Европейският съюз стартира план за отпускане на по-евтини кредити за

...
Европейският съюз стартира план за отпускане на по-евтини кредити за
Коментари Харесай

ЕС стартира план за нисколихвени кредити за млади фермери

Европейският съюз започва проект за разпределяне на по-евтини заеми за млади фермери, които постоянно се отхвърлят от банките. Размерът на пакета е до един милиард евро, съобщи БГНЕС.

Европейската комисия и Европейската капиталова банка желаят банките да съчетаят заемите, като общата сума да доближи два милиарда евро.
" Достъпът до финансиране е от решаващо значение и постоянно е спънка за младежите, които желаят да се причислят към специалността, " сподели комисарят по земеделието Фил Хоган. " С 11% от европейските аграрни производители под 40-годишна възраст поддръжката на младите аграрни производители в бранша е приоритет за Европейската комисия ".

Банките са отхвърлили 27% от заявките за заем, подадени от млади фермери от Европейски Съюз през 2017 година, спрямо едвам 9% за по-възрастните претенденти.

Тези, които са на възраст под 40 години, съставляват 11% от 10,3 милиона аграрни производители в Европейски Съюз през 2016 година, до момента в който над 65-годишните съставляват 32%, сочат данни на Евростат.

Изключително рядко се срещат млади аграрни стопани в Кипър (3,3%), в Португалия (4,2%) и в Обединеното кралство (5,3%). Те са по-добре показани в Австрия (22.2%), в Полша (20.3%) и в Словакия (19%).

28-те държави-членки на Европейски Съюз ще предложат на младите аграрни производители по-ниски лихвени проценти, петгодишен мораториум върху изплащанията и по-късно до 15 години, с цел да изплатят целия заем.

Схемата също по този начин разрешава еластичност при по-трудни времена, като предлага гратисни интервали от няколко месеца.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР