Европейският съюз спира политическите визити на високо ниво и финансовото

...
Европейският съюз спира политическите визити на високо ниво и финансовото
Коментари Харесай

ЕС спира политическите визити и финансовата подкрепа за Косово

Европейският съюз стопира политическите визити на високо равнище и " финансовото взаимоотношение " с Косово заради неспособността на премиера на страната да обезпечи деескалация в сръбските анклави. Това разгласи представителят на външната работа на Европейски Съюз Петер Стано.  Той акцентира, че тези ограничения " не са наказания ".

" Косовският министър председател Албин Курти осуети напъните за деескалация в Косово, за които Европейски Съюз неведнъж призоваваше. В тази връзка взехме решение да предприемем редица ограничения, които влязоха в действие неотложно, в това число преустановяване на визитите на високо равнище и финансовото взаимоотношение с Косово ", сподели той. " Тези ограничения не са наказания, те се вкарват на напълно друго равнище. ", добави Стано.

Днешното решение идва след нов мотив за ескалация на напрежението и изостряне на междуетническите несъгласия в Косово. Няколкостотин цивилни излязоха по улиците в северната част на град Косовска Митровица в Северно Косово и Метохия през вчерашния ден след арест на локален гражданин, сърбинът Милан Миленкович, от полицейски специфични елементи, следени от самопровъзгласилите се косовски управляващи. Косовската полиция също по този начин задържа по-рано Радош Петрович и Душан Обренович, сръбски поданици на северната част на провинцията, които са упрекнати в потребление на принуждение против членове на силите на НАТО в Косово по време на митинг на 29 май.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР