Европейският съюз успя да преодолее бури като дълговата криза в

...
Европейският съюз успя да преодолее бури като дълговата криза в
Коментари Харесай

Коронавирусът може да погребе Европейския съюз

Европейският съюз съумя да преодолее стихии като дълговата рецесия в еврозоната, миграционната рецесия и Брекзит, само че някои се притесняват, че коронавирусът може да бъде по-разрушителен за Общността, написа " Гардиън ".

В изявление Жак Делор, някогашният ръководител на Европейската комисия, който оказа помощ за построяването на актуалния Европейски съюз, наруши мълчанието си предходната седмица с предизвестието, че неналичието на взаимност съставлява " смъртоносна заплаха за Европейския съюз ".

Енрико Лета, някогашен министър председател на Италия, разяснява, че Европейски Съюз е изправен пред " гибелен риск " от пандемията.

" Ние сме изправени пред рецесия, която се разграничава от предходните рецесии ", означи той пред английското издание. Лета добави, че това отчасти се дължи на непредсказуемото разпространяване на вируса и отчасти поради отслабването на " европеизма " от зародилите рецесии през последното десетилетие.

" Днес комунитарният дух на Европа е по-слаб спрямо 10 година ", счита Лета и предизвести, че най-голямата заплаха за Европейски Съюз е " вирусът Тръмп ".

Ако всеки одобри тактиката " Италия първа ", " Белгия първа " или " Германия първа ", " ние всички дружно ще потънем ", предизвести някогашният италиански министър председател.

Натали Точи, някогашен консултант на шефа за външната политика на Европейски Съюз, предизвести, че в този момент е настъпил миг, при който европейският план или ще се провали, или ще успее. Ако нещата отидат към неприятно, в действителност има риск това да е краят на съюза, означи специалистът и акцентира, че всичко това ускорява национализма и популизма.

Европа към момента е разграничена на два лагера по повод по какъв начин да се отговори на икономическия срив от разпространяването на ковид. Франция, Италия, Испания и още няколко страни желаят общ дълг в еврозоната с издаване на по този начин наречените " коронабондове ". Германия, Холандия и Австрия са срещу.

Тази седмица холандският финансов министър Вопке Хоекстра се извини, откакто вбеси съседите си с въпроса за какво другите държавни управления нямат фискални буфери за справяне с финансовия потрес от ковид. Коментарите му бяха разказани като " противни ", " дребнави " и " опасност за бъдещето на Европейски Съюз " от португалския министър председател Антониу Коща.

Отговорът на европейските водачи в последна сметка ще оформи публичното мнение. Когато италианците се почувстваха изоставени от Европа при започване на пандемията, доверието в европейския план се сви. Социологическо изследване от 12-13 март демонстрира, че 88% от италианците считат, че Европа не е подкрепила Италия, до момента в който 67% гледат на еврочленството като на спънка. Това е незабравим резултат за страна основателка на Общността.

Ако европейското разделяне надделее, това ще се помни като времето, когато Китай и Русия се втурнаха да помогат на Италия. Доверието на Италия към Европейски Съюз зависи повече от това какво е направила Европа, в сравнение с какво са създали китайците или Русия, счита Точи.

По-рано през днешния ден Европейската работа за външна активност педупреди, че Русия и Китай популяризират дезинформация, в това число и че Европейският съюз е на ръба да се разпадне поради несъответстващия отговор на националните държавни управления против Covid-19.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР