съюз пред Ройтерс.

Проектодокументът гласи, че парите могат да бъдат освободени, " откакто бъде открито, че тези средства или стопански запаси са нужни за поръчване, импорт или превоз на селскостопански и хранителни артикули, в това число пшеница и торове “.

Според преразгледаните наказания Европейски Съюз също по този начин възнамерява да улесни износа на храни от съветски пристанища, към които търговците изгубиха интерес заради глобите на Европейски Съюз, макар че ограниченията не се отнасяха до износа на храни, показва чиновник на Европейски Съюз.

Досега Брюксел отхвърляше, че неговите наказания са нанесли вреди на търговията с храни.

Европейски Съюз дружно със Съединени американски щати, Англия и други страни постановиха широкообхватни наказания на Русия след нашествието ѝ в Украйна през февруари. Русия назовава дейностите си " специфична военна интервенция “ за разоръжаване и " денацификация “ на Украйна. Киев и Западът споделят, че Москва води непровокирана нападателна война.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР