Европейският съюз трябва да има възможност да връща бързо мигранти,

...
Европейският съюз трябва да има възможност да връща бързо мигранти,
Коментари Харесай

Елена Йончева: Бързо връщане на мигранти, които не отговарят на условията да получат убежище

Европейският съюз би трябвало да има опция да връща бързо мигранти, които не дават отговор на изискванията да получат леговище. По самодейност на Европейската комисия България към този момент реализира подобен план взаимно с европейските служби и решението да бъде удължен е вярно. Това разяснява евродепутатът Елена Йончева, която координира договарянията сред Европейският парламент (ЕП), Европейската комисия и Съвета по новия Пакт за миграция. Законодателният пакет би трябвало да бъде признат от Екологичен потенциал през април. Една от измененията в него е обвързвана точно с по-кратките периоди за разглеждане на молбите за протекция и за преценка дали кандидатстващите за леговище дават отговор на изискванията. Той обаче ще влезе в действие след две години.

Дни преди гласуването на Пакта в Екологичен потенциал, на 8 април Комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи (LIBE) провежда полемика за продължаването на пилотния план на Европейската комисия и България за ръководство на миграцията. „ Очаквам тежък спор. За България е основно това съдействие да бъде продължено и даже разширено предвид на използването на новата европейска политика за миграцията. Надявам се представителите на държавното управление, които ще бъдат поканени, също да участват и да защитят ползите на страната ни, както и нуждата от поддръжка от Европейската комисия, в това число от страна на европейската гранична и брегова защита – Фронтекс и Европейската организация за убежището. “, разяснява Елена Йончева идните разисквания.

Пилотният план стартира през март 2023 година Целта му е да се прави по-ефективно ръководство на границите, да се съкратят процедурите по отношение на молбите за протекция, както и по отношение на връщането на тези от чужденците, които не дават отговор на изискванията да получат леговище. Работи се взаимно с европейските служби Фронтекс, Европол и Европейската организация за убежището. Междинната оценка за самодейността, която Европейската комисия показа през лятото на м.г. демонстрира положително съдействие, като се отбелязва, че някои от практиките могат да бъдат въведени и в други страни членки.

Снимка: БГНЕС
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР